To jsou věci, Maďar vede Giro. Jak se husar Valter stal z pomocníka lídrem

  11:10
Ne, to jsme tu ještě neměli. Maďar vévodí pořadí Gira. Ba co víc, poprvé v historii vede maďarský cyklista jakoukoliv Grand Tour. Attila Valter, mladík s křestním jménem připomínajícího hunského dobyvatele, napsal ve čtvrtek další díl poutavého příběhu Giro 2021 aneb Seriál překvapení a nečekaných premiér.
V RŮŽOVÉM. Attila Valter se raduje ze zisku růžového dresu v šesté etapě...

V RŮŽOVÉM. Attila Valter se raduje ze zisku růžového dresu v šesté etapě italského Gira. | foto: Reuters

Profesionální závody dospělých vyhrával zatím jen na území své rodné země: etapové Kolem Maďarska, mistrovství Maďarska a pak i druholigovou Gemenc Grand Prix.

Stále to platí.

Přesto si zároveň může do svého životopisu psát: Vedl jsem Giro.

„Mám povahu bojovníka,“ povídá Attila Valter. Vrhat se do úniků je jeho přirozeností. Jelikož zatím nepatřil k top favoritům, hvězdy pelotonu ho blahosklonně pouštěly. Díky tomu si v úterní 4. etapě vysloužil bílý dres nejlepšího mladého jezdce. 

Když už si ho oblékl, na čtvrté příčky celkového pořadí si vzápětí usmyslel, že růžovou má ještě radši bílou.

S takovými myšlenkami vstupoval do čtvrteční etapy s apeninským horským dojezdem na Ascoli Piceno.

Náročný souboj v dešti. Pro etapu si dojel Mäder, pro růžový dres Valter

JÁ TO DOKÁZAL. Gino Mäder se raduje z vítězství v šesté etapě italského Gira.

Šedesát kilometrů před cílem mu do vysílačky sportovní ředitelé týmu Groupama - FDJ nahlásili: „De Marchi odpadl z pelotonu.“ V dešti a chladu se hlavní pole rozpojilo a dosavadní lídr závodu v něm najednou nebyl. Valterovy růžové šance rázem vzrostly.

Déšť nepolevoval, ale on se dál držel s elitními světovými vrchaři.

„Věděl jsem, že v celkovém pořadí mám k dobru 24 sekund na Vlasova a 29 na Evenepoela, a cítil jsem v sobě dost sil, abych se u nich udržel tak blízko. A povedlo se. Motivace vám dodává extra sílu.“

Poslední přeživší ze čtvrtečního úniku Gino Mäder si jel pro etapové prvenství, za ním se hnal Egan Bernal s Evenepoelem, Martinem a Cicconem nalepenými na jeho záda, ale Valter tuhle partu viděl před sebou. Věděl, že je dost blízko.

„Teď nemohu být šťastnější. Vážně, je mi do pláče radostí. Já mám maglia rosa. Neuvěřitelné,“ jásal v cíli.

Zmocnil se ho ve 22 letech! 

Zvládl to navzdory složité zimní přípravě, kdy kvůli striktním covidovým omezením v Maďarsku nemohl vycestovat za teplem na jih a připravoval se jen doma. „Trénovat občas v teplotách kolem minus pěti až minus deseti stupňů nebylo nic příjemného,“ vyprávěl.

Lídrem Gira se v jeho osobě stal jezdec ze země, o které při vší úctě k někdejším kvalitám časovkáře Lászla Bodrogiho, sám vykládá: „Závodní cyklistika nemá v Maďarsku tradici. Jsme hlavně fotbalová země, i když zrovna teď nemáme skoro ani žádné fotbalisty na nejvyšší úrovni.“

On chtěl být od malička cyklistou. 

Valterův otec závodil na kole na silnici i na dráze. Nijak výjimečně, ale závodil. Když s tím skončil, stal se trenérem. 

„Bylo proto pro mě jednoduché vrhnout se na kolo taky,“ popisuje Valter mladší. „Ale až předloni mi došlo, že bych se cyklistikou mohl i živit.“

Nejprve jezdil pouze na horských kolech. První silničářský závod absolvoval teprve jako junior. Měl štěstí, že v Maďarsku se našel nový sponzor, díky kterému vznikl třetidivizní tým Pannon. Podepsal s ním smlouvu na sezonu 2018, zároveň však nadále holdoval horským kolům. 

Potom tým Pannon pozvali na závod Kolem Slovenska a Valter dojel v etapě na Štrbské Pleso třetí za Alaphilippem a Hermansem.

Ejhle, maďarský vrchař, žasli mnozí.

„Nikdy jsem neměl postavu sprintera nebo klasikáře,“ líčil. „Z čehož vyplynulo, že budu vrchař. Vždycky jsem se chtěl stát jezdcem pro celkové pořadí, zvlášť když mi docela dobře šly i časovky.“

Vyrůstal a žije na předměstí Budapešti, odkud jsou nejbližší kopce  vzdáleny 40 kilometrů. „Nejde o žádné hory, ale aspoň 20minutová stoupání tam najdete,“ ujistil. „Dokážu v nich namíchat i šestihodinový trénink s 3 000 nastoupanými metry.“

Pouhý den po svém úspěchu na Štrbském Plese měl na stole nabídku z farmářského týmu stáje CCC. „Necháme tě dál jezdit taky na biku,“ slíbili mu. Ale Valter už byl odhodlán, že veškeré síly vrhne na silnici. Vypracoval se v týmu na post lídra a v roce 2019 pětkrát vystoupal na stupně vítězů celkové klasifikace menších závodů. 

Vrcholem jeho sezony se stalo vítězství v Tignes, v horské etapě Tour de’l Avenir, vlajkového klání kategorie do 23 let.

„Přitom jsem měl tou dobou pořád potíže s pohybem v pelotonu a ještě jsem neměl dost dobrý motor v těle,“ hlásil.

Přesun do worldtourové formace CCC pro sezonu 2020 logicky následoval.

Jenže loni na jaře přišel šok. Vedení polského týmu je informovalo, že kvůli finančním ztrátám v období pandemie firma CCC neprodlouží sponzoring stáje. Té rázem hrozil zánik.

Naštěstí Attila Valter už nebyl neznámým pojmem. Zájemci o jeho služby se našli. Mohl si vybírat.

„Groupama - FDJ mi chtěla dát kontrakt ještě před koncem sezony. Dávali mi najevo, že mě vážně chtějí. Lidé, kteří se vyznají v zákulisí, mi radili: Je to pro tebe dobrá volba, protože v FDJ na mladé jezdce netlačí, dopřávají jim čas na růst. To se mi líbilo. Nechci jen za každou cenu vyhrávat závody, ale také se dobře cítit v mém novém týmu.“

Plácli si. Dokončí sezonu 2020 v CCC a potom se přesune do FDJ.

Když se po covidovém lockdownu loni začalo závodit, šlo mu to parádně.

Nejprve zraje září ovládl celkové pořadí Kolem Maďarska. Jistě, jde jen o druholigový závod seriálu Europe Tour, přesto o tomto svém triumfu tvrdí: „V mé kariéře byl zlomovým bodem. Až pak mě začali registrovat i maďarští sportovní fanoušci a média. Víte, Maďaři jinak do cyklistiky moc nevidí. Vědí, že Tour je známý závod, ale většina z nich by nevěděla, kdo je Julian Alaphilippe nebo Thibaut Pinot. Ale po mém vítězství na Kolem Maďarska, už sledovali mé výsledky. Dokonce i premiér mi napsal a naše národní federace teď dostává od vlády víc a víc peněz.“

Tým CCC mu naplánoval debut na Grand Tour na loňském Giru. Den poté, co jeho tehdejší parťák Josef Černý senzačně vyhrál 19. etapu do Asti, se Valter blýskl 9. místem v náročné horské etapě do Sestriere.

„Vždycky jsem si dával laťku pořádně vysoko,“ řekl. „Pořád je toho tolik, co mohu zlepšit. Proto chci trénovat mnohem víc než v předchozích letech.“

Po minulé sezoně se začal seznamovat se svou novou stájí Groupama - FDJ, kde se převážně hovoří francouzsky a jinou řeč někteří jezdci ani neovládají. On neuměl francouzsky pomalu ani slovo.

„Neustále se mě ptali, jak se mám, jestli je všechno v pořádku a nic mi nechybí. Nechtěli, abych si připadal osamocený,“ ocenil Valter péči týmu. Pilně docházel na jazykové lekce. 

„Docela se ve francouzštině zlepšuji, jen mám pořád problém s mužským a ženským rodem, protože v maďarštině ho nerozlišujeme,“ prozradil a předsevzal si: „Musím se tu řeč naučit pořádně, abych ve složitějších etapách dokázal dobře pochopit naši taktiku.“

Na únorovém závodě Kolem Emirátů si ještě stěžoval, že v úvodu sezony postrádá závodní explozivitu. V březnovém Katalánsku už skončil třetí v závěrečné etapě v Barceloně.

„Mým vzorem je Alejandro Valverde, který se pokaždé snaží dojet mezi nejlepšími,“ říká. „I když vypadnu z celkové klasifikace, nikdy bych neudělal, abych záměrně vypouštěl etapy a nechával se úmyslně odpárat z pelotonu. I potom proto bojuji o to, abych dojel třeba třicátý a ne šedesátý. Taková je má filozofie. Potřebuji bojovat každý den.“

Ne nadarmo mu přezdívají Maďarský husar.

Tým jej připravovali, že bude v kopcích Gira dvorním domestikem Thibauta Pinota. „Chci mu být co nejužitečnější. Četl jsem si i některé rozhovory s Thibautem, abych co nejvíce pochopil jeho závodní mentalitu,“ sděloval zkraje sezony.

Jenže věčného smolaře Pinota vyřadily ze startu na italské Grand Tour zdravotní potíže. Valter dostal volné ruce - a rozpřáhl křídla.

„Nechci toho příliš mnoho příliš rychle. Jen chci být v každé sezoně lepší než v té předchozí,“ prohlašuje.

Teď by si navíc - při vší skromnosti - přál ještě den nebo dva oblékat na Giru maglia rosa.

Páteční etapa je převážně rovinatá a ani ta sobotní nemusí způsobit zásadní změny pořadí. Mohlo by stačit, když bude Groupama - FDJ kontrolovat úniky. Zato v neděli čeká dojezd na stoupáním na Campo Felice, 3,1 kilometru dlouhým a 6,5 procent strmým. 

Remco Evenepoel na Valtera ztrácí 11 sekund a Egan Bernal 16.

Pokud se ti dva ujmou vlády na Giru, mohou naservírovat strhující souboj dvou navrátilců. Dvou jezdců z cyklistikou poblázněných zemí. Dvou nesmírně ambiciózních talentů.

Po kolapsu na loňské Tour Bernal přiznává, že závodí pod tlakem. Je odhodlán co nejlépe odpovědět na otázky, zda jeho záda vydrží celý třítýdenní závod - nejen fanouškům, ale i sobě. 

Šestá etapa Gira

Evenepoel naopak tvrdí, že pod tlakem není, jelikož ne své premiérové Grand Tour v životě a navíc v prvním závodě od loňského pádu na Lombardii nemá co ztratit.

Ve čtvrtek Bernal útočil, Evenepoel se ho držel. Přijdou však ještě těžší kopce. A nemilosrdnější souboje. 

Apeniny, Dolomity, Alpy. 

Prověří největší favority, ale i mladého muže z Maďarska.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...