Lance Armstrong

Lance Armstrong | foto: AP

Armstrong pod přísahou jmenoval lidi, co mu pomáhali s dopingem

  • 89
Maséři, doktoři, manažer týmu.. Bývalý americký cyklista Lance Armstrong v místopřísežném prohlášení jmenoval lidi, kteří podle něj věděli o tom, že užíval zakázané látky. Dvaačtyřicetiletý dopingový hříšník zároveň uvedl, že nikdy nikomu neplatil za to, aby jeho porušování pravidel kryl.

Svědectví poskytl Armstrong v rámci soudního případu s pojišťovací společností Acceptance, s níž se loni v listopadu nakonec dohodl mimosoudně. Dosud nezveřejněné dokumenty byly tento týden založeny do spisu v rámci federálního případu týkajícího se zneužití vládních peněz ze sponzorování týmu US Postal. Armstrongovi hrozí, že bude muset zaplatit odškodnění až 100 milionu dolarů.

Americkému cyklistovi, jenž si pomohl dopingem k sedmi triumfům na Tour de France, dodávali podle jeho slov zakázané látky masér Pepi Marti a doktoři Pedro Celaya, Luis Garcia del Moral a Michele Ferrari. Dále Armstrong uvedl, že mu s dopingem pomáhal týmový manažer Johan Bruyneel a o všem podle něj věděl i finanční šéf US Postal Thomas Weisel. Tato jména se v souvislosti s Armstrongovým případem objevila už dříve, všichni napomáhání k dopingu popřeli.

Po letech popírání se Armstrong k dopingu přiznal v lednu roku 2013 v rozhovoru s Oprah Winfreyovou. Dosud však neposkytl výpověď pro Americkou antidopingovou agenturu, kterou zajímalo například i to, zda platil funkcionářům Mezinárodní cyklistické unie za to, aby jeho doping kryli.

"Armstrong nikdy neplatil ani nenabízel, že někomu zaplatí za to, že bude krýt doping jeho či ostatních," uvedl Armstrong loni ve svědecké výpovědi. "Armstrong nicméně občas poskytl výhody nebo příspěvky mnoha lidem či institucím, které mohly o jeho užívání zakázaných látek a metod vědět či ho z toho podezřívat. Armstrong však nikdy nevnímal tyto benefity a příspěvky jak odměnu za to, že bude jeho doping utajen," dodal jeden z nejslavnějších dopingových hříšníků sportovní historie.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa