Jaroslav Kulhavý

Jaroslav Kulhavý | foto: Event Concept

Český biker Kulhavý skončil na MS v Austrálii devátý

  • 0
Biker Jaroslav Kulhavý obsadil v sobotním závodě v cross country na MS v australské Canbeře deváté místoý, což je nejlepší český výsledek v historii. Světovým šampionem se stal Švýcar Nino Schurter.
Kulhavý před rokem v italském Val di Sole dojel jedenáctý.

Titul v elitní kategorii putuje opět do Švýcarska zásluhou Nina
Schurtera, který navázal na loňský triumf krajana Christopha Sausera.

Bronzový olympijský medailista z Pekingu dnes porazil v dramatickém závěru francouzskou legendu Juliena Absalona, kterému unikla pátá zlatá medaile z mistrovství světa o tři sekundy.

Třetí dojel už s téměř minutovou ztrátou obhájce stříbrné medaile Florian Vogel, jenž korunoval švýcarský úspěch.

Bývalý juniorský mistr světa Kulhavý, který předloni získal bronz v
kategorii do 23 let, se zpočátku pohyboval kolem patnáctého místa. Do
elitní desítky se čtyřiadvacetiletý jezdec posunul v předposledním šestém kole a v závěru devátou příčku udržel. Za vítězným Schurterem zaostal o tři minuty a 22 sekund.

"Desítka byla mým cílem, takže jsem spokojený. Byl to hrozně těžký závod, takový cyklokros na dvě hodiny, hrozně rychlý. Rozhodovalo se na otevřených rovinkách, v technice si člověk musel dávat pozor, aby před sebe nepustil někoho pomalejšího, což se mi bohužel několikrát stalo," uvedl pro server mtbs.cz Kulhavý.  Porazil i loňského mistra světa Sausera, který skončil hned za ním.

Zklamán byl Milan Spěšný, který dojel na 25. místě. "Radost nemám, chtěl jsem se probít do patnáctky. Do půlky závodu se mi jelo skvěle, pohyboval jsem se na osmnáctým místě. Pak mi ale úplně odešly nohy, dostával jsem křeče. Asi jsem podcenil občerstvování," řekl Spěšný, jenž v červenci dosáhl šestým místem historicky nejlepšího českého úspěchu na ME.

Závod žen ovládla Ruska Irina Kalentěvová, která získala svůj druhý titul
po vítězství v roce 2007. Dlouho vedla Norka Lene Bybergová, ale nakonec dojela se ztrátou 13 sekund druhá. Česká reprezentantka Pavla Havlíková obsadila 33. místo.

Výsledky

Cross country - elite:
Muži:
1. Schurter (Švýc.) 2:04:39, 2. Absalon (Fr.) -3, 3. Vogel (Švýc.), 4. Hermida (Šp.) oba -58, 5. Kabush (Kan.) -2:04, 6. Ravanel (Fr.) -2:35, ...9. Kulhavý -3:22, 25. Spěšný -6:53, 36. Škarnitzl -10:31, 50. Boudný (všichni ČR) -13:18.
Ženy: 1. Kalentěvová (Rus.) 1:43:20, 2. Bybergová (Nor.) -13, 3. Koerberová (USA) -52, 4. Spitzová (Něm.) -1:30, 5. Szafraniecová (Pol.) -1:37, 6. Pendrelová (Kan.) -2:36, ...33. Havlíková (ČR) -13:08.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa