Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: AP

Porte už vítězí v dresu BMC. Jako bych jel Tour de France ve své zemi, říká

  • 11
Dres byl jiný, ale jméno vítěze stejné. Richie Porte dominoval třetím rokem po sobě ve stoupání na Villunga Hill, kde vrcholila 5. etapa cyklistické Tour Down Under. Jen už tentokrát neměl na sobě trikot týmu Sky, ale červenočerné barvy stáje BMC. Celkové vedení uhájil o 9 vteřin Simon Gerrans z Oriky.

Ještě loni spolu Richie Porte a Sergio Henao závodili ve stejných barvách. Nyní si to rozdali na sedmiprocentním stoupání na Villunga Hill o etapové prvenství. A akcelerace třicetiletého Porta v dresu BMC byla na posledním kilometru nad síly o dva roky mladšího Kolumbijce z týmu Sky.

Australan tak zkompletoval hattrick, dominoval na tomto kopci stejně jako v letech 2014 a 2015.

Druhý projel cílem Henao, třetí Kanaďan Woods z Cannondalu. A pak se počítaly vteřiny, než dorazí muž v oranžovém trikotu lídra závodu. Simon Gerrans z Oriky jich ztratil sedmnáct, což znamená, že udržel celkové vedení v Tour Down Under.

Porte nyní ztrácí devět vteřin, přičemž zbývá poslední nedělní etapa. Ta se odehraje na 4,5kilometrovém městském okruhu v Adelaide, který jezdci absolvují dvacetkrát.

Porte však už dopředu upozornil: „Já nejsem sprinterem, který by usiloval o bonifikace.“

Sobotní stoupání na Villunga Hill absolvovali jezdci v závěru etapy dvakrát a při druhém výjezdu ztratil příliš brzy kontakt a tím i pozici v Top 10 průběžně třetí Rohan Dennis z BMC.

Výšlap lemovaly špalíry diváků, atmosféra dojezdu etapy byla ohromující. Však také vítězný Porte říkal: „Připadám si, jako bych je Tour de France ve své vlastní zemi.“

Český mistr Petr Vakoč projel cílem na 26. místě se ztrátou 54 vteřin a v celkovém pořadí si pohoršil z 19. na 27. místo.

Tour Down Under (World Tour)

5. etapa McLaren Vale - Villunga Hill (151,5 km): 1. Porte (Aus./BMC) 3:34,16, 2. Sergio Henao (Kol./Sky) -6, 3. Woods (Kan./Cannondale) -9, 4. Ulissi (It./Lampre), 5. Valls (Šp./Lotto Soudal),... 8. Gerrans (Aus./Orica) všichni -17, 26. Vakoč (Etixx) -54.

Celkově: 1. Gerrans, 2. Porte -9, 3. Henao -11, 4. McCarthy (Aus./Tinkoff), 5. Woods oba -20,... 27. Vakoč -1:27.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa