Chris Froome během časvoky na MS v Norsku.

Chris Froome během časvoky na MS v Norsku. | foto: Reuters

Froome zahájil cyklistickou sezonu, stále je však vyšetřován z dopingu

  • 15
Čtyřnásobný vítěz Tour de France Chris Froome dnes zahájil v závodě Ruta del Sol sezonu, i když je vyšetřován kvůli pozitivnímu dopingovému testu na loňské Vueltě. V úvodní etapě dojel britský cyklista v hlavním poli na 57. místě ve stejném čase jako vítězný Francouz Thomas Boudat. V cíli zopakoval, že se nijak neprovinil.

Přestože někteří soupeři ho vyzvali, aby do vyřešení případu nezávodil, Froome neprojevil úmysl se stáhnout. Hodlá jet Giro d’Italia a obhajovat triumf na Tour, i kdyby tou dobou nebyla kauza stále uzavřena.

„Nic špatného jsem neudělal, to je moje výchozí pozice. Mám nějaký prostor, abych to mohl dokázat, a mám to samozřejmě v plánu,“ řekl televizní stanici Sky Sports v Andalusii Froome.

Podle dopingové kontroly na Vueltě překročil povolený limit salbutamolu - léku na astma, který smí užívat na zvláštní povolení. „Věřím, že když vyjdou na povrch všechna fakta, lidé to uvidí stejně jako já,“ uvedl dvaatřicetiletý jezdec týmu Sky, kterému v případě uznání viny hrozí ztráta titulu z Vuelty a dlouhý trest.

Návrat do pelotonu si pochvaloval. „Bylo fajn znovu závodit. Opravdu mě potěšilo, že za mnou chodili kluci z jiných týmů, aby mě podpořili,“ dodal Froome.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa