ZLATÁ SEZONA. Biker Jaroslav Kulhavý letos ovládl takřka všechny důležité závody a jasně pak i anketu Král cyklistiky.

ZLATÁ SEZONA. Biker Jaroslav Kulhavý letos ovládl takřka všechny důležité závody a jasně pak i anketu Král cyklistiky. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Biker Kulhavý dál vládne pelotonu, podruhé se stal Králem cyklistiky

  • 4
V absolutním pořadí neměl absolutně žádnou konkurenci. Biker Jaroslav Kulhavý se stejně jako před rokem stal vládcem českých cyklistů, světový šampion ovládl 47. ročník ankety Král cyklistiky. "Letošní výsledky byly bez chyby," řekl staronový panovník z kola. "Všechny důležité závody se mi podařilo vyhrát."

Kulhavý získal v hlasování téměř dvojnásobek bodů ve srovnání s dvojnásobným cyklokrosovým mistrem světa Zdeňkem Štybarem. Třetí příčku obsadil silničář, šestý muž letošního Gira Roman Kreuziger.

Šestadvacetiletý biker továrního týmu Specialized do šatníku letos přidal duhový dres mistra světa, za triumf na mistrovství Evropy se oblékl do modré, nadvládu nad Světovým pohárem zase značil bílý trikot.

V Brně navrch přidal královskou korunu a stal se druhý bikerem, který hlasování v jeho historii ovládl.

"Je to anketa, která má v Čechách zvuk. A loňské vítězství bylo pro mě možná cennější," srovnával mistr světa. "Spousta lidí mě tehdy znala jen podle toho, že jsem vyhrál Krále, ne díky výsledkům. Ty si potom třeba zpětně dohledali."

Slavnostní večer na brněnském výstavišti byl zakončením skvělé sezony českých cyklistů, kteří letos získali na pětadvacet medailí na mistrovstvích světa a Evropy. Světových šampionů bylo v Česku pět.

Poprvé byli vyhlášeni nejlepší cyklisté roku v každé cyklistické disciplíně. Kulhavý dominoval mezi bikery, Štybar mezi cyklokrosaři a Kreuziger mezi silničáři. Dráhovou jedničkou se stal Milan Kadlec, mezi sálovci zvítězila v hlasování odborníků, funkcionářů a novinářů krasojezdkyně Nikola Lebánková, mezi trialisty byl nejlepší Roman Chvojka. Z bikrosařů získala nejvíce bodů Jana Horáková a mezi handicapovanými cyklisty Jiří Ježek.

Doprovodnou anketu Miss cyklistiky opanovala bikerka Denisa Bartizalová a v další novince letošního ročníku, hlasování čtenářů zpravodajského serveru iDNES.cz o nejsympatičtějšího cyklistu roku završil úspěšný rok Kulhavý.

Na slavnostním večeru bylo vzpomenuto na Roberta Bakaláře, který začátkem srpna podlehl rakovině. Jeho žena Zuzana převzala z rukou cyklistů cenu jako poděkování za jeho celoživotní přínos cyklistice.

Výsledky ankety Král cyklistiky

1. Kulhavý (MTB) 366 bodů, 2. Štybar (cyklokros) 185, 3. Kreuziger (silnice) 64

jednotlivé disciplíny - MTB: Kulhavý, silnice: Kreuziger, cyklokros: Štybar, dráha: Kadlec, sálová: Lebánková, BMX: Horáková, trial: Chvojka, handicapovaní: Ježek

Nejsympatičtější cyklista: Kulhavý
Miss cyklistiky: Bartizalová


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa