Postavil se Armstrongovi, byl vyštván z Tour. 20 let od aféry Bassons

  15:50
Ze sportovních výsledků jeho jméno nemůžete znát. Úspěchy sbíral pouze v amatérském pelotonu. V tom profesionálním byl Christophe Bassons spíše pomocníkem slavných. I tak jste o něm možná slyšeli. Je to muž s možná největším kreditem v cyklistickém světě. Panem Čistým. V dobách krutovlády Lance Armstronga to byl on, kdo se Texasanovi postavil. A byl za to potrestán. Dvacet let od té doby uplynulo.
Lance Armstrong, archivní foto

Lance Armstrong, archivní foto | foto: AP

Francouzské městečko Saint-Flour v regionu Auvergne má přibližně sedm tisíc obyvatel. Má svoji katedrálu a nachází se tu i římskokatolická diecéze.

Slavné je ale i z jiného důvodu. Letos zde už počtvrté v historii zavítala slavná Tour de France. Startovala tu pondělní etapa plná chaosu.

Poprvé ale Saint-Flour přivítalo Tour před dvaceti lety 16. července 1999. A stojí za to připomenout si, jaké to tehdy bylo.

Byl to den, kdy byl z pelotonu vyštván Christophe Bassons takovým způsobem, že do Saint Flour nikdy nedorazil. Psal se rok prvního celkového prvenství Lance Armstronga. Byla to doba, kdy jeho nadvláda byla absolutní.

A najednou se objevil Bassons, který ji chtěl svrhnout.

Byl symbolem těch, kteří to v Armstrongově éře neměli jednoduché.

Byl jednou z prvních obětí šikany slavného Texasana.

V době, kdy v pelotonu fungovaly zákonitosti cyklistické omerty, byl mužem, který je porušoval. Který se nebál říct/napsat, že se mu některé věci nezdají.

Za svůj sloupek během Tour 1999 v Le Parisien, kde zpochybňoval výkonnost závodníků, byl Armstrongem dotlačen k tomu, aby na závodě skončil.

O dva roky později Christophe Bassons v pouhých 27 letech skončil s celou cyklistikou. Učil tělocvik a nyní pracuje jako antidopingový komisař v Bordeaux.

Takový byl jeho příběh.

V epicentru aféry

Francouzsko-belgické hranice, 8. července 1998.

Za tři dny má v irském Dublinu odstartovat 85. ročník Tour de France. A taky odstartuje, ale bez stáje Festina.

Na belgicko-francouzských hranicích blízko Lille totiž její dodávku zastavují celníci, kteří nachází až neuvěřitelný „poklad“.

Ten „poklad“ zatřese cyklistickým světem, jako do té doby máloco. Jsou v něm zásoby EPA, anabolických steroidů, spousty balení injekčních stříkaček…

To všechno na cestě právě do Irska, na slavnostní Grand Depart, tedy start Tour.

Jeden z největších dopingových skandálů v historii francouzského závodu je na světě.

Následující dny jsou poslední v historii stáje Festina. Se slzami v očích opouští závod roku i domácí miláček Richard Virenque. Nikdy už nebude tak dobrý jako předtím. Je to rána, kterou se v následujících desetiletích bude cyklistika snažit odčinit.

V epicentru náhle vybuchlé bomby stojí i Christophe Bassons, který je součástí vybrané devítky týmu.

Přitom byl tak jiný.

„On k těm podvodníkům nepatřil. Nepůsobí v tom prostředí,“ zastávají se ho v té době i lidé z Festiny.

Opravdu nepatřil.

Jako jediný z týmu neměl pozitivní dopingový nález. Jako jediný byl čistý. A nebylo se co divit. Málokdo měl takovou pověst jako on.

Měl bys skončit na Tour

O rok později se Bassons na Tour vrátil.

„Měla to být Tour obnovy. Tak o ní hovořili hlavně organizátoři. Mělo jít o obnovu důvěry veřejnosti v cyklistiku jako takovou. Ale já si byl jistý, že z pelotonu doping nevymizel,“ prozradil.

V barvách FDJ pracoval pro sprintery Jimmyho Caspera a Damiena Nazona. A také psal sloupky pro francouzský list Le Parisien, které se zaměřovaly na dění uvnitř pelotonu. Většinou šlo o pohledy do duší cyklistů.

Zatímco nyní je podobný formát běžnou součástí leckterého cyklistického webu, tehdy to byla inovace.

„Nepopisoval nijak dramatická odhalení, sloupky byly spíše nevinné, až skoro zábavné náhledy do jezdeckého světa. Někdy se i sám stavěl proti podezřením - po etapě do Blois, kde padl rekord v průměrné rychlosti, viděl jako důvod silný vítr. Nicméně o Lanci Armstrongovi, který se vrátil po překonané rakovině, napsal, že jeho výkony peloton šokovaly,“ prozradil novinář Ian Austen.

Právě tím se Armstrongovi znelíbil.

Před desátou etapou s cílem na Alpe d’Huez se celý peloton bez vědomí Bassonse domluvil, že pojede úvodních 100 kilometrů neúměrně pomalu, aby tím nebohého Francouze vyprovokovali k útoku. Jakmile se Bassons pokusil odjet, všechny týmy ho na rovině začaly stíhat.

Když ho dostihly, každý závodník kolem něj pouze projel, a přitom na něj zíral. Až na Lance Armstronga.

„Přijel ke mně, dal mi ruku na rameno a před zraky všech ostatních mě zastavil. Věděl, že to všichni budou sledovat a že on je boss. Řekl, že to, co říkám, není pravda a že je to špatné pro cyklistiku, že to nesmím říkat a měl bych přestat závodit, skončit na Tour. Nakonec mi začal nadávat,“ popsal po etapě Bassons.

Co na to Texasan? Nijak se tomu nevyhýbal.

„Jeho obvinění nejsou dobrá pro cyklistiku, pro jeho tým, pro mě, vůbec pro kohokoliv. Jestli si myslí, že ten sport takto funguje, mýlí se a raději by měl jet domů,“ prozradil na kamery francouzské televize Armstrong.

„Lance si z něj často dělal legraci. Takovým tím hnusným, nemilosrdným a jedovatým způsobem. Jako si ze sebe občas dělají děti na hřišti,“ vzpomínal tehdejší Armstrongův týmový kolega a nyní šéf EF Education First - Jonathan Vaughters.

Dávej bacha na to, co říkáš!

Bassons byl najednou v celém pelotonu sám. I týmoví kolegové z FDJ se k němu najednou chovali jako ke smetí. Odmítali ho zdravit, bavit se s ním. Odmítli se s ním dělit i o vyhrané peníze na prémiích.

Když po etapě Bassons dával rozhovor médiím, jeden z kolegů, který kolem projížděl, na něj zavolal: „Dávej bacha na to, co říkáš!“

„Začal jsem se cítit osamoceně. Mezi 170 cyklistiky je to divný pocit,“ přiznal Bassons.

Šil do něj i ředitel Tour Jean-Marie Leblanc, který o něm ironicky řekl, že je snad jediným cyklistou, který nemá žádné výčitky.

Naopak francouzská ministryně sportu Marie-George Buffetová se za něj postavila. „Je to vážně zvláštní. Namísto boje proti dopingu bojují se svým týmovým kolegou,“ nechápala.

Ani její zastání nepomohlo.

Bassons ještě dokončil jedenáctou etapu do Saint-Etienne, než 16. července před tou dvanáctou do Saint-Four v brzkých ranních hodinách opustil hotel a zmizel.

„Celou noc jsem nemohl spát. V 5.30 jsem šel na snídani, zabalil si a šel to oznámit týmu. S každým jsem se rozloučil, ale nikdo se na mě ani nepodíval, nepodal mi ruku. To bolelo,“ vzpomínal.

Okolím byl z Tour vyštván.

„Má málo přátel, spoustě lidem vadí. Jeho osamocenost je živoucím důkazem toho, že se ve sportu nic podstatného nezměnilo. Peloton už zapomněl na číslo 152,“ napsaly později francouzské noviny.

On sám byl následujícího půlroku v depresích. Probrečel x nocí, byl na tom velmi špatně.

„Cítil jsem šílené napětí. Někteří se mnou vůbec nemluvili, jiní předstírali, že se vlastně nic nestalo. Nejsem jediným čistým jezdcem, ale není mnoho těch, kteří to o sobě mohou říct,“ řekl o rok později, kdy se snažil pokračovat v kariéře v menším týmu Jean Delatour.

Pokračoval jen dva roky, než se ho na závodě 4 Dny kolem Dunkerque několik cyklistů pokusilo shodit do škarpy.

„Začalo to být nebezpečné a já jsem si uvědomil, že to za to nestojí. Moje kariéra vlastně nikdy nebyla až tak cyklistická. Měl jsem štěstí, že jsem měl fyzické vlastnosti na to, abych mohl šest let jezdit profesionálně na kole. Mohl jsem jezdit i dál. Držet hubu a pokračovat, jako to dělali jiní. Ale já nechtěl,“ řekl.

Kariéru raději ukončil. V tichosti, daleko od mediálního zájmu.

Takové byly zákonitosti cyklistické omerty, na které sám doplatil.

„Ale vůbec mi to nevadí. Pokud porovnáte mou situaci s tou, v níž je momentálně Lance Armstrong a zeptáte se nás, kdo se cítí šťastnější, kdo je spokojenější sám se sebou, je jasné, kdo to bude. Lance se dnes nemůže cítit dobře,“ usmívá se teď.

Dlouhých třináct let ale trvalo, než definitivně vyhrál.

Jedna z epizod, kterých lituju nejvíc

Zatímco Armstrong přidával na Tour jedno vítězství za druhým, on začal učit na vysoké škole, než se stal antidopingovým komisařem.

Po čtyřleté pauze se na roky 2009 a 2010 vrátil Texasan zpátky do pelotonu.

„Což byla největší chyba, jakou jsem udělal,“ přiznal později.

Znovu se dostal do povědomí, znovu se dostal do hledáčku antidopingových organizací. Až past definitivně sklapla. 24. srpna 2012 americká USADA svou zprávou ochromila svět. Prokázala, že Armstrong při všech svých sedmi triumfech na Tour dopoval a odebere mu všechny tituly.

Jeho jméno je o dva měsíce později s posvěcením UCI z výsledků Tour vymazáno. Sedm ročníků doteď nemá vítěze.

Armstrong se k dopingu sám v interview s Oprah Winfreyovou dozná. A nakonec se sejde i s Bassonsem.

V prosinci 2013 se potkají v pařížském hotelu na Elysejských polích. Na místě, kde sedmkrát Texasan slavil triumf na Tour, si nyní mají vyříkat staré křivdy.

„Pro mě je nejdůležitější ti v soukromí říct, že se omlouvám,“ řekl prý Francouzovi Armstrong.

Bassons mu prý odpověděl, že by určitě vyhrál i tehdy, pokud by žádný doping neexistoval.

„Měl jsi psychické i fyzické vlastnosti na to, abys to dokázal. Ale to, že jsi přijel omluvit se mi osobně, je pro mě víc, než že jsi sedmkrát vyhrál Tour,“ řekl mu.

Sám Armstrong poté několikrát zopakoval, že svých činů lituje.

„Kdyby měl dnes můj syn na sobě žlutý dres a já ho viděl mluvit s Bassonsem tak, jako jsem s ním mluvil já, měl bych s ním dlouhou, dlouhou konverzaci. Je to jedna z mých životních epizod, kterých lituju nejvíc,“ řekl.

Podali si ruce a od té doby se neviděli.

Zatímco Armstrong nyní Tour komentuje pro americkou televizi, Bassons dál nahání jemu podobné.

A cítí se jako vítěz. 

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Když nejlepší ligu rozhodují od stolu. A kluby se zlobí: Jako čekání na VAR

19. března 2024  10:41

Ze dvou těžkých ran během tří dnů se budou fotbalisté anglického Nottinghamu Forest sbírat těžko. V...

Ukončit sérii s Karlovarskem? Bylo by to krásné, sní budějovický Sedláček

19. března 2024  10:11

Volejbalisté českobudějovického Jihostroje jsou už jen jeden krok od extraligového semifinále....

Z VOLEJE: Exot, co sní o velké Sigmě. Beneš o kritice, prodeji i vizi

19. března 2024  9:59

Na přednášky na právnické fakultě dobíhal v adidasové teplákovce přímo z tréninků malých...

OBRAZEM: Mix basketu, zápasu a ragby. Combatball míří i na fotbalový stadion

19. března 2024  9:26

Českou sportovní scénu rozvířil combatball. Po chomutovské hale vyprodal v závěru minulého týdne i...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...