Pavel Boudný

Pavel Boudný | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Boudný jel ČT Author Cup poprvé a vyhrál. Veslař Synek na trati trpěl

  • 2
Poslední závod bikerské sezony ČT Author Cup vyhrál maratonský mistr republiky Pavel Boudný. Závod jel přitom poprvé v životě a nevěděl přesně, co od něj má čekat.

„Nebylo to tak jednoduché, jak by výsledek napovídal,“ řekl v cíli Boudný, který za ideálního slunečného počasí zvítězil před svým oddílovým kolegou z České spořitelny Matoušem Ulmanem a libereckým Jiřím Novákem. „Byl to trochu nezvyklý bikerský závod, protože trasu hodně tvoří asfalt a panely. Nejhorší bylo vydržet rychlé tempo, na trati není žádný pořádný kopec.“

Postupem času se na čele utvořila čtyřčlenná skupina lídrů, z níž nakonec zbyla jen trojice. Boudný potvrdil pověst muže, který má rychlý finiš. „V poslední zatáčce nad cílem jsem nastoupil, jel jsem na hraně a naštěstí jsem nespadl,“ řekl Boudný, který trať o délce 63 kilometrů s převýšením přes 1500 metrů zvládl v čase pod dvě hodiny.

Pavel Boudný

Druhý v cíli Matouš Ulman v esíčkách před cílem předjel Nováka a se svým výsledkem byl celkem spokojený. „Na horská kola to byl nezvykle taktický závod. Zkoušel jsem ve stoupání z Bedřichova několikrát nastoupit, ale vždycky mě dojeli,“ uvedl Ulman.

Třetí v cíli Jiří Novák přiznal, že se mu nejelo vůbec dobře. „Asi jsem měl málo odpočinku,“ uvažoval. „Ve finiši jsem se snažil, ale víc to nešlo.“

Vítězství měla v Jizerských horách obhajovat sourozenecká dvojice Škarnitzlových. Ti však nakonec do Josefova Dolu nepřijeli. Jan Škarnitzl s dalšími elitními bikery odcestoval na testování olympijských tratí do Ria de Janeira a jeho sestru Jitku zase zastavily zdravotní problémy.

Kožíšek vyměnil lyže za kolo

Závod žen vyhrála cvikovská Ivana Loubková. „Jsem ráda, že jsem tady po třetích místech konečně vyhrála,“ těšilo Loubkovou. „Bolelo to od začátku do konce a moje taktika byla držet se s muži, dokud mi neujedou.“

Jubilejní dvacátý ročník ČT Author Cupu přilákal i známé sportovce z jiných odvětví. Tradiční tečku sezony si nenechal ujít třeba čtyřnásobný mistr světa ve veslování Ondřej Synek. „Napálím to a uvidím, kde umřu,“ plánoval na startu. Do cíle dojel až v páté stovce a musel přiznat: „Byl jsem naivní, když jsem si myslel, že to půjde bez tréninku. Bylo to strašný. Řada lidí asi měla radost z toho, že mě předjeli.“

Reprezentant v běhu na lyžích Dušan Kožíšek skončil o dost líp, i když kolo v tréninku moc nepoužívá a dává přednost kolečkovým lyžím. „Bylo to peklo. Po hodině a dvaceti minutách mě začaly brát křeče. Tak jsem jel radši v klidu a jsem rád, že mám skalp Ondry Synka,“ řekl Kožíšek, který ve středu odjíždí na první lyžování na rakouský ledovec Dachstein.

Letošního ČT Author Cupu se zúčastnilo 3 500 jezdců převážně z řad „hobíků“, jimž je také závod především určen. Pořadatelům se poprvé v historii podařilo vyprodat všechna startovní čísla už několik týdnů před startem.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa