Dostane Chris Froome šanci obhajovat triumf na Tour de France?

Dostane Chris Froome šanci obhajovat triumf na Tour de France? | foto: Christian HartmannReuters

Froome v klatbě, ale ne bez šance. Chris na Tour pojede, věří v týmu Sky

  • 31
V sobotu na svůj Instagram poslal usměvavou fotku se synem Kellanem. „Snažím se užít si své poslední dny s rodinou, než odjedu na tři týdny do Francie,“ připsal k ní. Bez známky nervozity se Chris Froome připravoval na vstup do ligy výjimečných.

Na šanci popáté dobýt nejslavnější cyklistický závod světa. Tolik se toužil vyrovnat velikánům - Jacquesi Anquetilovi, Bernardu Hinaultovi, Miguelu Indurainovi a Eddymu Merckxovi. Tu možnost možná letos přece jen nedostane. Brita totiž na Tour nechtějí.

Pořádající společnost ASO v neděli ráno poslala týmu Sky e-mail, ve kterém stáji naznačuje, že její lídr není ve Francii vítán.

„Tour se chce za každou cenu vyhnout situaci, ve které se ocitlo letošní Giro. Tedy tomu, aby u jejího vítěze visela jakási hvězdička,“ napsal francouzský deník Le Monde.

ASO v dopise cituje z článku 28 ze svých pravidel. Píše se v něm, že „pořádající společnost si výslovně vyhrazuje právo odmítnout účast v závodě týmu nebo kterémukoli členovi týmu, jenž by poškodil pověst pořádající společnosti nebo dané sportovní události“.

A svého práva nyní ASO využívá.

Nepozvali i Contadora

Britská stáj se proti rozhodnutí okamžitě odvolala k Francouzskému olympijskému výboru, který má případ rozsoudit ve středu 4. července. Když se Sky verdikt nebude líbit, může se odvolat ještě k Mezinárodní sportovní arbitráži v Lausanne. Ta na vyřešení kauzy ale bude mít případně pouhé dva dny.

„Přesto jsme přesvědčeni, že Chris na Tour pojede. Neudělal nic špatného,“ zní neustále se opakující věta týmu.

Froomův případ se měl původně vyřešit do startu italského Gira. Ani nyní však není jasné, jak celá sága se salbutamolem dopadne. A to se pořadatelům Tour nelíbí.

ASO má na Tour o něco větší pravomoci než společnost RCS pořádající Giro. Díky tomu může chránit pověst závodu a nemusí zvát potenciální hříšníky.

Tak jako v minulosti.

Třeba v roce 2005 nebyli kvůli dopingovému vyšetřování na závod pozváni Jan Ullrich, Ivan Basso nebo Francisco Mancebo. Před deseti lety zase nemohl titul obhajovat Alberto Contador. Přestoupil totiž do Astany, která byla kvůli svým dopingovým praktikám v minulosti na Tour v klatbě. Ve stejné situaci se nyní ocitá i třiatřicetiletý Brit.

Kauza neexistuje

Už v březnu se dva vysoce postavení muži ve struktuře ASO nechali slyšet, že varianta Tour bez jejího obhájce existuje. „Nemůže u nás závodit cyklista, kterému hrozí suspendace, vždyť je to groteska,“ neskrýval své rozhořčení ředitel závodu Christian Prudhomme.

Chris Froome před Tour

Přesto se dlouho nic nedělo.

Froome si po premiérovém triumfu na Giru na pár dní odpočal, než se vrhl zpátky do přípravy. Vyrazil do Francie na obhlídku rozhodujících fází závodu, projížděl si kostkové pasáže obávané deváté etapy a ještě minulý týden ladil poslední detaily na vysokohorském soustředění v Itálii. Tvářil se, jako kdyby žádná kauza nikdy neexistovala.

Jako kdyby na loňské Vueltě po osmnácté etapě dvojnásobně nepřekročil povolenou hranici salbutamolu - léku proti astma.

Dál se však ozývaly a přibývaly hlasy, že pro dobro cyklistiky na 105. ročníku Tour nemá startovat. Kdyby se 29. července na Elysejských polích promenádoval ve žlutém, byl by prvním mužem, který ovládl Tour v době, kdy je zároveň vyšetřován kvůli dopingu. Tomu chtějí pořadatelé zabránit.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa