Costa ovládl alpský předkrm, Contador i Kreuziger útočili na Frooma

  17:31aktualizováno  17:59
Už kilometr před cílem v Gapu se radoval, zatínal pěst a zubil se do kamery. Rui Costa si únikem ze skupiny uprchlíků vybudoval takovou výhodu, že vítězství v 16. etapě Tour de France mu nikdo vzít nemohl. Větší akce však probíhala až za jeho zády, kde duo týmu Saxo Contador s Kreuzigerem atakovalo žlutého Frooma. Marně! Brit udržel žlutý dres a ze svého náskoku neztratil ani sekundu.
PRVNÍ. Portugalský cyklista Rui Costa vyhrál 16. etapu Tour de France.

PRVNÍ. Portugalský cyklista Rui Costa vyhrál 16. etapu Tour de France. | foto: AP

Contador během volného dne připustil, že Froome je nade všemi a že bude možná i nereálné ho porazit. "Ale útočit budu," sliboval. Znovu to zkoušel v etapě, která se nepovažovala za tu nejnebezpečnější, a v kopci, který se řadil jen mezi ty dvojkové. Ve stoupání na 1 268 metrů vysoký Col de Manse zrychlil ze skupiny hlavních favoritů a Porte s Froomem museli vyrazit do stíhačky. Contadorův nástup však vydržel jen chvíli.

Pak kupředu našlápl Kreuziger, dvojka dánského Saxa, bolestivý a odhodlaný výraz ve tváři, ani jeho však dvojka v černo-modrých dresech poodjet nenechala. A další Kreuzigerův nástup, chvíli po něm znovu Contador, totální válka mezi týmy Sky a Saxo o žlutý dres byla v plném proudu.

Kreuziger nastoupil potřetí v momentu, kdy už Froome zůstal sám, bez svého domestika Porteho, Brit však znovu rozkmital nohy do neskutečné frekvence a všechno nebezpečí dokázal eliminovat. Navíc se k němu zpět dotáhl Porte a na vrcholu kopce se zdálo, že Contador pochopil: "Tak toto nám nevyšlo."

MEZI DAVY FANOUŠKŮ. Cyklisté během šestnácté etapy Tour de France.
V OBJETÍ KAMENE. Cyklisté se projíždějí v šestnácté etapě Tour de France
BLÁZNIVÝ SJEZD. Chris Froome před Albertem Contadorem během šestnácté etapy

Jenže jeho ofenziva pokračovala i cestou dolů. Za každou zatáčkou chtěl britskému sokovi ujet, s maximálním rizikem pokaždé najel jen pár metrů. V jedné ze serpentin však svoje snažení přehnal a skončil na zemi.

"Alberto a Kreuziger ve sjezdu hodně riskovali," přiznal Froome. "Alberto spadl těsně přede mnou, ale já jsem to ustál, jen jsem položil kolo. Myslím, že Alberto to přehnal, útočil v kopci, ve sjezdu, to je děsně náročné."

Frooma Contadorův karambol tak rozhodil, že najel do škarpy a jen tak tak se sám vyhnul pádu. Kreuziger, Mollema, Valverde a Rodríguez uháněli pryč. Věrný Froomův sluha Porte na svého kapitána čekal a tlačil pak na tempo, aby nikdo náskok jedničky Tour neohrozil. Za nimi se vyvážel Contador a prohlížel si naraženou dlaň, z pádu nevyvázl tak snadno jako Froome. Dva kilometry před cílem se všichni favorité znovu sjeli a Froome si mohl oddechnout - další etapu přežil jako lídr Tour.

"Že bojujeme o celkové pořadí, nejsou jen slova," komentoval dění v etapě Fabrizio Guidi, sportovní ředitel Saxo-Tinkoff. "Ukázali jsem, že budeme dál vyvíjet na Frooma tlak a chceme využít každé šance. Alberto sice spadl, ale v další etapě bude OK. Dál bojujeme jako tým a dál vyhlížíme náš cíl."

Peloton relaxoval, uprchlíci najeli obří náskok

UŽ JSOU TADY, FOTÍME. Fanoušci si zvěčňují cyklisty v šestnácté etapě Tour de France.

Elitní spurter Mark Cavendish před startem etapy psal na Twitter: "Jestli se chci dostat do Paříže, musím přežít příštích pět dnů, které budou asi nejtěžší, které jsem kdy na kole zažil." Ten první přežil. Snad v očekávání toho, co přijde v příštích dnech, přistoupil peloton k první etapě po volném dnu vlažně.

Prostor a pozornost proto dostala obří skupina uprchlíků, kde se točila jména jako Gilbert, Voeckler, Contadorův pomocník Roche nebo Nizozemec Hoogerland, slavný "kaskadér" z Tour 2011. Největší "hrozbou" favoritů byl Daniel Navarro, dvacátý muž pořadí, který na lídra Frooma ztrácí víc než 23 minut.

Balík třiadvaceti mužů za nezájmu hlavního pole postupně navyšoval náskok, brzy byl pětiminutový, pak se za dohledu týmu Sky v čele pelotonu udržoval na zhruba devíti minutách. Když však výhoda uprchlíků neklesala, peloton pochopil, že už je sjet nedokáže a zvolnil ještě víc.

V ten moment bylo jasné, že na letošní Tour bude podruhé úspěch slavit samostatný únik a jeho aktéři začali skupinu trhat. Nejdřív vyrazili do útoku Francouzi Kadri s Marinem a najeli náskok půl minuty, v posledním stoupání dne na Col de Manse se ze sedla zvedl Australan Adam Hansen, přes odhodlaný výraz však rozhodnout nedokázal. Pak zrychlil Portugalec Costa, dvojnásobný vítěz závodu Kolem Švýcarska, a snadno všem ujel.

Na vrchařské prémii měl na své pronásledovatele náskok půl minuty, v následném, z historických zkušeností tak nebezpečném sjezdu svoji výhodu ještě navýšil a do Gapu dorazil o 42 sekund dřív než domácí Christophe Riblon.

"Znamená to hodně, je to jedno z nejdůležitějších vítězství života," srovnával Costa. "Tvrdě jsem se na tuto Tour připravoval, ale ztratil jsem spoustu času v etapě, kdy jsme čekali na Valverdeho, a musel jsem změnit plány. Vítězství mi trošku ubírá z toho zklamání, že jsem přišel o celkové pořadí."

Ve středu čeká na peloton druhá individuální časovka, na rozdíl od chronometru v Bretani však nese ten alpský přívlastek horský. Na 32 kilometrech mezi Chorges a Embrunem stojí dva vrcholy druhé kategorie: Côte de Puy-Sanières a Côte de Réallon.

Tour de France

Cyklistický etapový závod

16. etapa: Vaison-la-Romaine - Gap (168 km): 1. Costa (Portug./Movistar) 3:52:45, 2. Riblon (Fr./AG2R), 3. Jeannesson (Fr./FDJ), 4. Coppel (Fr./Cofidis), 5. Klöden (Něm./RadioShack) všichni -42, 6. Dumoulin (Niz./Argos) -1:00, 7. Astarloza (Šp./Euskaltel) -1:01, 8. Gilbert (Belg./BMC), 9. Meyer (Austr./Orica), 10. Navardauskas (Lit./Garmin) všichni -1:04, ...31. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) -11:08.

Průběžné pořadí: 1. Froome (Brit./Sky) 65:15:36, 2. Mollema (Niz./Belkin) -4:14, 3. Contador (Šp./Saxo-Tinkoff) -4:25, 4. Kreuziger -4:28, 5. Quintana (Kol./Movistar) -5:47, 6. Ten Dam (Niz./Belkin) -5:54, 7. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -7:11, 8. Fuglsang (Dán./Astana) -7:22, 9. Péraud (Fr./AG2R) -8:47, 10. D. Martin (Ir./Garmin) -9:28.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...