SMŮLOVATÁ ETAPA. Cadel Evans na čtrnáctou etapu Tour nebude vzpomínat v dobrém, pronásledovaly ho defekty.

SMŮLOVATÁ ETAPA. Cadel Evans na čtrnáctou etapu Tour nebude vzpomínat v dobrém, pronásledovaly ho defekty. | foto: Reuters

VIDEO: Smolaře Evanse brzdily defekty, mechanici při výměně zmatkovali

  • 15
Loni ovládl celkové pořadí Tour de France, letos se australskému cyklistovi Cadelu Evansovi tolik nedaří. Před čtrnáctou etapou byl se ztrátou více než tří minut na čtvrtém místě - a po ní mohl nabrat ještě větší manko. V posledních dvaceti kilometrech ho totiž hned dvakrát zbrzdil defekt.

Příčinou Evansových problémů byly zřejmě připínáčky rozházené po trati, jejichž přítomnost potvrdil po skončení etapy i ředitel Tour Christian Prudhomme. Kvůli nim muselo během jediného kilometru měnit kolo i zhruba třicet dalších jezdců.

Píchlá duše za normálních okolností představuje běžnou obtíž, kterou během velkých závodů zpravidla rychle vyřeší pomoc z doprovodného vozu. Jenže tentokrát si na ni Evans musel hezkou chvíli počkat, auto jeho týmu BMC totiž zrovna nebylo nablízku. Zaskočený cyklista jen rozhazoval rukama, "rychlost" týmového servisu ho musela pořádně otrávit.

Když po dlouhých desítkách vteřin pomoc konečně dorazila a jeden z mechaniků vyměnil Australanovi zadní kolo za nové, začal Evans opět stahovat ztrátu. Musel ale ještě jednou přibrzdit, kolo totiž zřejmě napoprvé nebylo správně utažené.

Stíhací jízdu měl Evans zjednodušenou díky fair play gestu vedoucího muže Tour Bradleyho Wigginse, který se rozhodl na smůlou stíhaného konkurenta počkat. Australanovy potíže ale nebraly konce, deset kilometrů před cílem musel kolo měnit znovu. Dvojice mechaniků sice tentokrát rychle vyskočila z vozu, jeden z nich ale v příkopu u silnice dvakrát komicky uklouzl a výměnu kola znovu o několik vteřin protáhl. 

Jeden ze dvou defektů Cadela Evanse v 14. etapě Tour:

zdroj: www.youtube.com

Tentokrát už museli Evansovi vyrazit na pomoc parťáci z týmu a snažili se svého lídra dotáhnout co nejblíž vzdalujícím se soupeřům. To se jim nakonec podařilo, balík v čele s Wigginsem totiž ani po druhém defektu nezrychlil a na Evanse a spol. počkal.

Přesto byla čtrnáctá etapa pro australského cyklistu smůlovatá. Místo aby ukrojil vteřiny z Wigginsova náskoku, musel vynaložit hodně sil, aby mu hlavní rival neodskočil ještě víc.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa