Mohl jsem dopadnout hůř, říká Froome. Sivcova už v krunýři vezou domů

  10:06
Chris Froome a jeho pády na významných závodech, to je už pořádně dlouhý a košatý příběh. Dvakrát pro něj měly karamboly na podnicích Grand Tour doslova likvidační dopad. Tentokrát v Jeruzalému nikoliv. Ovšem beze ztrát nevyvázl.

Chris Froome při úvodní časovce na Giru. | foto: AP

Vzpomínáte na Tour 2014, kde poprvé obhajoval titul? Tam si při pádu ve 4. etapě způsobil Chris Froome pohmožděniny na pravém rameni a zápěstí, přesto se rozhodl pokračovat dál. „Zápěstí ho moc bolí, nemůže sedět ideálně na kole, ale je to bojovník, zvládne to,“ tvrdil tehdy jeho šéf Dave Brailsford.

Nezvládl. Upadl opět na 29. kilometru následující zmoklé etapy, tentokrát na levou stranu těla, A vzápětí ležel na zemi znovu. Potom už na kolo znovu nenasedl a opustil Tour.

Na Vueltě 2015 se pak příběh opakoval. V královské etapě v Andoře ležel Froome na zemi už na třetím kilometru. Při nárazu do bariéry, lemující silnici, si zranil si nohu i rameno. Etapu sice dokončil, ale s osmiminutovou ztrátou, načež se odbelhal do týmového vozu. Rentgen odhalil zlomeninu zánártní kosti. Sen o double Tour - Vuelta byl pryč, Froome vzdal.

Spadl také před startem Tour 2013, nebo opakovaně v Alpách na Tour 2016, tehdy bez vážnějších následků.

A spadl i v pátek.

Ještě dříve, než Giro pořádně začalo.

V dopoledním tréninku na trati časovky vyjížděl pravotočivou zatáčku na 3. kilometru, zhruba v rychlosti 30 km/h. „Brzdil jsem a zatáčel ve stejnou chvíli,“ líčil. Podklouzlo mu přední kolo a jeho tělo se smýkalo po asfaltu, až k bariérám na kraji trati.

Vyvázl se pohmožděninami a tržnými ranami na pravém koleni, krev byla vidět i na jeho pravém lokti a boku, měl roztrhaný dres.

Byl schopný opět se posadit na kolo a šlapat dál.

„Přesto, když upadnete, vždycky to bolí. Nebyl to dobrý vstup do Gira. Ale jsem rád, že zranění není vážnější,“ říkal později.

Dojel zpět do pronajatého autobusu týmu Sky, kde ho ošetřil lékař, vrátil se do hotelu. Před samotným závodem dlouho seděl v bílém stanu, v němž si tým Sky zřídil své zázemí, hovořil s Brailsfordem. 

Nezastíral, že při závodě potom omezil riziko na minimum.

„Trochu ho ten pád poznamenal,“ usoudil Nicolas Portal, sportovní ředitel týmu Sky. Froome, mistr této disciplíny, dokončil časovku na 21. místě se ztrátou 37 vteřin na vítězného obhájce titulu Toma Dumoulina.

Chris Froome při úvodní časovce na Giru.
Obhájce celkového vítězství Gira d´Italia Tom Dumoulin při úvodní časovce v...

PRVNÍ KOLO PRO OBHÁJCE.Chris Froome (vlevo) ztratil v časovce na Toma Dumoulina (vpravo) 37 vteřin.

Po časovce se Brit jako obvykle vyjížděl na trenažéru a do mikrofonů bilancoval závod:

„Má strategie na letošním Giru bude založena spíše na limitování ztrát v časovkách, ne získávání výhod. Byla to dnes velmi technická trať a já jsem rád, že jsem na ní neztratil více. Před Tomovým výkonem klobouk dolů. Přijel sem jako obhájce, odstartoval a vyhrál - to bylo opravdu působivé. Ovšem překvapení to pro mě není, vždyť je mistrem světa v časovce. Jezdit už tak brzo v maglia rosa na něj bude vytvářet určitý tlak, ale jsem si jistý, že on ví, jak se s ním vypořádat.“

Dvě vteřiny za Dumoulinem skončil Rohan Dennis, lídr týmu BMC.

„Většina jezdců pro celkovou klasifikaci je však v pořadí někde kolem mne, jen Tom a Rohan dnes najeli nějaký čas. A před námi je ještě dlouhá cesta,“ připomněl Froome.

„Nikdy není příjemné ztratit na Dumoulina tolik času,“ podotkl k výsledkům jeho sportovní ředitel Portal. „Neočekával jsem, že Chris dnes vyhraje. Očekával jsem, že bude k Tomovi blíž. Ale Chris ví, že Toma musí porazit v kopcích. A hory na tomto Giru budou tvrdé.“

Dobře si v časovce vedl i Simon Yates, který ztratil jen 20 vteřin na Dumoulina. „To byl na něj velmi dobrý výkon,“ ocenil Brit. Před Froomem skončili i Domenico Pozzovivo a Thibaut Pinot, za ním Estéban Chaves, Fabio Aru i Miguel Angel López.

Otázkou zůstává, zda Frooma nebudou následky pádu limitovat i v dalších dnech. „Neměly by,“ sám prohlásil. „Jsem jen rád, že jsem nedopadl hůř. Podívejte se na Kostu.“

Konstantin Sivcov z Bahrainu Merida při dopoledním tréninku na trati přelétl přes řidítka a zády těžce narazil na asfalt.

Pětatřicetiletý jezdec byl po pádu sanitkou odvezen do nemocnice, kde lékaři zjistili, že má zlomený obratel. Dostal ochranný krunýř a v sobotu bude letecky převezen k další léčbě do Itálie.

04.května 2018 v 15:15, příspěvek archivován: 05.května 2018 v 09:53

Head Medical Doctor #Guardascione has issued the following medical update on the condition of @Siutsou "He suffered a fracture of the 3rd cervical vertebrae. He feels medium pain in the neck, but he is quiet. After an ambulance transport to Tel Aviv, he'll fly back to Italy" https://t.co/h84yHiyGlD

Sivcov v minulosti dvakrát dokončil Giro v Top 10, výborně si vedl v dubnu na závodě Kolem Chorvatska a měl sehrát roli klíčového pomocníka Domenika Pozzoviva, který mnohé překvapil vynikající časovkou. Teď si bude muset poradit bez svého běloruského pomocníka.

Tréninkové projetí trati skončilo pádem rovněž pro Lópze, lídra týmu Astana. Časovku pak dokončil se ztrátou 56 vteřin na 61. místě.

„Naštěstí se jeho pád obešel bez vážných následků,“ uvedl Dmitrij Sedun, sportovní ředitel Astany. „Je O.K. a s ohledem na okolnosti zajel celkem dobrou časovku. Samozřejmě, očekávali jsme od něj trochu lepší výsledek, ale není to žádná tragédie. Pořád jsme teprve na začátku závodu.“

V souvislosti s Astanou nicméně už server cyclingnews.com poznamenal, že velmi dobrým plánem B i černým koněm může být pro tým český cyklista Jan Hirt, který ukázal kvalitní formu na závodě Kolem Alp.

Nejšťastnější byl pochopitelně v pátečním cíli Tom Dumoulin: „Ten čas na Frooma je velmi příjemný bonus. Neočekával jsem, že na Chrise, ale i na další jezdce pro celkové pořadí najedu tolik,“ říkal lídr stáje Sunweb.

04.května 2018 v 17:31, příspěvek archivován: 05.května 2018 v 09:49

"The course was really good for me; it was really technical and I’m good on the corners. I could go full gas, then recover, then go full gas and recover again." - Detailed reactions from @tom_dumoulin after his #Giro101 stage victory. https://t.co/c8G3DW81tL https://t.co/393TAE1UMa

Dumoulin už před startem debatoval s novináři na téma, zda je správné, že Froome na Giru závodí: „Je to jeho rozhodnutí být tady na startu. Můj tým je součástí MPCC (Hnutí za důvěryhodnou cyklistiku), takže kdybych se já ocitl ve stejné situaci, Giro bych nejel. Chrisův start na Giru není dobrý pro cyklistiku. Nikdo, ani on ne, by neměl závodit, když je okolo jeho nedořešeného případu tolik nejasností.“

Pravidla MPCC hovoří, že jezdec v průběhu vyšetřování tohoto typu nesmí závodit. Tým Sky však není členem MPCC.

Froome možná doufal, že věci se po turbulentních posledních měsících uklidní, jakmile Giro začne... jenže to se nestalo.

Jeho odpůrci, kteří se stavěli proti jeho startu na Giru, po Froomově pádu hned na sociálních sítích vyhlašovali: To je karma.

Od jednoho z reportérů dostal za cílem otázku: „Byla to úleva, konečně odstartovat do Gira po všech těch otázkách na salbutamol?“

„Já jsem přece závodil i předtím. Závodím celou sezonu,“ reagoval. „Jsme uprostřed procesu, který má prokázat, že jsem loni na Vueltě neudělal nic špatně. Má to být tajný proces. Nebudu k němu poskytovat každodenní komentář. Až budeme mít nové oficiální zprávy, dozvíte se je. Každý má právo na svůj názor, to je pochopitelné. I ti, kteří mě tu nechtějí. Přesto věřím, že lidé budou stát na mojí straně, až se dozví všechny detaily.“

Už se vzpamatoval i z ještě horších časovek, například z 39. místa v zahajovací etapě Tour 2015 v Utrechtu.

Ale také už předvedl mnohem lepší zahajovací jízdy proti chronometru, například při 6. místě loni v první den Tour v Düsseldorfu.

V minulosti často získával v časovkách významný náskok na své největší konkurenty.

Tentokrát bude muset na Etně, v Apeninách i Alpách limitovat ztráty.

„Otázky na salbutamol ho ani během závodu z míry nevyvedou,“ ujistil sportovní ředitel Nicolas Portal. „Situace s jeho kauzou je taková, jaká je. Nezměníme ji. Chris je tvrdý muž. Jeho mentální síla je neuvěřitelná. Teď jsme tady, na Giru, abychom závodili, a tak budeme závodit. Na plný plyn.“

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Trenérka MacLeodová před MS: Chceme se znovu dostat na pódium a dál růst

29. března 2024  9:53

Kanadská trenérka Carla MacLeodová již dvakrát dovedla českou ženskou hokejovou reprezentaci k...

Kaše: Postup je poděkování lidem, že nás nevybučeli. I semifinále půjdeme vyhrát

29. března 2024  9:48

Žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří. Že litvínovský tahoun Ondřej Kaše nedal v play off...

Druhý tenista světa Alcaraz neuspěl v Miami ve čtvrtfinále s Dimitrovem

29. března 2024  9:03

Španělský tenista Carlos Alcaraz prohrál na Masters v Miami čtvrtfinále s Bulharem Grigorem...

Atlanta podruhé v týdnu přehrála v NBA Boston, Krejčí připsal dva body

29. března 2024  7:28,  aktualizováno  9:01

Basketbalisté Atlanty si podruhé v týdnu poradili v NBA s Bostonem. Zatímco v pondělním duelu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...