Vítězka úvodního závodu Toi Toi Cupu ve SLanem Pavla Havlíková.

Vítězka úvodního závodu Toi Toi Cupu ve SLanem Pavla Havlíková. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Česká cyklokrosová jednička Havlíková: Forma je a věřím si

  • 0
Před čtyřmi roky vybojovala v Táboře skvělé třetí místo v podniku Světového poháru, v neděli od 13 hodin čeká zkušenou českou cyklokrosařku a čtyřnásobnou domácí šampionku Pavlu Havlíkovou na stejné trati závod cyklokrosového mistrovství Evropy.

„Ty vzpomínky na Tábor jsou dobré. Věřím v umístění v top desítce a že se to může klidně jakkoliv přehoupnout třeba zase i na tu bednu, což by byl krásný bonus. Zatím letos všechno klape jak má a půjde jen o to vyladit formu na ten nedělní den D,“ přeje si 34letá všestranná bikerka a rodačka z Liberce Pavla Havlíková, která už dlouhá léta závodí v barvách týmu KC Kooperativa Jablonec nad Nisou.

Před třemi lety jste získala v Německu na evropském šampionátu stříbro, jaké máte ambice na evropský závod v Táboře?

Tam jsem si tehdy ověřila, že je možné získat medaili i na vrcholné akci, ale teď je těžké to odhadovat. Osobně jsem totiž letos měla jedinou možnost srovnání s evropskou konkurencí na závodě Světového poháru v Koksijde. Jinak jsem se s holkama nikde jinde nepotkala, takže to pro mě bude trošičku neznámá.

Jaké máte dojmy z toho závodu v Koksijde?
Tam jsem byla desátá a myslím si, že na takové té specifické trati na písku to je hodně slušný výsledek. Doufám, že trať v Táboře mi bude sedět o hodně víc.

Jaká ta trať tedy pro vás je, je hodně podobná té z doby před čtyřmi lety?
Ta trať je z komplexního hlediska v podstatě pořád stejná, jen se změnilo pár zatáček a finální podobu dostala vloni, kdy jsme na ní v Táboře jely Český pohár, takže ji mám vyzkoušenou. Ta trať je ovšem notoricky známá pro všechny, nejenom pro nás Čechy. Jen doufám, že se pojede na suchu, pršet nemá, a to by mi mohlo hrát do karet.

V této sezoně jste zatím vyhrála všechny čtyři závody Českého poháru, jakou tedy cítíte formu?
Přiznám se, že forma je a věřím si. Letos zatím proběhla příprava úplně super a hlavně bez žádných zdravotních problémů, což je pro mě klíčové a základem všeho. Vyhrála jsem sice všechny domácí poháry, ale to nejde samozřejmě srovnávat s evropskou špičkou. Je to však určitě příjemné a na sebedůvěře to přidá.

Nestartuje Kateřina Nash, takže na domácím mistrovství Evropy budete v hlavní kategorii žen Elite českou jedničkou. Budete pociťovat nějaký větší tlak?
Tohle už si vůbec nepřipouštím. Naopak, já už jsem v úplně jiné pozici, to závodění si opravdu hlavně užívám a i tenhle závod mistrovství Evropy před našimi fanoušky v Táboře si chci hlavně užít. Na závod se moc těším a je zbytečné se nějak stresovat.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa