Štybar zaútočil. Ale bank potom vybral jeho kolega Martin, vítězný i žlutý

  17:51aktualizováno  18:33
Tony Martin z týmu Etixx se na čtvrtý pokus dočkal žlutého dresu lídra letošní Tour de France. Se širokým úsměvem a se zaťatou pumpující pěstí proťal německý cyklista v Cambrai cíl obávané čtvrté etapy, vedoucí i přes sedm dlážděných úseků. Jeho kolega Zdeněk Štybar, který s ním oslavoval týmový úspěch, zůstává nadále v Top 10 celkové klasifikace.
Tony Martin zasóloval pro výhru ve čtvrté etapě Tour de France.

Tony Martin zasóloval pro výhru ve čtvrté etapě Tour de France. | foto: AP

Útokem, ke kterému se Martin odhodlal tři kilometry před cílem, ukázal záda vedoucí 34členné skupině a hnal se nejen za svým pátým etapovým triumfem na Tour, ale především za vysněnou žlutou trofejí.

Přitom na předposledním úseku po kostkách, pouhých 20 kilometrů před cílem, měl Martin defekt a musel se za pomoci kolegů znovu dotahovat do ujíždějící skupiny.

„Musel jsem měnit kolo a už jsem ani nevěřil, že bych mohl etapu vyhrát,“ přiznal 30letý Němec. „Naštěstí pět kilometrů před cílem jsem byl opět ve skupině, tak jsem si říkal, že to risknu a zkusím za to v závěru vzít. Nějak jsem v sobě našel zbytky sil a ujel, ale pořád jsem sledoval, co se dělo za mnou. Byl jsem nervózní, nevěřil jsem si, ale povedlo se to. Tisíckrát díky mému týmu, jsem šťastný, že se jeho práce tak vyplatila.“

Tři dny po sobě jej od žlutého dresu na Tour dělily jen vteřinky.

Už to neplatí.

Teď je poprvé v životě jeho.

Peloton cyklistické Tour de France se ztrácí v prachu.
SKOROPÁD. Fotograf na Tour de France fotil - a nafotil i cyklistu, který do něj...

Tým Sky s dosavadním lídrem Chrisem Froomem byl s takovým vývojem závodu vlastně nadmíru spokojen. Nejen, že se Froome na svých tolik neoblíbených kostkách udržel s největšími favority, navíc jezdci stáje Sky dočasně předali hlídání žlutého dresu stáji Etixx-Quick Step, která přitom nemá ambice obhajovat jej i ve velehorských etapách.

Pro druhé místo si dospurtoval se ztrátou tří vteřin John Degenkolb z Giantu, aktuální šampion Paříž-Roubaix, před dalšími klasikáři Peterem Saganem a Gregem van Avarmaetem.

Štybar a Kreuziger dojeli ve vedoucí skupině

Ve vedoucí skupině dorazili do cíle také dva Češi, na 9. místě Zdeněk Štybar z Erixxu a na 29. místě Roman Kreuziger z Tinkoff-Saxo.

Štybar se předtím pokusil atakovat na posledním úseku po pavé. Chvíli poté se vytvořila vedoucí osmičlenná skupinka, ale byla opět sjeta. Pak už podporoval ambice parťáka Martina. 

Celkově uhájil Štybar pozici v závěru elitní Top 10, patnáctý je stále Kreuziger.

Rovněž Vincenzo Nibali, Alberto Contador a Nairo Quintana nechyběli na kostkách mezi nejlepšími.

Jan Bárta ze stáje Bora dokončil etapu ve druhé velké skupině s odstupem tři a půl minuty. Leopold König, který byl týmem Sky určen k diktování tempa v čele pelotonu v úvodních dvou třetinách etapy, odvedl perfektně svoji práci a později už na kostkách nikam neuháněl. Do cíle dorazil se ztrátou 16:53 minuty a etapu dokončil v grupettu stejně jako Richie Porte, druhý z lídrů stáje Sky na květnovém Giru.

König tak naplnil svá slova, že na Tour jede především pomoci Chrisi Froomovi k titulu. Do nejdůležitějších podpůrných rolí bude obsazen až v horách. Že tím skončí jeho série „každá má Grand Tour = Top Ten“, je v tuto chvíli pro něj nepodstatné.

Nibali útočil... a zase útočil

Stejně jako v předchozích dvou etapách se záhy po startu té čtvrté před peloton vydali čtyři uprchlíci, tentokrát ve složení Westra (Astana), De Gendt (Lotto-Soudal), Quémeneur (Europcar) a Brun (Bretagne). Vypracovali si až devítiminutový náskok, přesto jejich mise skončila už 45 kilometrů před cílem.

Po úvodní stovce kilometrů si Contador, Uran, Quintana, Nibali i další jezdci vyměnili kola za vhodnější na dlážděný terén. Než peloton najel na šest francouzských úseků pavé, postihly pády například i Scarponiho, Dana Martina či Dowsetta.

Už na kostkovém úseku Quérenaing, který prověřil jezdce 40 kilometrů před cílem, atakovali Nibali a Boom z Astany. Za ně se pověsili Štybar a Vanmarcke, jejich snaha však vedla „pouze“ k nadělení pelotonu na několik skupin. V té první potom dlouho zůstávalo pět desítek cyklistů

Vzadu už naopak byli například Rolland, Greipel, po defektu i Kristoff a později také velký pracant v předchozích dnech Kwiatkowski.

Na třetím kostkovém úseku před cílem opět zaútočil Nibali, tentokrát za asistence Degenkolba. Štybar byl právě v hloubi skupiny, ta se na chvíli roztrhla, ale skutečně jen na chvíli. V popředí stále usilovně pracoval rovněž Roman Kreuziger.

Při předposledním úseku pavé De Fontaine au Tertre postihly technické potíže nešťastníka Thibauta Piínota, lídra stáje FdJ, dvakrát musel měnit kolo a ve tváři měl pořádně rozzlobený výraz. Černé dny loni třetího muže Tour tak pokračovaly, propadl se až za druhou skupinu.

Vzápětí zaostal po defektu i aspirant žlutého dresu Tony Martin. Obdržel kolo parťáka Trentina a tým Etixx k němu rychle stáhl pomocníky Vermota a Golaše, kteří mu pomohli vrátit se zpět.

Štybar ujíždí. Ale jeho skupina nespolupracuje

A byl tu poslední úsek kostek Avesnes les Aubert. Do třetice atakoval Nibali, pak se vpřed posouval Štybar a vzápětí český cyklista sám nastoupil. Klasikáři van Avarmaet a Degenkolb se připojili, znovu Nibali, také Thomas s Froomem, Valverde a van Garderen.

Osm mužů šlapalo s mírným náskokem vpředu, spolupráce však začala váznout. Žlutý Froome nastoupil, pak potáhl tempo, potom se otočil a gestikuloval rukou. Kdo další? Nikdo? Ne! Štybar by jel, kdyby tu měl také Martina, jenže ten se do skupiny nedostal a český cyklista se po něm ohlížel marně.

Tony Martin si jede pro vítězství ve čtvrté etapě Tour de France.

Stíhací skupinu vzápětí vedli jezdci Tinkoff-Saxo, byli zde v popředí i Sagan, Kreuziger a Contador, a osm kilometrů před cílem dosáhli vedoucí osmičky. Nyní jelo opět pohromadě 35 mužů.

Když už se zdálo, že vše vyřeší až hromadný spurt do mírného stoupání v Cambrai, zavelel si k útoku Tony Martin.

A pak dostál své přezdívce Panzerwagen.

Za cílem jej nadšeně objímal také Zdeněk Štybar. Po čtyřdenní snaze jezdcům Etixxu konečně vyšel útok na etapový primát.

Tour de France - 4. etapa

Seraing - Cambrai (223,5 km)

1. T. Martin (Něm./Etixx-Quick-Step) 5:28:58, 2. Degenkolb (Něm./Giant), 3. Sagan (SR/Tinkoff-Saxo), 4. Van Avermaet (Belg./BMC), 5. Boasson Hagen (Nor./Team MTN), 6. Bouhanni (Fr./Cofidis), 7. Guarnieri (It./Kaťuša), 8. Gallopin (Fr./Lotto), 9. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step), 10. Coquard (Fr./Europcar), ...29. Kreuziger (Tinkoff-Saxo) všichni -3, 63. Bárta (ČR/Bora-Argon 18) -3:23, 174. König (ČR/Sky) -16:53.

Průběžné pořadí: 1. T. Martin 12:40:26, 2. Froome (Brit./Sky) -12, 3. Van Garderen (USA/BMC) -25, 4. Gallopin (Fr./Lotto) -38, 5. Sagan -39, 6. Van Avermaet -40, 7. Urán (Kol./Etixx-Quick-Step) -46, 8. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -48, 9. Thomas (Brit./Sky) -1:15, 10. Štybar -1:16, ...15. Kreuziger -2:03, 46. Bárta -9:49, 126. König -19:54

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Menšík i Macháč v Madridu zvítězili, ve druhém kole vyzvou hvězdy

25. dubna 2024  13:19,  aktualizováno  17:48

Čeští tenisté Tomáš Macháč a Jakub Menšík postoupili do 2. kola antukového turnaje Masters v...

Po 4 letech opět na antuce. Účast na Prague Open potvrdily Bejlek i Šafářová

25. dubna 2024  17:21

Tenistky Sára Bejlek, Tereza Valentová nebo krátkodobě vracející se Lucie Šafářová potvrdily start...

Ladra pokračuje v Boleslavi, smlouvu prodloužil do roku 2027

25. dubna 2024  17:11

Fotbalista Tomáš Ladra prodloužil smlouvu v Mladé Boleslavi a se stávajícím zaměstnavatelem...

Hokejová osmnáctka zahájila MS vítězně. Švýcarsko porazila 3:0

25. dubna 2024  16:42,  aktualizováno  17:07

Čeští hokejisté do 18 let porazili na úvod mistrovství světa Švýcarsko 3:0. Gólově se prosadili...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...