Černého průlom i zranění lídrů. Velké bilancování sezony českých cyklistů

  9:57
Josef Černý ukončil pětiletý vítězný půst české cyklistiky na závodech Grand Tour. Zdeněk Štybar rok 2020 výborně začal a dobře skončil, mezitím jej však zastavilo zranění. To oslabilo i Jana Hirta. Formu nenaladil Roman Kreuziger. Tři ze čtyř českých cyklistů první divize změnili tým. Sezonu zásadně ovlivnil covid, nesla se ve znamení neustálé nejistoty. A co ještě v českém podání v profipelotonu přinesla?
JE TO TAM! Josef Černý se raduje z vítězství 19. etapy Gira.

JE TO TAM! Josef Černý se raduje z vítězství 19. etapy Gira. | foto: AP

Grand Tour

Tentokrát žádný Čech nebojoval o přední umístění v celkové klasifikaci. Před rokem byl Kreuziger v roli lídra týmu na Tour šestnáctý, letos je nejlepším českým umístěním v konečném pořadí třítýdenních závodů Hirtovo 56. místo na Tour.

Stejně jako loni se na scéně Grand Tour představili čtyři cyklisté a stejně jako tehdy absolvoval Jan Hirt (CCC) dva závody Velké trojky, zatímco Roman Kreuziger (NTT), Josef Černý (CCC) a Zdeněk Štybar (Deceuninck Quick-Step) po jednom.

Nejblyštivějším českým momentem sezony se stal triumf Černého v 19. etapě Gira do Asti. Jeho zásluhou tak skončilo pětileté čekání na další český etapový primát z klání Velké trojky (naposledy Štybar na Tour 2015) a osmileté čekání na Giru (naposledy Kreuziger 2012). 

Když připočteme jedno páté a dvě šestá místa v časovkách, stal se Josef Černý i prvním českým cyklistou od Kreuzigera na Giru 2011, který na jediném závodě Grand Tour dojel v etapách čtyřikrát v Top 6.

Josef Černý startuje do závěrečné časovky na letošním Giru.
Zdeněk Štybar

PROSADILI SE NA GRAND TOUR. Josef Černý (vlevo) uspěl nejen ve vítězné etapě, ale i v časovkách na Giru, Zdeněk Štybar (vpravo) potěšil 3. místem v etapě na Vueltě.

Zdeněk Štybar na Vueltě přidal stejně jako loni jedno třetí místo, nikdo další už do první desítky etap Grand Tour nepronikl. 

World Tour

Loni ozdobila české konto dvě klasikářská vítězství Štybara, letos zaznamenal jediné vítězství v tomto prvoligovém seriálu Černý (na už zmíněném Giru).

Na monumentech (jely se pouze čtyři, když Paříž - Roubaix bylo zrušeno) dosáhl nejlepšího umístění Zdeněk Štybar, v roli pomocníka devatenáctý na Milán - San Remo. Jinak se už nikdo nevešel mezi nejlepších třicet v cíli. Poprvé od roku 2012 tak čeští cyklisté zůstali na monumentech bez umístění v první desítce.

Na dalších jednorázových závodech World Tour si opět vedl nejlépe Štybar, šestý na Strade Bianche. 

Světový žebříček UCI 2020

1. Roglič (Slovin.) 4237
2. Pogačar (Slovin.) 3055
3. Van Aert (Bel.) 2700
4. Van der Poel (Niz.) 2040
5. Fuglsang (Dán.) 1961
6. Alaphilippe (Fr.) 1795
118. Černý 350
134. Štybar 306
165. Ťoupalík 249
174. Vakoč 221

Pozn.: Započítávají se body z posledních 12 měsíců.

Také na etapových podnicích World Tour se v celkovém pořadí nejlépe umístil Štybar, dvacátý na Paříž - Nice. V minulé sezoně bylo maximem 5. místo Hirta v závodě Kolem Švýcarska.

Mistrovství světa a Evropy

Předloni 6. Kreuziger, loni 13. Štybar a letos? V silničním závodě na světovém šampionátu v Imole to zdaleka tak dobré nebylo, nejlepším Čechem se stal na 59. místě se ztrátou 19 minut Jan Hirt. V časovce dojel 23. Josef Černý.

Větší radost přinesl českým fanouškům v srpnu silniční závod na evropském mistrovství v Plouay v podobě 9. místa Adama Ťoupalíka  a 17. místa Dominika Neumana. Devátý tu dojel rovněž Jan Bárta v časovce. 

Medailové hody si navíc v Plouay užili čeští mládežníci. Mathias Vacek (na snímku) vyhrál časovku juniorů, Pavel Bittner získal stříbro v silničním závodě juniorů a Vojtěch Řepa bronz v silničním závodě do 23 let.

ProSeries

Tato série má být nově „druhou ligou“ v kategorizaci závodů, o stupeň níž než World Tour. Letos v ní jediné české vítězství vybojoval Zdeněk Štybar v 6. etapě únorového závodu Kolem San Juanu. 

V celkové klasifikaci etapových závodů ProSeries byl z Čechů nejúspěšnější Petr Vakoč, devátý Kolem Lucemburska. Vakoč má na kontě i nejlepší výsledek v jednorázových podnicích nové série, když dojel šestý na Paříž-Tours.

V DALEKÉ ARGENTINĚ. Zdeněk Štybar slaví vítězství v šesté etapě Kolem San Juanu.

Europe Tour

V 1. kategorii okruhu Europe Tour dvakrát zazářil Josef Černý, nejprve v únoru celkovým 2. místem Kolem Murcie a potom koncem srpna stejným umístěním a vyhranou časovkou na Tour Poitou-Charentes.

V nižší 2. kategorii Europe Tour dokázali dva Češi zvítězit na polských silnicích: Michael Kukrle v závodě Kolem Mazovska a Vojtěch Řepa Kolem Malopolska.

SEZONA JEDNOTLIVÝCH CYKLISTŮ

PRVNÍ DIVIZE: Josef Černý (CCC, 27 let)

Domácí šampion v časovce Josef Černý odpovídá novinářům.

Průlomový rok. Po lednovém rozjezdu v Austrálii mile překvapil dvěma třetími místy v etapách Kolem Murcie, za která si vysloužil celkovou druhou příčku. Po covidovém lockdownu zahájil obnovenou sezonu v srpnu 7. místem v úvodní etapě Kolem Akvitánie. Každý den byl vidět v únicích nebo při sjíždění úniků na závodě Kolem Valonska, načež po nočním přejezdu do Mladé Boleslavi obhájil český titul v časovce. 

Ve výsostném dresu s trikolórou ovládl časovku i na Tour Poitou-Charentes a trikot lídra celkové klasifikace tu ztratil až v závěrečné sprinterské etapě po souboji s Arnaudem Démarem.

Odhlášení týmu CCC ze závodu Kolem Slovenska kvůli pozitivním covidovým případům ve stáji narušilo Černému přípravu na vrcholy sezony. Na mistrovství světa si v časovce připadal nerozježděný a obsadil 23. místo. Zato na Giru už v časovkách zářil (6., 5., 6.) a svoji zatím životní sezonu korunoval únikem a etapovým prvenstvím v Asti. 

Odměnou byla pro něj na sezonu 2021 smlouva v Quick-Stepu.

Zdeněk Štybar (Quick-Step, 34)

Zdeněk Štybar

Poprvé odstartoval do sezony v Argentině a na závodě Kolem San Juanu (ProSeries) hned triumfoval v 6. etapě na Autodrómo El Vilicúm. V úvodních dvou belgických klasikách Omloop Het Niuwsblad a Kuurne-Brusel-Kuurne především plnil týmové pokyny a na Paříž - Nice dojel celkově dvacátý.

Restart do sezony měl v srpnu vydařený, při Strade Bianche sice zpočátku pomáhal Julianu Alaphilippovi, přesto skončil šestý a pošesté v řadě dokončil tuto prestižní klasiku v Top 10. Alaphilippovi pak rozehrál útok na Milán - San Remo (a sám skončil devatenáctý). Hýřil aktivitou Kolem Valonska a i když na domácím mistrovství podlehl Adamu Ťoupalíkovi, zdálo se, že před Tour má výbornou formu.

Zánět v koleni po příjezdu do Nice však Štybarův sen o třetím startu na Tour ukončil. Do pelotonu se vrátil až po měsíci a navzdory 6. místu ve 3. etapě BinckBank Tour cítil, že tréninková i závodní pauza se výrazně podepsala na jeho výkonnosti. Dočasně tak mohl na post lídra zapomenout. Což se odrazilo v 73. místě na monumentu Kolem Flander.

Protrápil se i prvním týdnem Vuelty, ale postupně se ve Španělsku rozjížděl, pomáhal ve spurtech Samu Bennettovi a probil se do úniku ve 14. etapě, v jejímž cíli v Ourense vybojoval 3. místo. 

Také pro příští sezonu má smlouvu v Quick-Stepu.

Jan Hirt (CCC, 29)

Jan Hirt na Tour de France 2020

Přišel do polské stáje v roli jednoho z lídrů, ale covidová krize a zranění se postaraly o úplně jiný scénář sezony, než si představoval. 

Než pandemie propukla naplno, stihl závody Kolem Provence a Kolem Emirátů, který však byl kvůli případům koronaviru v pelotonu předčasně ukončen. V srpnu začal 10. místem v kopcovité 2. etapě Tour de l’Ain (Europe Tour 2.1), který přivábil skvělou vrchařskou konkurenci. Jenže po startu následující etapy upadl na zápěstí. Celý závod sice ještě dokončil na 15. místě, ale z worldtourového Dauphiné musel odstoupit a bolestivé zranění jej omezovalo prakticky po celý zbytek sezony. 

Na Tour sice měl volné ruce, jenže do úniku se mu nedařilo dostat. V souboji s nejlepšími dojel nejlépe 19. na Grand Colombieru.

Po mistrovství světa (59.) zažil „seznamku“ s ardenskými klasikami a obsadil 39. místo na Valonském šípu a 49. místo na Lutychu.

V úvodu Vuelty si pohrával s myšlenkou pokusit se o dobrý celkový výsledek, jenže tu uťal ve 2. etapě pád, po němž Hirta sužovaly bolesti kyčle. Nejlepšími etapovými umístěními poté byly 21. místo na Farraponě a 22. místo na Angliru.

Nejistotu ohledně dalšího angažmá ukončil podepsáním dvouletého kontraktu se stájí Circus - Wanty Gobert, která odkoupila prvodivizní licenci týmu CCC. 

Roman Kreuziger (NTT, 34)

Roman Kreuziger v dresu stáje NTT

Trápení. Nejlepšího umístění v sezoně dosáhl už v její rané fázi, koncem února byl čtrnáctý na závodě Faun-Ardeche Classic (ProSeries). V etapovém Paříž - Nice přidal celkové 24. místo.

Při vleklém čekání na obnovení sezony se Kreuzigerovi nepodařilo načasovat formu na pozdní vrcholy, navíc se přidaly zdravotní potíže.
Na Strade Bianche dojel mimo časový limit. Po 54. místě na Milán - San Remo hovořil o náznacích zlepšení, ale při Dauphiné a hlavně na Tour trpěl a často dojížděl se sprintery v grupetu, jeho etapovým maximem bylo 44. místo ve 13. etapě. Celkově svůj jubilejní 10. start na nejslavnějším závodě zakončil na 109. místě.

Tápal, co se s ním děje, zřekl se mistrovství světa a radost mu nepřinesly ani oblíbené ardenské klasiky, Valonský šíp i Lutych nedokončil. Série zdravotních testů naznačily možné potíže, na nichž začal pracovat. Na další rok podepsal ve druhé divizi ve stáji Gazprom - RusVelo.

DRUHÁ DIVIZE: Petr Vakoč (Alpecin-Fenix, 28)

Petr Vakoč

Se svojí druhodivizní stájí se musel spoléhat na divoké karty, které dostanou pro nejvýznamnější podniky. Tým původně avizoval, že by ji mohli obdržet i na Vueltu, ale Španělé upřednostnili jiné stáje. 

Vakoč jel v roli lídra Czech Tour (Europe Tour 2.1), kde skončil celkově devátý, v sezoně pak pokračoval na italských jednorázovkách (nejlépe 51. na Gran Piemonte) a stanul na bronzovém stupni při mistrovství republiky

Podruhé pronikl do elitní desítky etapového závodu celkovým 9. místem Kolem Lucemburska (ProSeries). V Ardenách a na belgických kostkách tvrdě pracoval pro svého lídra van der Poela a sám dojel na 39. místě v Lutychu i na Brabantském šípu.

To nejlepší si schoval takřka až na konec sezony, když v jednorázovém klání se slavnou tradicí Paříž - Tours (ProSeries) skončil šestý, půl minuty za vítězným Pedersenem ze Sunwebu.

Pro příští sezonu si Vakočova stáj zajistila na základě žebříčku UCI právo startu na všech závodech Grand Tour.

TŘETÍ DIVIZE: Adam Ťoupalík (Elkov Kasper, 24)

Povedená sezona. V barvách nejlepší české stáje v létě ožil. V závěru července vybojoval na Sibiu Tour (Europe Tour 2.1) v etapách dvakrát 4. a jednou 5. místo, vzápětí byl třetí v královské etapě Czech Tour do Šternberka a čtvrtý celkově. A na českém mistrovství si po bronzu v časovce vysloužil dres s trikolórou pro vítěze silničního závodu.

Formu si odvezl na mistrovství Evropy do Plouay, kde se v kvalitní konkurenci zviditelnil 9. místem ve spurtu vedoucí skupiny. 

Přidal ještě 3. místo v úvodním dějství závodu Kolem Maďarska a 5. a 6. místo v etapách Kolem Slovenska (vždy Europe Tour 2.1). Spekulovalo se o možném přestupu do World Tour, žádné konkrétní zprávy však nejsou.

Kolik toho odjeli

Závodní kilometry a závodní dny (v závorce) v sezoně 2020

9 393 km Jan Hirt (56)
8 474 Zdeněk Štybar (51)
8 184 Josef Černý (52)
7 817 Roman Kreuziger(48)
4 874 Petr Vakoč (30)
4 288 Daniel Turek (32)
3 637 Michael Kukrle (25)
3 409 Adam Ťoupalík (22)

Pozn.: Jsou započteny pouze závody z mezinárodního kalendáře UCI, nikoliv Český pohár a další domácí akce nižší kategorie.

Jakub Otruba (Elkov Kasper, 22)

Další z mladíků, který by měl brzy zamířit z třetí divize výš. Své schopnosti prokázal 6. místem na Czech Tour a 9. místem Kolem Slovenska, stejným umístěním v časovce na ME do 23 let a národním titulem v této disciplíně mezi třiadvacítkáři.

Jan Bárta (35) a další jezdci Elkov Kasper

Expert na časovky Jan Bárta byl stříbrný na republikovém mistrovství a devátý na evropském šampionátu, o 1:43 minuty za zlatým Stefanem Küngem. Jeho sezonu však předčasně ukončilo zlomené zápěstí na závodě Kolem Slovenska.

Michael Kukrle (26) slavil celkové vítězství Kolem Mazovska, sprinter Alois Kaňkovský (37) spurtoval druhý ve Visegrad GP Slovakia, Karel Hník (29) skončil třináctý celkově na Sibiu Tour i Kolem Maďarska a Michal Schlegel (25) šestnáctý na Sibiu Tour.

Kvůli potížím se srdcem ukončil kariéru František Sisr (27), někdejší jezdec stáje CCC a loňský mistr republiky 

Vojtěch Řepa (Topforex Lapierre, 20)

Skokan roku. Velmi mile překvapil bronzovou medailí na mistrovství Evropy do 23 let, celkovým vítězstvím Kolem Malopolska, národním titulem v kategorii do 23 let i odvahou při dospělém šampionátu. Řekl si tím o angažmá ve španělském týmu Equipo Kern Pharma, jenž povýšil ze 3. do 2. divize. 

MÍŘÍ DO DRUHÉ DIVIZE. Vojtěch Řepa z týmu Topforex Lapierre.

Daniel Turek (Isreel Cycling Academy, 27)

Nedostal smlouvu v prvodivizním Israel Start-Up Nation, nastupoval tedy za jeho třetidivizní farmu. Na konto si připsal celkové 2. místo Kolem Mazovska i pátou příčku na českém mistrovství.

Petr Kelemen (CCC Development, 20)

Mladík z farmy stáje CCC obsadil 26. a 28. místo v časovce a silničním závodě na ME do 23 let a 12. místo celkově na Sibiu Tour.

Karel Vacek (Colpack Ballan, 20)

Období velkého hledání kdysi excelentního juniora pokračovalo. Nezůstal ve druhodivizní americké stáji Hagens Berman a jezdil v barvách italského týmu Colpack Ballan, ale jeho nejlepším umístěním bylo 23. místo na českém mistrovství. 

Jásat naopak mohl mladší bratr Mathias Vacek, kterému evropský juniorský titul v časovce pomohl k angažmá v druhodivizním Gazpromu.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Když nejlepší ligu rozhodují od stolu. A kluby se zlobí: Jako čekání na VAR

19. března 2024  10:41

Ze dvou těžkých ran během tří dnů se budou fotbalisté anglického Nottinghamu Forest sbírat těžko. V...

Ukončit sérii s Karlovarskem? Bylo by to krásné, sní budějovický Sedláček

19. března 2024  10:11

Volejbalisté českobudějovického Jihostroje jsou už jen jeden krok od extraligového semifinále....

Z VOLEJE: Exot, co sní o velké Sigmě. Beneš o kritice, prodeji i vizi

19. března 2024  9:59

Na přednášky na právnické fakultě dobíhal v adidasové teplákovce přímo z tréninků malých...

OBRAZEM: Mix basketu, zápasu a ragby. Combatball míří i na fotbalový stadion

19. března 2024  9:26

Českou sportovní scénu rozvířil combatball. Po chomutovské hale vyprodal v závěru minulého týdne i...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...