JSEM ZPĚT. Mistr evropy Kristián Hynek si v zimě prošel zdravotními problémy,

JSEM ZPĚT. Mistr evropy Kristián Hynek si v zimě prošel zdravotními problémy, přesto dokázal v cyklistickém maratonu ze seriálu Kolo pro život v Brdech zvítězit. | foto: KPŽ/Miloš Lubas

Nemoc a červ pod kůží mu měnily plány, i tak biker Hynek myslí na zlato

  • 0
Dal si záležet na každém detailu, přípravě obětoval všechno, dokonce poprvé v životě vyrazil do tepla na Mallorce už v prosinci. "Abych byl stoprocentně připravený," plánoval si Kristián Hynek. Českého bikera italské profiformace Elettroveneta Corratec totiž letos čeká obhajoba titulu mistra Evropy v maratonu. "Jenže sezona začala jinak, než jsem si myslel..."

V půlce února úplně náhodou, při preventivní prohlídce u lékaře zjistil, že prodělal infekční mononukleózu. Léčba si běžně vyžádá půl roku, upozornil ho lékař. Že nemoc prodělal už na podzim a na problémy přišli zpětně, výpadek z tréninku se zkrátil na tři týdny. Ovšem aby toho nebylo málo, z etapového závodu v Malajsii si dovezl "červíčka", co se mu usadil pod kůží.

Nejdřív mu řekli, že jde o vyrážku, pak lékař nasadil léčbu na plíseň, kterou si prý mohl donést ze sauny nebo z bazénu. "Až na Bulovce zjistili, že je to nějaký červ," popisoval cyklista. "Vybudoval si asi osmicentimetrovou chodbičku a chodil mi tam. Dali mi prášky, co u nás nejsou ani schválené a po pěti dnech bylo po něm."

Jenže kvůli tomu všemu musel Hynek zrušit svoji účast na závodech v Mexiku, přišel i o Cape Epic, na který se tolik těšil. Všechny oběti však byly třeba pro to, aby byl fit v pravý čas a mohl ještě další rok hrdě vozit modrý dres se žlutými hvězdami, výsadu cyklistických mistrů Evropy. Svůj trůn bude hájit příští víkend v německém Singenu.

"Nasadil jsem potom striktní diety, alternativní léčbu," vyprávěl. Přes maximální nasazení v něm však zůstával pocit nejistoty. "I v týmu už to bylo cítit." Zlom nastal 7. dubna, kdy český biker ve Francii absolvoval první závod maratonské série. "Dojel jsem druhý," pochlubil se. "Po tom všem, co tomu předcházelo, výsledek nad očekávání dobrý."

A další podobné následovaly: cross country kategorie C1 v Nalles sice poznamenaly další zdravotní potíže, které vedly k předčasnému odstoupení, následující stokilometrový maraton v Itálii však už Hynek přesvědčivě vyhrál, první pak byl i v Brdech, zahajovacím závodě série Kolo pro život.

To vše jsou dobré signály před šampionátem, který startuje za deset dnů. "Jediné obavy mám z toho, že trať není stavěna na mě," strachoval se Hynek. Má být relativně rychlá, většina se pojede po šotolině, na 94 kilometrů dlouhé trati nebudou žádné dlouhé kopce, převýšení zhruba "jen" 2100 metrů. "Ale po loňském úspěchu tam nemůžu jet s tím, že budu desátý," tvrdil.

Konkurence bude asi obdobná jako na Malevilu, kde se loni rozdělovaly evropské tituly. Huber, Lakata, Periklis, Medveděv... "Ale jako nároďák budeme mimořádně silní, víc než kdokoliv jiný. Mohli bychom si pomoct, ale záleží, kdo bude ochoten vzdát se vlastních ambicí. Budu to muset klukům nějak vysvětlit," smál se obhájce. "Ale když uvidím, že na tom nejsem, jak jsem si představoval, klidně pomůžu ostatním."


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa