ČASOVKA SE POVEDLA. Roman Kreuziger obsadil v závěrečné časovce na závodě Kolem

ČASOVKA SE POVEDLA. Roman Kreuziger obsadil v závěrečné časovce na závodě Kolem Romandie páté místo, celkově skončil šestý. | foto: Reuters

Cítím sílu, říká na prahu slavného Gira český cyklista Kreuziger

  • 52
Přípravným závodům je odzvoněno. Teď nadchází čas Gira. Už v sobotu se startuje. A Roman Kreuziger vzkazuje: "Nemoc odezněla. Cítím se líp a líp." Nachladil se v zasněžené koncovce klání Kolem Trentina, před týdnem proto bral antibiotika. Ale po dojetí závodu Kolem Romandie nyní hlásí: "Zase jsem silný."

Včerejší rozhodující časovku v Crans Montaně dokončil pátý, celkově poskočil z 20. na 6. místo. Byla to podivná Romandie. Vlastně ji rozhodly jen dvě časovky: úterní deštivý prolog a včera kopcovitých 16 kilometrů. Mezitím? "Nevím, proč neudělali jediný konec etapy vyloženě do kopce," divil se Kreuziger.

Pole největších favoritů tak dojíždělo vždy pohromadě. Marně se snažil útočit - jak v pátek, kdy zkusil ujet se Slovincem Špilakem, tak v sobotu s Italem Nocentinim. Terén a protivítr jeho pokusům nenahrávaly, přesto aktivním pojetím zaujal.

Před startem poslední etapy bylo 34 cyklistů namačkáno v rozmezí pouhých 40 vteřin. "Kvůli těžkému kopci na trati jsem si ani nebral klasické časovkářské kolo," líčil Kreuziger. "Jsem spokojený, na mé poměry jsem tu časovku zvládl dobře." Porazil v ní opět i Evanse, šampiona Tour.

Vítěz dvou předchozích etap a lídr závodu Luis Léon Sánchez selhal, zaostal o půldruhé minuty a propadl se na konec Top ten. Zato Brit Wiggins, to byla skvostná jízda. Že mu spadl řetěz a opravou ztratil 20 vteřin? Přesto vyhrál, časovku i celkově! Druhý cenný jarní titul po triumfu na Paříž - Nice. "Wiggins měl na Romandii vrchol jarní sezony a teď si dá pauzu před Tour. Já jsem v jiné pozici," podotkl Kreuziger.

Forma českého lídra stáje Astana má gradovat až čtvrtý květnový týden v Dolomitech, v boji o stupně vítězů na druhém nejslavnějším závodě světa. Ještě dnes si vyzkouší nanečisto závěr drsné 14. alpské etapy do Cervinie. Pak vyrazí směr Dánsko, kde Giro letos netradičně začne.

Konkrétní podobu dostává také jeho startovní listina. Namísto zraněného Dána Fuglsanga bude lídrem RadioShacku nečekaně Fränk Schleck. Naopak dvojnásobný vítěz Ivan Basso (33. na Romandii) zůstal navzdory nepřesvědčivé formě kapitánem Liquigasu, jeho výměna za Nibaliho se nekoná. Kreuziger figuruje u sázkových kanceláří mezi osmi největšími favority Gira. Ale myslí rozhodně výš.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa