Slovák Peter Sagan si "běží" pro triumf ve třetí etapě cyklistické Tour de

Slovák Peter Sagan si "běží" pro triumf ve třetí etapě cyklistické Tour de France | foto: Reuters

Sagan je zase nezastavitelný, vyhrál i třetí etapu Tour de France

  • 432
Na cílové pásce se pokřižoval a pak pumpoval rukama, jako by do cíle běžel. Slovenský debutant Peter Sagan byl zase nejlepší, vyhrál i třetí etapu Tour de France a radoval se už podruhé v tomto ročníku. Čtvrté místo v cíli stačilo Švýcarovi Fabianu Cancellarovi k udržení průběžného vedení a žlutého dresu.

Jednadvacetiletý Sagan zažívá ve Francii excelentní premiéru, v náročném dojezdu vyhrál už první etapu, na podobném profilu se radoval i tentokrát.

V závěrečném, 700 metrů dlouhém stoupání v Boulogne-sur-Mer znovu rozbalil svoje umění, přehnal se přes uprchlíka Chavanela, ujel i Cancellarovi a v televizním rozhovoru pak děkoval parťákům z formace Liquigas: "V posledních stovkách metrů mě dostali do ideální pozice, pak už jsem to měl snadné."

Před cílem se Slovák pustil řídítek a kmitáním rukou imitoval běh. "Mluvil jsem o tom s kolegy z týmu. Poradili mi, ať předvedu Forresta Gumpa. Když mu řekli běž, tak běžel. Když mně řeknou vyhraj, tak vyhraju," popsala netradiční oslavu nová hvězda profesionálního pelotonu.

Sagan za sebou udržel Nora Edvalda Boassona Hagena, velký den slovenské cyklistiky podtrhl třetím místem Peter Velits.

Třetí díl závodu měřil 197 kilometrů, nachystal si šest kategorizovaných kopců, čtyři z nich v posledních šestnácti kilometrech. A ukázal svoji záludnost.

Závodníky často stíhaly defekty a hlavně pády, ty nejvážnější odstavily ze závodu dva závodníky - prvními oběťmi Tour jsou Španěl Rojas a Bělorus Sivcov.

"Tvrdý, dlouhý a nebezpečný den," hodnotil Sagan a hned se pustil do kritiky organizátorů závodu. "Nelíbí se mi, jak se chovají doprovodné motorky policie. Ten poslední velký pád zavinila jedna z nich, když najela do závodníka."

Ke karambolu došlo i v cílovém stoupání, který zavinil Španěl Freire a který přibrzdil i Bradleyho Wigginse, jednoho z hlavních favoritů na celkové vítězství. Brit se přesto udržel na průběžném druhém místě, protože už se pohyboval v ochranné zóně. Třetí je dál s mankem 7 sekund Francouz Chavanel.

VÝSLEDKY

Cyklistický etapový závod Tour de France - 3. etapa: Orchies - Boulogne-sur-Mer (197 km): 1. Sagan (SR/Liquigas) 4:42:58, 2. Boasson Hagen (Nor./Team Sky), 3. P. Velits (SR/Omega Pharma Quick-Step), 4. Cancellara (Švýc./RadioShack), 5. Albasini (Švýc./Orica), 6. Evans (Austr./BMC Racing), 7. Roche (Ir./AG2R), 8. S. Sánchez (Šp./Euskaltel), 9. Mollema (Niz./Rabobank), 10. Nibali (It./Liquigas) všichni -1.

Průběžné pořadí: 1. Cancellara 14:45:30, 2. Wiggins (Brit./Team Sky), 3. Sylvain Chavanel (Fr./Omega Pharma Quick-Step) oba -7, 4. Van Garderen (USA/BMC Racing) -10, 5. Boasson Hagen -11, 6. Evans -17, 7. Nibali, 8. Hesjedal (Kan./Garmin) oba -18, 9. Klöden (Něm./RadioShack) -19, 10. Mollema -21.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa