Tuhý den Gira. Jak se Yates uvařil, lídr závodu omlouval a Hirt bojoval

  6:57
Cyklistické Giro mělo v neděli na Blockhausu promíchat a znovu (jinak) rozdat karty. Přesně to se v dosud nejtěžší etapě ročníku 2022 i dělo. Způsobem pro mnohé nečekaným.
Jai Hindley slaví vítězství v deváté etapě italského Gira.

Jai Hindley slaví vítězství v deváté etapě italského Gira. | foto: Reuters

Jai Hindley z Bory, senzačně druhý v ročníku 2020 a trpící v takřka celé sezoně 2021, vyzrál v koncovce etapy na všechny superfavority.

Juan Pedro López z Treku, který měl být na Blockhausu podle názoru řady expertů vysvlečen z maglia rosa, ho má stále na sobě.

Veteráni ukázali, co ještě dovedou. Domenico Pozzovivo (39 let) dojel s nejlepšími na šestém místě, Vincenzo Nibali (37 let) a Alejandro Valverde (42 let) těsně za nimi, oba v elitní desítce.

Jan Hirt dopřál na 13. místě své vrchařské mysli další impulz sebevědomí a v pořadí závodu si polepšil o třináct příček na čtrnáctou pozici.

Tým Ineos, ač v průběhu sezony často hovořil o změně jezdecké strategie na více agresivní a překvapivou, opět jednou použil pro Richarda Carapaze starou dobrou taktiku mocné pevnosti na špici závodu a svým tempem přiváděl soupeře do úzkých.

Tým Bora předvedl přirozenou selekcí svých tří lídrů, z jejichž společenství se kvůli takřka jedenáctiminutové ztrátě odporoučel do nižších pater výsledkové listiny Wilco Keldermann.

A Simon Yates z Bike Exchange, jenž před pouhými osmi dny slavně triumfoval v budapešťské časovce, se stal šíleně smutným poraženým tohoto perného horského dne. 

Jako by se mu brána k titulu z Gira, na kterou tolik let usilovně buší, nikdy neměla otevřít.

Noční můra. Pro Ewana i Yatese

„Nejsem ve stoprocentní kondici. Ale budu bojovat,“ ujišťoval Yates na nedělním startu v Isernii. Pravé koleno měl opět zpevněné červeným tejpem. Od pádu, který jej postihl v úvodu etapy na Etnu, se ne a ne zahojit.

Dobře, tak si bol, budu tě ignorovat, chtěl ho okřiknout. Vedro střední Itálie a mocná porce kopců mu však neměly dopřát klidu.

Tři vrchařské prémie jako předkrm a po nich tuhá závěrečná zkouška. To bylo menu 9. etapy, kterou organizátoři nazvali Královská apeninská.

„Taková etapa je doslova noční můrou sprinterů,“ prohodil před ní Caleb Ewan. Nicméně stala se rovněž noční můrou některých vrchařů. 

Na jejím konci číhala v 1664 metrech největší hrozba první poloviny Gira.

Na vrcholu kopce tu v roce 1860 vybudovali pevnost. Později zde bylo za 2. světové války palebné stanoviště kontrolované Němci. Pověstný Blockhaus.

Tady se mělo Giro změnit.

Posledních 27 kilometrů vedla silnice takřka neustále vzhůru. Samotný výšlap na Blockhaus pak servíroval 13,7 kilometru s průměrným sklonem 8,5 procenta.

Když do cílové mety stále zbývalo dlouhých jedenáct kilometrů, mezera mezi Yatesovým kolem a skupinou favoritů se začala stále více prohlubovat. Chlapík v modrém dresu stáje Bike Exchange ztrácel kontakt, naději, víru... i svůj letitý růžový sen.

Ještě ráno byl v celkové klasifikaci nejlépe postaveným z top favoritů. Teď se v její virtuální podobě sesouval níž a níž. Když dorazil do cíle s mankem 11:15 minuty, sesul se na asfalt a dlouze tam seděl. 

Je to pryč, věděl.

Jen kvůli zraněnému kolenu?

„Už od Etny mě hodně bolí,“ přiznával. „Doufal jsem, že se i tak udržím s nejlepšími, jenže nešlo to, závod jsem ztratil. Navíc koleno nebylo dnes mým jediným problémem. Trpěl jsem i ve zdejším vedru.“

Co bude dál, nevěděl. Pokusí se zotavit během druhého týdne a v tom třetím zabojovat v horách aspoň o etapu? Nebo raději opustí závod a soustředí se na Tour?

„Nevím,“ zakroutil hlavou. „Teď máme volný den. Snad se z dneška vzpamatuju. A pak uvidíme.“

Hindleyho znovuzrození

Jai Hindley tou dobou už čtvrt hodiny oslavoval. Protože tuhle parádní etapu nevyhrál ani Richard Carapaz, ani Romain Bardet, ani Mikel Landa, tedy nikdo z tria superfavoritů, které se 4,5 kilometru před cílem po Carapazově útoku odpoutalo od ostatních.

Hindley si s nimi poradil.

A JE TO! Jai Hindley už ví, že ovládl devátou etapu italského Gira.

S Joaem Almeidou a Domenicem Pozzovivem se 2,5 kilometru před metou dotáhl na vedoucí trio a ve sprinterské koncovce ukázal, co v něm dříme.

Vzpomínáte? Oslavovali jsme tohoto šestadvacetiletého Australana, když předloni vyhrál královskou etapu na odloženém podzimním Giru a když tehdy do poslední chvíle senzačně bojoval o růžový dres.

Pak jeho nečekaná záře rychle pohasla.

„Loni jsem zažil spoustu propadů a smůly,“ líčil. Na jaře 2021 tři závody po sobě, včetně Gira, nedokončil. Kvalitní výsledky nepřicházely, bojoval s opruzeninami, se ztrátou formy. Opustil stáj DSM a přestoupil do Bory.

„Tvrdě jsem přes zimu pracoval, abych zase dokázal být konkurenceschopný,“ ujišťoval. Celkové páté místo na Tirrenu-Adriatiku bylo v březnu příslibem. A Blockhaus razítkem na Hindleyho znovuzrození.

Samotné stoupání na tuto prémii nejvyšší kategorie zvládl za 41:25 minuty, o půldruhé minuty pomaleji než Nairo Quintana při svém rekordu na Giru 2017. Tehdy však byla etapa před výšlapem na Blockhaus rovinatá, zatímco tentokrát měli jezdci za den v nohách zátěž 5080 vertikálních metrů.

„Těžko nacházím slova, abych popsal, jak úžasné pocity právě prožívám,“ rozplýval se Hindley. „Celé stoupání jsem byl totálně na hraně a snažil se ho hlavně přežít. Ale pak jsme dojeli vedoucí trio a já si řekl, že zkusím vyhrát. Znal jsem poslední metry etapy a soustředil jsem se, abych byl první v poslední zatáčce 200 metrů před cílem. A povedlo se!“

Odměnou je mu rovněž páté místo v celkovém pořadí. Po 570 dnech už zase patří na Giru do hry mocných.

Ovšem jezdcem v růžovém zůstává chlapík, který si tento dres propůjčil při úniku na Etně - a na Blockhausu ho měl opět odevzdat.

Což Juan Pedro López odmítl udělat bez boje.

Jeho věc se zdála být ztracena, když osm kilometrů před cílem zavadil na kraji silnice o kolo Alejandra Valverdeho, musel zastavit, aby zabránil pádu, a než se rozjel, nejlepší se mu vzdalovali.

Cílem projel na patnáctém místě vnitřně smířen s tím, že jeho dny v maglia rosa skončily. 

Omyl, Juane.

„Pořád jsi růžový,“ ubezpečoval ho masér, který na něj čekal.

„Tomu se mi nechce věřit. To je jako sen,“ kroutil hlavou.

Ale přece, masér nelhal.

Když však vzápětí Lópezovi přistrčili před ústa televizní mikrofon, nerozhovořil se o maglia rosa, ale začal se omlouvat Samu Oomenovi z Jumba. Ten ho v průběhu závodu vytlačoval z pozice, pročež po něm López v návalu emocí hodil bidon. „Je mi to líto,“ tvrdil teď Španěl.

Jeho omluvu následně na Twitteru ocenila přední cyklistická reportérka Laura Meseguerová - navíc s dovětkem: „Vzpomínám, jak mi jezdci z předchozí generace vyprávěli historky o všeobecné úctě k vedoucímu muži závodu. Dříve platilo, že se raději vybourali, než aby ho na trati svým chováním ohrozili. Ty časy jsou bohužel pryč.“

Takové časy si každopádně dobře pamatuje i jeden z nejstarších mužů v pelotonu Domenico Pozzovivo. Další z cyklistů, kteří se za nedělním cílem usmívali.

Hirtova stáj? Nad očekávání

Rok a půl se devětatřicetiletý Ital sbíral z následků vážného zranění po čelní srážce s autem při tréninku.

Letos v zimě se ocitl bez týmu poté, co jeho stáj Qhubeka definitivně zkrachovala.

Musel měnit posed, protože ten starý mu pochroumané tělo neumožňovalo.

Přesto teď bojoval o vítězství v etapě a dojel šestý.

„Takový výsledek předčil má očekávání,“ vyprávěl. „V roce 2017 jsem na Blockhausu taky skončil šestý, ale tehdy mě od vítězství dělilo mnohem víc času. Dnes jsem v jednu chvíli dokonce věřil, že bych na něj mohl dosáhnout, i když jsem nebyl zrovna nejvýbušnějším jezdcem ve vedoucí skupině.“

Před startem svého šestnáctého Gira si stanovil cíl dokončit ho v první desítce celkového pořadí. „Jsem k ní zase o kousek blíž,“ liboval si.

Vůbec to byl pro tým Intermarché - Wanty Gobert velmi povedený den.

„Domenico Pozzovivo je celkově osmý a Jan Hirt čtrnáctý po špičkovém představení na Blockhausu,“ hlásal titulek na webových stránkách stáje.

„Po osmi etapách závodu jsme dokonce vedli týmovou klasifikaci, což je pro nás úplně nová zkušenost na Grand Tour,“ připomněl Pozzovivo. „A také dnes jsme ukázali, že v horách podáváme silné kolektivní výkony. V  polovině závěrečného stoupání jsme měli v čelní skupině ještě čtyři jezdce.“

Jan Hirt byl z nich posléze druhým nejlepším. Se dvěma „strašáky“ první poloviny Gira, tedy s Etnou a Blockhausem, se český jezdec vypořádal mnohem lépe než při svém zatím životním ročníku Gira v sezoně 2017.

Tehdy na Etně zaostal o 4:57 minuty a na Blockhausu o 4:39 minuty. A přesto dokončil celé Giro po skvělém třetím týdnu dvanáctý.

Tentokrát dojel na Etnu jen 21 sekund za favority a na Blockhaus o 1:39 minuty později než Hindley. Že je mužem třetích týdnů, prokázal už vícekrát. Máme se nač těšit.

Totéž si říkají organizátoři Gira ze společnosti RCS. Při pohledu na výsledkovou listinu si samou radostí mnou ruce.

Vždyť Giro je takřka v poločase a první čtyři v celkové klasifikaci (López, Almeida, Bardet, Carapaz) dělí pouhopouhých 15 sekund a elitní sedmičku jen 29 sekund.

López by za jistých okolností mohl zůstat v růžové až do soboty.

Pak to začne.

Velké devítidenní finále Gira v horských kulisách Alp a Dolomit.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Nečas se trefil za Carolinu, nastoupili brankáři Mrázek s Dostálem

29. března 2024  7:08,  aktualizováno  7:39

Aktualizujeme V nabitém čtvrtečním programu hokejové NHL se bodově prosadila trojice Čechů. Martin Nečas gólem...

Atlanta podruhé v týdnu přehrála v NBA Boston, Krejčí připsal dva body

29. března 2024  7:28

Basketbalisté Atlanty si podruhé v týdnu poradili v NBA s Bostonem. Zatímco v pondělním duelu...

Vyždímali jsme se do maxima, hlesl Doudera. Konečně se dostane ze zimáku

29. března 2024  7:26

Hokejisté Motoru České Budějovice ve čtvrtfinále extraligy s třineckými Oceláři dokázali smazat...

Ustup, WNBA! Clarková má nečekanou nabídku na pět milionů dolarů

29. března 2024  5:58

Pohádkovou smlouvou na pět milionů dolarů (117 milionů korun) se snaží organizátoři basketbalové...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...