Tereza Huříková na trati mistrovství světa

Tereza Huříková na trati mistrovství světa | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Volili jste nejsympatičtější cyklistku a nejsympatičtějšího cyklistu

  • 9
Osmačtyřicátý ročník ankety Král cyklistiky doprovodilo hlasování čtenářů, v němž jste vybírali nejsympatičtější cyklistku a cyklistu. Hlasování skončilo v neděli 11. listopadu.

Kdyby se měl největší sympaťák z pelotonu vybírat na základě medailí, volba by to nebyla jednoduchá. Čeští cyklisté v této sezoně vybojovali celkem třiadvacet cenných kovů z mistrovství Evropy a světa, navrch jich přidali pět na olympijských a paralympijských hrách.

Nejsympatičtější cyklisté

A pokud by se mělo vybírat podle barvy medaile, byl by asi největším favoritem ankety zpravodajského portálu iDNES.cz biker Jaroslav Kulhavý. Celou sezonu se loňský mistr světa trápil, cenné výsledky mu unikaly, na ten nejdůležitější, olympijský závod se však připravil nejlépe a z Londýna si odvezl zlato.

Sympatie fanoušků k sedmadvacetiletému závodníkovi mohly vzrůst ještě víc poté, kdy šampion věnoval svůj dres do dobročinné dražby.

Reprezentační trikot byl nejžádanějším a taky nejdražším olympijským suvenýrem a výrazně tak pomohl těm, kteří pomoc nejvíc potřebují.

K Londýnu se váže i příběh dalšího cyklisty Jiřího Ježka. Ten na paralympijských hrách triumfoval v časovce, přidal stříbro v dráhovém stíhacím závodě a stal se tak nejúspěšnějším cyklistou paralympiád.

Ježek se rozhodl pokračovat v kariéře až do Ria a to nejen kvůli medailím, ale i proto, že jeho příběh může být inspirací pro další, kterým nebyl osud pozitivně nakloněn.

Jaroslav Kulhavý

Jiří Ježek

Ondřej Cink

Zdeněk Štybar

Nebo snad sympatie získá bývalý Zdeněk Štybar za odvahu opustit cyklokros, kde byl králem, a zkusit štěstí na silnici, kde se mu daří? Získá sympatie další biker Ondřej Cink, nejlepší na mistrovství Evropy i světa v kategorii do 23 let a který navíc jako debutant překvapil 14. místem z Londýna? Nebo snad silničář Roman Kreuziger, po více než dekádě první vítěz etapy v závodě kategorie Grand Tour?

Král cyklistiky

Vše o 48. ročníku prestižní ankety

Mezi ženami je sbírka úspěchů neméně působivá, rozhodovat však můžou i půvaby nominovaných závodnic.

Někdejší Miss cyklistiky Tereza Huříková po letech trápení znovu nakoukla mezi nejlepší, blondýna Pavlína Šulcová přesvědčila o svých kvalitách na silnici i v terénu a usměvavá Tereza Diepoldová, handicapovaná cyklistka a bývalá plavkyně, celkově ovládla Světový pohár a z paralympiády v Londýně si odvezla stříbro.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa