Bikrosaři v Paříži medaili nezískali

Paříž - Čeští bikrosaři na mistrovství světa v pařížské hale Bercy medaili nezískali. V olympijské kategorii elite skončila mezi ženami Aneta Hladíková čtvrtá a Jana Horáková šestá. Jeden ze spolufavoritů mužské soutěže, nejlepší český jezdec Michal Prokop vypadl po kolizi ve startovací rampě v semifinále.

"Škrtnul jsem si o rampu, potom jsem ještě dvakrát vytrhl nohu z nášlapného pedálu, dělal jsem pak, co jsem mohl, ale v cíli jsem byl o gumu pátý," posteskl si Michal Prokop.

Závod, na jehož startu bylo 160 jezdců, začal přitom čtyřiadvacetiletý český závodník ve velkém stylu.  Navzdory naražené ruce ze čtvrtečního tréninku vyhrál s přehledem osmifinálovou i čtvrtfinálovou jízdu.

V semifinále však zavadil o sklopné startovací zařízení a na technické trati dojel do cíle pátý - jako první nepostupující. "Finále mi snad není souzené, úplně stejně jsem skončil už třetí rok za sebou," posteskl si jezdec týmu Author. "Doufal jsem, že to letos prolomím, podle vývoje celého závodu jsem na finále určitě měl, bohužel ta kolize mě zbrzdila. "

Nezvyklé načasování startovací rampy podle něj hodně ovlivnilo šampionát. "Třeba loňský mistr světa Australan Stevenson vypadl po problému na startu už v osmifinále a vlastně v každé jízdě přes rampu někdo přepadl nebo o ni aspoň zavadil," popisuje Prokop.

"Pořadatelé nebyli schopni nainstalovat načasování, na které jsme zvyklí, startovalo se bez semaforu a každý si musel sám odpočítávat. Každý se  do toho nezvyklého načasování snažil vpadnout, ale ne každému se to povedlo."

I přes zklamání z výsledku má Prokop z mistrovství světa dobrý pocit. "Potvrdil jsem si, že mám na to být mezi nejlepšími."

V Paříži nastartoval cestu směrem k Pekingu 2008.  Tam bude 32 závodníků bojovat poprvé v historii o olympijské kovy. "V Paříži se teď snad už definitivně potvrdilo, že se už příští rok bude do tohoto žebříčku započítávat výsledek z mistrovství světa v Sao Paulu a všech čtyř závodů Světového poháru. Rád bych se jich zúčastnil a doufám, že na tom bude mít zájem i cyklistický svaz ," dodává Prokop.

Čtyřiadvacetiletého závodníka nyní čeká dokončení fourcrossové sezóny. V seriálu Světového poháru bojuje o obhajobu loňského vítězství, před posledními dvěma závody však zatím figuruje na druhém místě.

"Ztrácím sice 34 bodů, ale sjet se to ještě dá," věří si Prokop. Začátkem září by v italském Livignu navíc rád po roční pauze znovu získal titul fourcrossového mistra světa.

Muži - elite: 1. Harris, 2. Day (oba USA), 3. De Wilde (Niz.), 4. Allier (Fr.), ... 9. - 16. Prokop, 17. - 32. Tamme (oba ČR).
Ženy - elite: 1. Kanisová (Niz.), 2. Jungaová (Austr.), 3. Le Corguilléová (Fr.), 4. Hladíková, ... 6. Horáková (obě ČR).
Junioři: 1. Cesar (Port.), 2. Leroy (Fr.), 3. Bisseling (Niz.).
Juniorky: 1. Callistová (Austr.), 2. Walkerová (N. Zél.), 3. Mankowská (Austr.). 


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa