Tony Martin na archivním snímku

Tony Martin na archivním snímku | foto: Reuters

Mistr časovky Martin opět zářil ve Švýcarsku. Kreuziger klesl na 13. místo

  • 58
Mistr světa byl opět jednou hodný svého titulu. Tony Martin ovládl 7. etapu závodu Kolem Švýcarska, časovku ve Worbu, o 22 vteřin porazil druhého Toma Dumoulina a dál mu patří žlutý dres. Devatenáctý Roman Kreuziger ztratil 1:36 minuty a celkově je se ztrátou 2:04 minuty třináctý.

Stylem start-cíl naplnil Martin na 24,5 kilometrech papírové předpoklady a zasadil k. o. svým soupeřům. Ne, nebyl letos ve své speciální disciplíně natolik dominantní jako loni, kdy ovládl úvodních 11 časovek v sezoně, poslední tři mu však už patřily. Od závodu Kolem Romandie, kde v boji proti chronometru podlehl pouze Chrisi Froomovi, je v časovkách opět neporazitelný.

Stáj Omega Pharma díky němu vyhrála čtvrtou ze sedmi dosavadních etap letošního klání Kolem Švýcarska. A on sám navýšil své vedení v celkové klasifikaci na 28 vteřin před Dumoulinem a 1:05 minuty před nebezpečným Ruiem Costou, mistrem světa v silničním závodě.

"Jsem spokojený s tím, kolik času jsem dnes dokázal najet na jezdce, kteří by měli být největšími favority pro celkové pořadí. Mám před nimi nyní více než minutu. A neztrácel jsem na ně ani v kopcovitých pasážích. To mi dodává sebevědomí," radoval se německý cyklista.

Roman Kreuziger byl na prvním mezičase na 10. kilometru jednatřicátý se ztrátou 33 vteřin, na dalších měřených úsecích sice jeho ztráta narůstala, ale pořadím časovky stoupal vzhůru.

V celkové klasifikaci jej nyní dělí 16 vteřin od desátého Francouze Pinota.

Šlo o čtvrtou letošní Kreuzigerovu časovku, v těch předchozích obsadil 26., 21. a 15. místo. Podobně jako on si ve Worbu vedl také Nizozemec Bauke Mollema, jeho velký soupeř z minulé Tour, který byl o dvě vteřiny pomalejší.

„Nebyla to nejlepší časovka Romanovy kariéry,“ uvedl Fabrizio Guidi, sportovní ředitel stáje Tinkoff-Saxo. „Ale stále zůstává v kontaktu s nejlepšími a může jet o hodnotné celkové umístění.“

Vždyť nyní přijdou Alpy a v nich se znovu vše změní. To rozhodující a nejtěžší na tomto závodě na peloton stále teprve čeká.

„Ztráta dvou minut nám nabízí nové taktické možnosti. Budeme čekat na ideální příležitost k útoku, kdy se pokusíme hrát našimi kartami,“ podotkl Guidi.

Dosáhne Cota na vítězný hattrick?

Stejně jako při úvodní etapě nešlo ani tentokrát ve Worbu o klasickou rovinatou časovku. Na trati čekala cyklisty dvě stoupání o délce 1,8 kilometru a 900 metrů.

Dlouho vévodil pořadí Fabian Cancellara, jenže po zranění na další časovkářský triumf nedosáhl, z křesla pro vedoucího muže pořadí jej "vyhnal" už Rui Costa. Mistr světa v silničním závodě prožívá letos podobně jako loni Philippe Gilbert jakési "prokletí duhového dresu", v němž zatím nevyhrál ani jeden závod. Do časovky si jej obléci nemohl, oblékl tedy trikot portugalského šampiona a při svých průjezdech vedl na všech mezičasech. Na první příčce se pak udržel až do příjezdu lídrů celkové klasifikace Martina a Dumoulina.

Costa tak má letos na kontě už šest druhých a čtyři třetí místa. Stále však může živit naději, že se stane prvním cyklistou v historii, který dobude titul šampiona Kolem Švýcarska potřetí.

Sobotní předlouhá, 219kilometrová etapa vyvrcholí ve Verbieru (1 474 m), na přetěžkém stoupání, kde Alberto Contador v podstatě rozhodl o svém triumfu na Tour de France 2009, když tančil v sedle a ujel všem svým protivníkům.

V neděli pak bude závěrečná 9. etapa podobně tuhým oříškem. Čekají v ní dva vrcholy první kategorie a do cíle potom stoupání na vrchařskou prémii nejvyšší kategorie v Saas Fee, do 1 807 metrů.

Po divoké koncovce závodu Dauphiné bude i poslední den Kolem Švýcarska opravdovou lahůdkou pro fanoušky.

Cyklistický etapový závod Kolem Švýcarska (WorldTour)

7. etapa (časovka na 24,5 km)

1. Martin (Něm./Omega Pharma-Quick-Step) 31:37, 2. Dumoulin (Niz./Giant) -22, 3. Costa (Portug./Lampre) -28, 4. Cancellara (Švýc./Trek) -41, 5. Frank (Švýc./IAM Cycling) -45, 6. Craddock (USA/Giant) -59, ...19. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) -1:36.

Průběžné pořadí: 1. Martin 23:42:43, 2. Dumoulin -28, 3. Costa -1:05, 4. Frank -1:14, 5. Izagirre (Šp./Movistar) -1:33, 6. Sagan (SR/Cannondale) -1:36, ...13. Kreuziger -2:04.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa