Jiří Novák při závodu Cape Epic

Jiří Novák při závodu Cape Epic | foto: facebook.com/sup.bikes - Michal Červený, MTBS.cz

Biker Novák vyrazil z Jizerských hor za dobrodružstvím do Brazílie

  • 0
V posledním domácím závodu sezony - ČT Author Cupu dojel v sobotu třetí. Ve středu už liberecký biker Jiří Novák vyrazil za dobrodružstvím do Brazílie. Od neděle ho tam čeká etapový závod Brasil Ride. "Měla by to být zážitková záležitost. Člověk se podívá do končin, kde to nezná, v Brazílii budu poprvé. Tyhle závody mě baví," říká jezdec nizozemského týmu Superior Brentjens.

Jak si na závěrečný závod sezony věříte?
Rozhodně bych chtěl na stupně vítězů, cítím se docela dobře. Pojedu ve dvojici s Hansem Beckingem stejně jako v úvodu sezony na Cape Epic v Africe. Skončíme sezonu tak, jak jsme ji začali. Brasil Ride je největší závod Jižní Ameriky, startuje se nedaleko města Salvadoru. Bude to dobrodružství.

O víkendu jste jel ČT Author Cup. Byl jste spokojen se třetím místem?
Byla to pro mě prověrka formy před tím závodem v Brazílii. Jelo se mi celkem dobře, ale se třetím místem nemůžu být spokojen. Celý závod před námi jeli Venca Ježek a Honza Strož. My jsme se za nimi točili v pěti nebo šesti lidech, a přesto jsme je nebyli schopni dojel.

Jak se vám závod v Jizerských horách líbil?
Já jsem v Jizerkách jako doma, hodně tady trénuju. Jizerky jsou krásné a letos k nám byly i milosrdné. Ne jako předloni, kdy tu byla šílená zima a sníh. Author Cup je specifický hlavně tím, že je to zavírák sezony a je strašně populární. Na startu stojí tři tisíce lidí, je pěkné se tady ukázat.

Umíte si představit, že byste nebyl v první řadě a musel se prokousávat po startu polem cyklistů?
Kdybychom startovali z poloviny balíku, tak nejsme schopni dojet dopředu. To prostě nejde. Lidi, co startují vzadu, mají hned od začátku zásek čtvrt hodiny, než se ta masa rozjede.

Jak jste spokojen s končící sezonou?
Byla hodně dlouhá a před sebou mám ještě jeden závod. Měl jsem pěkné i ošklivé výsledky, ale celkem jsem velice spokojený.

Čeho si považujete nejvíc?
Na začátku sezony jsem v březnu jel Cape Epic v Jižní Africe, o kterém už byla řeč, a to byl úžasný a neskutečný zážitek. Byli jsme s Hansem Beckingem osmí, i když jsme tam startovali poprvé. Byl to hodně pěkný výsledek. Dobře jsem zajel taky Alpen Tour ve Schladmingu, což je taky etapový závod. Navíc tam panovaly extrémní podmínky a sněžilo. Skončil jsem třetí, toho si vážím. Naproti tomu se mi letos moc nevedlo v cross country. Ukázalo se, že bych se měl víc zaměřit na maratony. V cross country jsem si asi sáhl na svoje maximum.

Pořád platí, že jezdit ve třetí desítce Světového poháru v cross country pro vás nemá valný smysl?
Ano, je to trošku deprimující. Do tréninku dáváte všechno a pak jedete třicátý, což je pozice, na které nechci být. Na Světovém poháru je extrémně dobrý výsledek umístění do desítky, ale to je pět šest minut, a to je neskutečný rozdíl.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa