Cyklisté ze stáje Sky v průběhu šesté etapy Tour de France. Ve žlutém jede...

Cyklisté ze stáje Sky v průběhu šesté etapy Tour de France. Ve žlutém jede Chris Froome. | foto: Reuters

Froome už opět na Tour de France vládne, ale neohrožený není

  • 32
Troyes (Od našeho zpravodaje) - Seděli vedle sebe na vrcholu Planiny krásných dívek, odděleni jen reklamní stěnou. Oba se po náročné 5. etapě cyklistické Tour de France vyjížděli na válcích, oba byli v obličeji zničení, přesto byl při bližším pohledu mezi nimi znatelný rozdíl. Nairo Quintana se oběma rukama přidržoval zábradlí, aby z kola po enormním vyčerpání nespadl a mohutně oddechoval. A Chris Froome?

Ten držel v ruce telefon s černomodrým pouzdrem týmu Sky, na němž odpovídal na první gratulace. V očích mu hrály jiskry a na tváři lehký úsměv.

Tak jiný byl za cílem první letošní horské etapy pohled na dva muže, kteří v posledních letech psali historii Tour. Britský cyklista ale měl proč se usmívat. Uběhlo 346 dnů od chvíle, kdy v Paříži potřetí oblékl žlutý dres krále Tour.

A nyní ho má znovu.

ZNOVU VE ŽLUTÉM. Chris Froome, obhájce titulu na Tour, už v páté etapě oblékl žlutý dres pro lídra závodu.

„Rutina týmu Sky,“ hlásal ve čtvrtek titulek listu L’Equipe. Narážel na fakt, že britská formace ve Froomových vítězných letech vládla Tour vždy od prvního týdne.

Před čtyřmi lety Froome získal žlutý trikot v 8. etapě, když své soupeře deklasoval na vrcholu Ax 3 Domaines. A už ho nepustil. Dva roky nato se do žlutého převlékal už po 3. etapě, pak na tři dny výsostný dres půjčil Tonymu Martinovi, než si ho vzal napořád zpět.

A loni? To předvedl bláznivý kousek, když v 8. etapě při sjezdu do Bagnéres de Luchon zaskočil všechny favority „saganovským“ stylem jízdy z kopce.

Proto není překvapením, že nyní vládne Tour už od pátého dne. „A vůbec nám to nevadí,“ usmívá se sportovní ředitel Sky Nicolas Portal.

Možná nebyl ve středu při prvním horském dojezdu tak dominantní jako v minulých letech, ale nezapomínejme, že Froome celou sezonu ujišťuje, že mu forma oproti předchozím rokům bude letos gradovat až ve třetím týdnu.

I kvůli španělské Vueltě, kterou chce konečně v září vyhrát.

„Ale viděli jste to zrychlení v závěru? Potvrdil, že jeho forma skutečně jde nahoru,“ míní šéf týmu Sky Dave Brailsford. „Přesně taková jsme měli očekávání a je fajn, že se potvrdila.“

Podle bookmakerů je už opět jasným favoritem celé Tour.

Vážně je ale tak neohrožený?

Jistě, tým Sky na Planině krásných dívek ukázal ve středu ohromnou sílu. Když se v tahání tempa vystřídali jejich jezdci Michal Kwiatkowski a Mikelové Nieve s Landou, v přední skupině zůstalo sotva deset cyklistů.

Přesto Froomův náskok není nijak velký.

Cyklisté v průběhu šesté etapy Tour de France. Ve žlutém jede Chris Froome.

Možná nebude zápasit s obvyklými soupeři - Nairem Quintanou a Albertem Contadorem. Ten první vypadá unavený z letošního Gira a Contador, zdá se, už není tím tanečníkem v pedálech, kterým býval v minulosti.

Jen čtrnáct vteřin ale na třetím místě za Froomem a jeho pomocníkem Geraintem Thomasem ztrácí středeční vítěz Fabio Aru, 25 vteřin Dan Martin a 39 sekund Richie Porte. Dvanáct cyklistů je stále naskládáno do minuty a sedmi vteřin.

Už před startem se letošní Tour věštilo, že bude tou nejvyrovnanější za poslední roky. Zatím se to potvrzuje.

Na pařížský bulvár zbývá 2 526 kilometrů.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa