VÍTĚZSTVÍ VE SPURTU. Peter Sagan (vlevo) a jeho poslední metry 5. etapy závodu Tirreno-Adriatico. | foto: AP

Sagan slavil na Tirrenu už podruhé. Kreuziger ztratil lídra svého týmu

  • 69
Útok střídal útok, posledních 80 kilometrů etapy nabízelo pořádnou nálož krátkých, zato strmých kopců. Na samém konci pátého dějství cyklistického Tirrena-Adriatica se však opět jednou smál Peter Sagan z týmu Bora. Na jeho závěrečné zrychlení v ulicích města Ferma nikdo neměl.

Peter Sagan se tak v duhovém trikotu mistra světa po prvenství ve 3. etapě radoval na letošním Tirrenu už podruhé.

„Cítil jsem se dnes zle, o to větší radost mám z vítězství,“ prohlásil slovenský lídr stáje Bora. „Pořád někdo útočil, celý den se jelo na plný plyn.“

Celkové vedení na 209 kilometrech z Riety do Ferma bezpečně hájil Nairo Quintana z Movistaru. Kolumbijský vrchař projel cílem jako osmý v čelní dvanáctičlenné skupině a má nyní velmi příjemný náskok 50 vteřin před druhým Thibautem Pinotem ze stáje FdJ.

Roman Kreuziger dokončil etapu s odstupem 50 vteřin jako dvacátý, o šestnáct vteřin a šest příček za ním dorazil Zdeněk Štybar.

Celkově je Kreuziger osmnáctý, pro jeho stáj Orica však jde o mimořádně smolné Tirreno. Už ve druhé etapě museli odstoupit Roger Kluge a elitní sprinter Caleb Ewan. Nyní přišla ještě tvrdší rána.

Adam Yates, který si skvěle vedl v sobotní královské etapě a v celkové klasifikaci držel druhou příčku o 33 vteřin za Quintanou, byl v neděli 70 kilometrů před cílem odpárán z pelotonu. Přijel k týmovému automobilu, nasedl do něj a vzdal.

Co se stalo?

„Už ráno měl Adam žaludeční problémy a během dne se jeho stav rychle zhoršoval. V okamžiku, kdy odstoupil a nasedl do auta, měl už také vysokou horečku,“ popisoval sportovní ředitel stáje Matt White.

„Byla to hodně těžká etapa. Bahrain a Bora měli zájem tahat tempo v čele pelotonu, a tak z toho Movistar vyšel poměrně dobře, neměl moc práce,“ komentoval dění Roman Kreuziger. „Že jsme přišli o Adama je samozřejmě veliká nepříjemnost. Vždyť vezl bílý dres nejlepšího mladíka a byl druhý celkově.“

S vlastní stoupající formou byl český cyklista spokojen: „Mám lepší pocity den ode den, i když v posledním kopci jsem se vypnul. Ale pokouším se chodit do úniků a tvořit závod. Je to se mnou rozhodně lepší než v prvním dnu. Tirreno mi tak pomůže, abych byl připravený na další závody.“

Podobný názor sdílí i White: „Romanova kondice se v kopcích neustále zlepšuje, to je dobré znamení.“

Kromě Adama Yatese nepokračuje už ani další z původních favoritů Fabio Aru z Astany, předloňský vítěz Vuelty totiž odstoupil s odkazem na bronchitidu.

Jiný slavný Ital Vincenzo Nibali, aktuální šampion Gira, ztratil kontakt s čelem skupiny favoritů 11 kilometrů před cílem.

Peter Sagan, vítěz 5. etapy závodu Tirreno-Adriatico.
Nairo Quintana, průběžný lídr závodu Tirreno-Adriatico

VÍTĚZ ETAPY A LÍDR POŘADÍ. Peter Sagan a Nairo Quintana.

Závěrečná 80kiklometrová fáze etapy, která připomínala kostkami i intenzivními krátkými kopci belgické klasiky, se stala svědkem seriálu útoků.

Vpředu před ostatními nějaký čas šlapalo kvarteto Cattaneo (Androni), Jungels (Quick Step), Landa (Sky) a Wellens (Lotto Soudal), později to zkusil Michal Kwiatkowski ze Sky, pak zaútočil Luis Leon Sánchez z Astany, k němuž se připojil Tejay van Garderen z BMC.

Roman Kreuziger i Zdeněk Štybar se stále drželi ve skupině favoritů, kde pro Sagana v barvách Bory tvrdě pracoval Rafal Majka.

„Rafa mi dnes věřil víc, než jsem věřil já sám sobě a obětoval se pro mě,“ ocenil Sagan. „V posledním kopci mě sice odpárali, ale na posledním kilometru jsem se zase dotáhl dopředu.“

Tři kilometry před cílem byl únik Sáncheze a Van Garderena zlikvidován na zmíněném prudkém 14procentním kopci, kde se zároveň začala relativně početná vedoucí skupina dělit. V ulicích Ferma vykrystalizovalo v popředí dvanáct jezdců, mezi něž se na poslední chvíli vmáčkl i Sagan.

Městské uličky se i zde zdvihaly v až 11procentním sklonu. Z první pozice vyrazil vstříc cíli Geraint Thomas ze Sky, ale poté nasadil svoji brutální sílu Peter Sagan. A přestože se mu na posledních metrech stoupání přibližoval Thibaut Pinot, slovenský cyklistický Superman slavil.

Do konce Tirrena zbývají dvě etapy, pondělní sprinterská a závěrečná rovinatá časovka.

Málokdo věří, že by v nich Nairo Quintana ještě mohl o modrý trikot lídra závodu přijít.

Cyklistický závod Tirreno-Adriatico

(WorldTour)

5. etapa (209 km): 1. Sagan (SR/Bora) 5:00:05, 2. Pinot (Fr./FDJ), 3. Roglič (Slovin./LottoNL), 4. Thomas (Brit./Sky), 5. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 6. Urán (Kol./Cannondale), ...20. Kreuziger (ČR/Orica) -50, 26. Štybar (ČR/Quick-Step) -1:06.

Průběžné pořadí: 1. Quintana (Kol./Movistar) 21:34:51, 2. Pinot -50, 3. Dennis (Austr./BMC) -1:06, 4. Roglič -1:15, 5. Dumoulin (Niz./Sunweb) -1:19, 6. Thomas -1:23, ...18. Kreuziger -3:26, 50. Štybar -22:11.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa