Contador je vítězem. Na jak dlouho?

  18:43
Paříž - Tour de France má za sebou rušný, dalo by se říci až hektický, 94. ročník. Španělský jezdec Alberto Contador sice dovezl v neděli vpodcečer do cíle žlutý trikot pro vítěze, ale s ohledem na jeho předchůdce Floyde Landise i okolnosti letošního ročníku se nabízí otázka, jak dlouho se z něj bude radovat.

Američan byl při loňském závodu usvědčen z dopingu a proti hrozící diskvalifikaci ještě stále bojuje s pomocí svých právníků.

I proto chybělo v pelotonu startovní číslo jedna určené obhájci titulu. Contadorovi spadlo první místo do klína po vyloučení jasně vedoucího Dána Michaela Rasmussena kvůli porušení dopingových pravidel během přípravy na Tour, a také na nynějšího vítěze v nedávné minulosti padlo podezření.

Jeho jméno figurovalo na dlouhém seznamu sportovců, kterým lékař Eufemiano Fuentes údajně pomáhal s užíváním nepovolených látek a metod. Španělský jezdec byl nicméně během vyšetřování aféry očištěn.

Letošní Tour začala v euforii, již vyvolal obrovský divácký zájem, který provázel úvod 94. ročníku na britské půdě. V průběhu závodu však bylo toto nadšení vystřídáno rozčarováním, když i navzdory deklarovanému přísnému boji cyklistických autorit s dopingem přišly pozitivní nálezy.

Španělův triumf na Tour zastínily aféry

P a ř í ž (ČTK) - Přestože čas umí zhojit i ty
nejbolestivější rány, cyklistická Tour de France si po skončení 94. ročníku bude lízat své šrámy ještě řadu měsíců. Po dopingových peripetiích typu kauz Vinokurov a Rasmussen, kvůli kterým se mimo jiné ocitlo v ohrožení zářijové mistrovství světa ve Stuttgartu, zůstal po dojezdu na Champs-Elysées v Paříži žlutý trikot pro vítězného jezdce v držení mladého Španěla Alberta Contadora.

I v případě čtyřiadvacetiletého člena stáje Discovery Channel je ale namístě dávka obezřetnosti. Jeho jméno se totiž ocitlo v seznamech lékaře Eufemiana Fuentese, který šířil mezi cyklisty dopingové látky. Contador
tvrdí, že omylem, a je pravdou, že cyklistická unie závodníka před rokem plně očistila.

Contador zabředl do těchto problémů ještě v době svého působení v týmu Liberty Seguros (později Astana-Würth), s níž právě Fuentes úzce spolupracoval. Příslušnost ke španělské stáji ho stála i účast na loňské Tour de France. Barvy svého současného zaměstnavatele hájí od letošní sezony.

Rodák z Madridu zpočátku inklinoval k fotbalu a atletice a ačkoliv měl talentu na rozdávání, vybral si nakonec cyklistiku. Ta ho začala více zajímat díky jeho staršímu bratrovi (má celkem tři). Vypracoval se až mezi profesionály, kde působí od roku 2003. V témže roce si připsal i své první
dílčí vítězství: etapový triumf v závodě Kolem Polska.

Hned v další sezoně ho na silnici potkal první kritický okamžik. Po těžkém pádu v závodě Kolem Asturie se po návratu z nemocnice cítil velmi špatně a opět tak putoval do lékařské péče. Za pět minut dvanáct: na masivní krevní sraženinu a neodkladnou operaci mu zůstala památka v podobě 60 stehů na jeho hlavě.

V plné síle byl znovu až v dalším ročníku, což prokázal také například vítězstvím v závodě Katalánský týden.

Výtečným způsobem vstoupil Contador do letošního roku. Cyklista s ideálními vytrvalostními parametry oslavil příchod do nového týmu triumfem v prestižním etapovém závodě Paříž-Nice. "Je to jeden z nejvýbušnějších vrchařů v pelotonu. Má drtivý nástup a je schopný tempo udržet," vychválil novou posilu sportovní ředitel Discovery Channel Dirk Demol.

Na letošní Tour byl Contador původně vyslán jako dvojka za lídrem Levi Leipheimerem, jenže původní záměr brzy padl a stáj se zaměřila na úspěch mladého Španěla. Jezdec považovaný za nástupce sedminásobného vítěze Tour
Lance Armstronga svou misi splnil díky druhé nejtěsnější výhře historie závodu na výbornou.

O první se postaral kazašský favorit Alexandr Vinokurov, druhý měl na svědomí jeden z řadových jezdců pelotonu Ital Cristian Moreni.

Za hlavního dopingového hříšníka Tour ovšem platil dlouhou dobu vedoucí Rasmussen, přestože nikdy pozitivně testován nebyl.

Kvůli nenahlášení svého pobytu a zmeškaným mimosoutěžním odběrům v přípravě se stal na Tour nežádoucí osobou a ředitel závodu Christian Prudhomme dával nepokrytě najevo, že si nepřeje, aby právě Rasmussen vyhrál.

Když stáj Rabobank zřejmě na popud svého hlavního sponzora jezdce odvolala a propustila, spadl mu kámen ze srdce v naději, že jiný závodník bude důstojnějším šampionem slavného závodu.

Přestože se Tour vinou dopingových případů a podezření změnila podle mnohých ve frašku, v níž výsledky už téměř nikoho nezajímaly, o svou budoucnost se "Stará dáma" zřejmě bát nemusí.

V bezprostředních reakcích sice některé firmy prohlašovaly, že možná ukončí svou podporu Tour či jednotlivých stájí, ale jiné tak radikální nebyly.

Například Vratislav Kulhánek, předseda dozorčí rady české automobilky Škoda Auto, jednoho z hlavních partnerů závodu, naznačil, že smlouva bude nejspíš prodloužena.

Ani nezájmu médií se pořadatelé podle všeho obávat nemusejí.

Když na protest proti dopingovému závoji Tour zrušily přímé přenosy německé veřejnoprávní stanice, rázem sáhla po vysílacích právech soukromá televize.

Fanouškům znechuceným nečistými praktikami a nejistotou, kdy se zase změní výsledky, dávají naději plány organizátorů Tour.

Ředitel Prudhomme hodlá příště uspořádat konečně "čistý" závod i za cenu toho, že se odstřihne a rozkmotří s Mezinárodní cyklistickou unií (UCI), jejíž metody boje proti dopingu podle něj selhávají.

Může se podle něj také klidně stát, že další ročník pojede místo nynějších dvou stovek cyklistů jen polovina.

DPA: Tour má vítěze, jakého si zaslouží

P a ř í ž (ČTK) - Podle agentury DPA má Tour takového vítěze, jakého si zaslouží. Agentura tak náraží na fakt, že nástupcem dopingového hříšníka Floyda Landise, kterému zatím nebyl loňský triumf odebrán jen kvůli právnickým průtahům a odvoláním, se stal Španěl Alberto Contador.

Talentovaný cyklista, jehož jméno však také zaznělo minulý rok v rámci antidopingové akce Operación Puerto.

Oficiálně je však Contador "čistý" - nikdy nebyl pozitivně testován a jeho spojení s kontroverzním lékařem Eufemianem Fuentesem se nepotvrdilo. "Byl jsem prostě ve špatný čas na špatném místě," říkal nadaný vrchař, když se ho novináři na Tour ptali na zapletení s Fuentesem.

Loni ještě Contador jezdil za tým Liberty Seguros pod vedením takřka mytické postavy Manola Saize, jenž je spolu s doktorem Fuentesem považován za jednoho z hlavních aktérů loňské aféry. Pod Saizem se v tehdejším týmu ONCE v roce 2003 poprvé rodák z madridského předměstí Pinto objevil v profesionálním pelotonu, přičemž jeho spolujezdcem byl i Jan Hruška.

V Contadorův neprospěch v loňské kauze hovoří iniciály AC nalezené ve Fuentesových listinách, vyšetřovatelům se však nepodařilo prokázat, že patří skutečně jemu.

"Jsem čistý a ani nevím, jak Fuentes vypadá. Však mě také (Mezinárodní cyklistická unie) UCI zprostila obvinění už po čtyřech dnech," reagoval Španěl na dotazy po sobotní časovce, v níž si udržel náskok před Cadelem Evansem. "A i když si nemyslím, že je to fair, klidně odevzdám vzorek DNA, pokud to po mně bude někdo chtít," narážel na část antidopingové dohody, kterou museli před startem Tour podepsat všichni jezdci.

Navzdory částečné skepsi zbylých médií je však Contador doma považován za hrdinu. A nic na tom nemění ani fakt, že se dostal ke žlutému trikotu poté, co dosavadního lídra Michaela Rasmussena stáhla jeho vlastní stáj kvůli tomu, že jí lhal.

"Má neuvěřitelný dar. Někteří tomu říkají klasa, jiní genialita," napsal deník El País poté, co Contador v přímém souboji porazil Rasmussena a na Plateu de Beille v Pyrenejích slavil první triumf na Tour v kariéře.

"Pochází z jiného světa," tvrdila zase Marca a neváhala letošního vítěze závodu Paříž-Nice přirovnat k jeho slavnému krajanovi Miguelu Indurainovi, jenž na "Staré dámě" zvítězil pětkrát.

Ruce si ovšem po dnešku mne i Johan Bruyneel, sportovní šéf Contadorovy stáje Discovery Channel. Poté, co tým letos ztratil právě kvůli aféře s Fuentesem potrestaného excelentního vrchaře Ivana Bassa, našel brzy nečekanou náhradu.

"Je to nový Lance Armstrong," vysekl svému svěřenci poklonu Bruyneel, jenž ví, o čem mluví. Pod jeho vedením se stal slavný Texasan do roku 2005 sedmkrát vítězem Tour. Však se také současný spolumajitel týmu, bývalého US Postal, přijel na sobotní časovku na svého nástupce podívat. "Lance mi dal velkou motivaci," uvedl Contador, který v konečném součtu vyhrál Tour o 23 sekund, což je druhý nejmenší rozdíl v historii.

Svého životního úspěchu se Contador dočkal na své druhé Tour de France, poprvé se na francouzských kopcích představil v roce 2005. Rok předtím se přitom znovu narodil, a to paradoxně díky těžkému pádu na závodě Kolem Asturie. Lékaři totiž při následném vyšetření objevili, že už delší čas závodí s životu nebezpečnou prasklou cévní výdutí v mozku.

Půl roku po náročné operaci však rozený vrchař opět seděl na kole a nastoupil cestu, která vyvrcholila slavnostním ceremoniálem na Champs Elysées.

U CÍLE. Závodníci míjejí Eifelovu věž a do cíle Tour de France v Paříži jim zbývají poslední kilometry.

Autoři: ,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Podivné praktiky svazu a vzniklá škoda. Hokej stále nemá síň slávy. Proč?

19. dubna 2024

Premium Nově budovanou Síň slávy sliboval hokejový svaz otevřít v březnu. Jenže to nesplnil. Prostory v...

Dostal druhou žlutou, i tak chytal dál. Martinez zařídil Aston Ville postup

18. dubna 2024  23:39

Těsně před poločasem dostal žlutou kartu za zdržování. Když po první sérii penaltového rozstřelu...

Moderní pětibojařka Hlaváčková prošla na SP v Ankaře do finále

18. dubna 2024  23:27

Moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková se jako jediná z Češek probojovala do finále na Světovém...

Souček s Coufalem v pohárech končí, raduje se Leverkusen. Liverpool smutní

18. dubna 2024  20:23,  aktualizováno  23:05

Manko z venkovního zápasu nedohnali. Fotbalisté anglického West Hamu s Vladimírem Coufalem a...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...