Mikel Landa slaví etapové vítězství.

Mikel Landa slaví etapové vítězství. | foto: Reuters

Svobodu pro Landu, píší na Vueltě. Ale cyklistickým rebelem už není

  • 6
Cabrales (Od našeho zpravodaje) - Joaquim Rodríguez mocně útočí, přesto Fabio Aru stále obléká červený dres lídra cyklistické Vuelty. Dělí je však už jen jedna jediná vteřina! Aru nyní potřebuje silné nohy a silný tým. Obrannou zeď kolem lídra stáje Astana se pokusí vystavět také Mikel Landa, už opět věrný pobočník.

Vrcholky Picos de Europa shlížely v neděli v Asturii na další dějství závodu. Tady vlastně začala reconquista. V roce 718 tu družina křesťanských bojovníků v čele se šlechticem Pelayou porazila mnohem početnější maurské vojsko. Dle legend tím dala první podnět ke znovuosvobození celého poloostrova.

Teď si na asturských silnicích přečtete: „Svobodu pro Landu.“ Tak španělští fanoušci dávají najevo, že jejich „příští Contador“ byl letos týmem Astana omezován ve svých právech.

Střih časem. Finále Gira 2015. Landa uniká v královské etapě a virtuálně se posouvá na druhé místo pořadí před Arua. Ale ve sluchátkách uslyší: „Počkej na Fabia.“ Ital Aru je totiž pro italského manažera stáje Martinelliho vyvoleným mužem - a Landa to nesmí na Giru narušit.

Vrátí mu to Astana ve Španělsku?

Jen naoko.

Před Vueltou ještě šéfové týmu navenek hovořili o triu lídrů Aruovi, Nibalim a Landovi. Později nicméně Landa prozradil: „Lídrem byl od začátku určen jen Fabio Aru.“

V červeném trikotu maká Fabio Aru, hned za ním je týmový kolega z Astany Mikel Landa.

Naději na dobré celkové umístění ztratil Španěl už před týdnem, kdy zaostal o 14 minut. Ve středeční královské etapě v Andoře však ujel s uprchlíky a sám uháněl pro etapový primát.

Za ním tvrdě dřela Astana s Aruem v čele. Tehdy se Landa obával, že zase přijde pokyn: Počkej na Fabia. Proto si vytrhl z uší sluchátka. Bez spojení není velení. Vyhrál etapu - a za cílem si nasadil sluchátka zpět.

„Vzal jsem si na chvíli svoji svobodu, navzdory týmové strategii,“ líčil. „Tuhle etapu jsem si v diáři dávno zatrhl.“

Rebel? Ano. Ale jen krátce. Příliš mnoho rebelských činů by mu do budoucna v očích sportovních ředitelů napříč všemi týmy přidělilo nálepku „nespolehlivý“.

„Až do Madridu teď pojedu pro Fabia,“ ujišťuje nyní v Asturii - a podle toho se o víkendu na trati i chová.

Po sezoně pak Astanu opustí. Hovoří se o námluvách s týmem Sky. Dostane tam volnou ruku?

Pokud odjede na Tour s Chrisem Froomem, tak těžko.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa