(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Sagan se v Austrálii propadl, Porte má blízko k obhajobě

  • 5
Jen jeden den vydržel v dresu lídra cyklistického závodu Tour Down Under trojnásobný světový šampion Peter Sagan. V předposlední etapě odpadl slovenský jezdec zhruba dva kilometry před cílem na vrcholu Willunga Hill, kde se obvykle rozhoduje o celkovém vítězi úvodního závodu seriálu World Tour, a ztratil přes dvě a půl minuty na nejrychlejšího Richieho Porteho.

Australský vítěz loňského ročníku, který by rád jako první v historii na Down Under obhájil titul, má nyní v čele průběžného pořadí stejný čas jako Jihoafričan Daryl Impey. Ten se obleče do okrového dresu lídra. Třetí je Tom-Jelte Slagter z Nizozemska, vítěz závodu z roku 2013.

V nedělní závěrečné etapě čeká peloton 90 kilometrů na rovinaté trati městského okruhu v ulicích Adelaide. Rozhodnout tak mohou bonusové sekundy za sprinterské prémie nebo desetisekundová bonifikace pro vítěze etapy.

Cyklistický závod Tour Down Under (WorldTour)

5. etapa (151,5 km)

1. Porte (Austr./BMC) 3:42:22, 2. Impey (JAR/Mitchelton-Scott), -8, 3. Slagter (Niz./Dimension Data), 4. Devenyns (Belg./Quick Step Floors), 5. Bernal (Kol./Sky), 6. G. Izagirre (Šp./Bahrajn-Merida) všichni -10.

Průběžné pořadí: 1. Impey 18:02:15, 2. Porte stejný čas, 3. Slagter -16, 4. Ulissi (It./SAE Team Emirates), 5. Devenyns, 6. Bernal všichni -20.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa