Spekulace o přestupové bombě. Froome do Movistaru, nebo do Izraele?

  14:40
Byl by to přestupový megahit cyklistické sezony, která čeká na své znovuobnovení. Chris Froome by mohl opustit stáj Ineos ještě před startem letošní Tour de France, která má vyrazit na svoji pouť 29. srpna z Nice! Kandidáti na jeho služby se už rýsují.
SLAVNÁ LÉTA. Chris Froome, triumfátor Tour v barvách týmu Sky.

SLAVNÁ LÉTA. Chris Froome, triumfátor Tour v barvách týmu Sky. | foto: Reuters

Informaci, že Chris Froome uvažuje o předčasném odchodu z Ineosu, přinesl ve čtvrtek server Cyclingnews. Otevřel tím stavidla mohutné vlně spekulací a sondování, kdo se může stát novým zaměstnavatelem britského cyklisty.

Tým Ineos zatím reagoval stroze: „Nebudeme komentovat spekulace o kontraktech jezdců.“

Froomův kontrakt v Ineosu je platný do konce roku 2020. Náznaky, že od sezony 2021 bude závodit v jiných barvách, se objevovaly již dříve.

Urychlí se tedy nyní tento proces?

Ještě před rokem se takový scénář jevil nepředstavitelným. Vždyť Frooma jako by s Ineosem (bývalým Sky) a manažerem stáje Davem Brailsfordem spojovala pupeční šňůra. Z mládežnických týmů v Keni a Jižní Africe kdysi přes jihoafrickou stáj Konica zamířil nejprve na dva roky do prvodivizního Barloworldu, ale od roku 2010 se na dlouho upsal stáji Sky.

Tady se proměnil v cyklistickou superstar. 

Už na Tour 2012 se ukazoval coby silnější jezdec než lídr týmu a celkový vítěz Bradley Wiggins. V letech 2013, 2015, 2016 a 2017 potom Froome sám Tour ovládl. Na kontě má i dva tituly z Vuelty a jeden z Gira, na nějž dosáhl po ohromujícím 80kilometrovém sólu v etapě do Bardonecchie.

V posledních dvou letech však začali jeho záři v Ineosu zastiňovat Geraint Thomas a Egan Bernal. Když k tomu připočteme Froomovo vážné zranění z loňského června, karty v týmu se důkladně promíchaly.

Britský cyklista Geraint Thomas si užívá slávu na pódiu Tour de France
Egan Bernal ve žlutém trikotu.
Ekvádorec Richard Carapaz pózuje s trofejí pro vítěze cyklistického závodu Giro...

KONKURENTI V INEOSU. Zleva Geraint Thomas, Egan Bernal, Richard Carapaz aneb šampioni Tour 2018, Tour 2019 a Gira 2019.

Ineos má nyní na soupisce tři vítěze Tour (Froome, Thomas, Bernal) a navrch aktuálního šampiona Gira (Carapaz). Dostatek prostoru pro všechny čtyři tu v nejbližších měsících a letech nebude, i když Richard Carapaz se má v této sezoně soustředit výhradně na obhajobu titulu na Giru.

Thomas má ve stáji podepsanou smlouvu do konce roku 2021, Carapaz do roku 2022 a Bernal do roku 2023.

Kolumbijec se minulý týden vyjádřil, že pokud bude v srpnu ve stoprocentní kondici, nemíní obětovat vlastní ambice na Tour ve prospěch Frooma.

Přitom Froome se chce pátým titulem vyrovnat legendám Jacquesi Anquetilovi, Eddymu Merckxovi a Migueli Indurainovi.

A čas hraje proti němu.

Izrael: fake news nebo skutečné námluvy?

Na sociálních sítích se ve čtvrtek jako první objevila spekulace o již domluveném Froomově přestupu do stáje Israel Start-Up Nation. 

Izraelský tým ji záhy dementoval jako „fake news“.

Nicméně o zájmu Izraelců získat čtyřnásobného šampiona Tour se v minulosti rovněž hovořilo.

„Respektujeme Chrise Frooma jako jezdce i člověka,“ uvedl dnes mluvčí stáje. „Jeho předchozí úspěchy mluví samy za sebe. Ale nikdy nekomentujeme probíhající jednání s jezdci.“

Tým Israel Start-Up Nation (dříve Israel Cycling Academy) se po pohlcení ruské Kaťuše před letošní sezonou poprvé „probil“ mezi 19 prvodivizních stájí. Dle dostupných informací má dostatečně velký rozpočet, aby mohl Frooma zaplatit, včetně předpokládaného odstupného pro Ineos při předčasném rozvázání smlouvy. 

Majitelem izraelského týmu je miliardář a magnát na trhu s nemovitostmi Sylvan Adams. Na začátku roku 2019 měl dokonce (neúspěšně) jednat o možném sloučení své stáje s týmem Sky, který tehdy sháněl nového sponzora.

„Šéfové našeho týmu vyhlásili, že do budoucna mají za cíl vyhrát Tour de France,“ naznačuje René Andrle, jeden ze sportovních ředitelů Israel Start-Up, byť ani on žádné bližší informace o možném Froomově transferu ke zveřejnění nemá.

V AKCI. René Andrle za volantem coby sportovní ředitel týmu Israel Cycling Academy v roce 2018.

Ale ryze hypoteticky, kdyby Froome skutečně přestoupil, co si Andrle myslí o podpůrné horské síle, kterou by mu Izraelci na Tour mohli poskytnout?

„Máme Dana Martina, Bena Hermanse, Dannyho Navarra, silná podpora by se pro Frooma složit dala,“ odpovídá Andrle. „I když je samozřejmě otázkou, nakolik by to stačilo v souboji se zkušenými týmy, které v posledních letech stály opakovaně na pódiu Grand Tour.“

Israel Start-Up Nation navíc patří mezi tři týmy, které mají na soupisce maximální možný počet 30 jezdců (stejně jako UAE Emirates a Education First). Pokud by chtěli už během sezony podepsat Frooma, museli by některého ze současných členů týmu propustit, nebo převelet do svého farmářského třetidivizního týmu.

Froome: Mám nový drajv

Zpráva o Britově možném odchodu přichází v době, kdy jedna ze společností financujících tým Ineos - konkrétně Petroineos majitele Jima Ratcliffa - usiluje o vládní půjčky v celkové výši více než 600 milionů dolarů, aby pomohla odvrátit náhlý pokles světové poptávky po ropě.

Britská stáj odmítla komentovat, zda koronavirová krize poznamenala výrazněji i její rozpočet. Ten byl na počátku sezony jasně největší ze všech stájí, dosahující až k 45 milionům dolarů. Na rozdíl od některých jiných stájí Ineos ani v době krize nesnížil svým jezdcům platy.

Příští týden oslaví Chris Froome 35. narozeniny.

„Rozhodně nemíním v dohledné době končit,“ ujistil. „Loňské zranění a následná rehabilitace ve mně probudily novou motivaci a drajv. Pracoval jsem ještě tvrději než kdykoliv předtím, abych se dostal tam, kde teď jsem. Jen bych byl nerad, aby to celé přišlo vniveč a abych to dělal pro nic.“

Pravidla UCI umožňují přestup v průběhu sezony až v prvních dvou srpnových týdnech. Z předních jezdců naposledy této možnosti využil před šesti lety australský mistr světa v časovce Rohan Dennis, když zamířil z Garminu do formace BMC.

Movistar, mocný hráč

V souvislosti s možným Froomovým přestupem se dříve zmiňovala také stáj Bahrain-McLaren vedená Rodem Ellingworthem, bývalým koučem týmu Sky. Jenže bahrajnský tým během koronavirových měsíců snížil jezdcům platy a jeho současná finanční situace je navzdory příchodu nového britského sponzora McLarenu nejistá.

Za Bahrain-McLaren závodí rovněž bývalí jezdci Sky Mikel Landa, Mark Cavendish a Wout Poels.

Po sociálních sítích už putují vtipy, s jak kyselým výrazem tváře by na příchod Frooma do Bahrainu reagoval Mikel Landa. Špičkový 30letý španělský cyklista po sezoně 2017 opustil tým Sky, kde musel pomáhat Froomovi, aby mohl jezdit v roli lídra v Movistaru. Když však ve španělské stáji zůstával upozaděn za Nairem Quintanou, Alejandrem Valverdem a loni také za Richardem Carapazem, vydal se před letošní sezonou za svým snem do Bahrainu-McLaren.

Právě i Movistar má být nyní silným (a možná nejsilnějším) hráčem v partii o Frooma. Bohatá španělská stáj přišla po minulé sezoně o hvězdné trio Quintana, Landa, Carapaz. Údajně je schopna uhradit Froomův roční plat čtyři miliony eur.

ŠKATULATA, HEJBEJTE SE. Kdysi Chris Froome v dresu Sky (vpravo) sváděl tuhé bitvy s Nairem Quintanou z Movistaru. Kolumbijec už stáj změnil. Zamíří nyní Froome do Movistaru?

Podle zdrojů španělského odborného serveru Ciclo 21 má Movistar o Frooma enormní zájem. Telefónica, tedy zastřešující společnost stáje Movistar, se nedávno spojila s British Liberty. Angažování slavného britského jezdce by pro ni mělo i významný obchodní a reklamní potenciál.

Jose Joaquin Rojas z Movistaru už Froomovi na Twitteru vzkázal: „Kamaráde, ty přece víš, že ve Španělsku se výborně najíš a že dostaneš výbornou podporu.“

Souhlasil by však Ineos s předčasným odchodem Frooma ke španělské konkurenci?

Kdo by ještě mohl mít zájem?

Nizozemská média přidala spekulaci o zájmu stáje UAE Emirates, která má sice dlouhodobě podepsaného slovinského mladíka Tadeje Pogačara, třetího muže Vuelty, ale jeho soužití s Froomem není nepředstavitelné.

A zmínka padla rovněž o stáji NTT (dříve Dimension Data), kde jezdí Roman Kreuziger. Ta sídlí v Jižní Africe, ke které Frooma váží jeho teenagerská léta.

Jiné prvodivizní týmy naopak dávají najevo: Ne, nemůžeme si Frooma dovolit,  obzvlášť nyní, kdy neleží nikde kolem nás miliony eur.

Německá Bora-Hansgrohe by patrně dostatek financí měla, jenže Brit údajně nezapadá do filozofie jejich týmu. A další z bohatých týmů Jumbo-Visma už má přehršel lídrů v podobě velmi ambiciózního tria Tom Dumoulin, Primož Roglič, Steven Kruijswijk.

Ke které z konkurenčních stájí - a zda vůbec - povedou kroky Chrise Frooma, ukáží až následující týdny a měsíce.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Problém Drnovic si uvědomujeme. Americký šéf o budoucnosti Vyškova

26. dubna 2024

Premium Ještě před půl rokem o americké společnosti Blue Crow Sports Group nevěděli ani fanoušci...

Manchester City přeskočil Liverpool, výhru nad Brightonem řídil Foden

25. dubna 2024  20:50,  aktualizováno  23:07

Fotbalisté Manchesteru City udělali dnešním vítězstvím 4:0 v Brightonu důležitý krok k obhajobě...

Drama v tiebreaku na závěr. Budějovice slaví jedenáctý titul v extralize

25. dubna 2024  21:16,  aktualizováno  22:29

Volejbalisté Českých Budějovic získali jedenáctý extraligový titul. Ve čtvrtém finále porazili...

Kvapilová se loučí s Duklou. Hvězda extraligy přestupuje do Prostějova

25. dubna 2024  22:14

Nejvíce bodující volejbalistka extraligy Nikol Kvapilová po pěti sezonách opouští Duklu Liberec, s...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...