Momentka ze závodu Kolem Švýcarska.

Momentka ze závodu Kolem Švýcarska. | foto: Profimedia.cz

Sagan podlehl ve spurtu Matthewsovi. Australan nyní ve Švýcarsku vládne

  • 26
Pět let vítězil v dresu australské Oriky a od letošní sezony dělá Michael Matthews to samé v barvách stáje Sunweb. V dojezdu 3. etapy cyklistického závodu Kolem Švýcarska přespurtoval na posledních metrech Petra Sagana v duhovém trikotu mistra světa a řekl si tak i o celkové vedení.

Byl to doslova klasikářský dojezd ve vlnících se ulicích města Bernu, na zdejší nepříjemné dlažbě i při závěrečném táhlém kilometrovém stoupání, které nadělo do té doby celkem kompaktní peloton.

Závěrečný seriál útoků zahájili vrchaři Domenico Pozzovivo a Ion Izaguirre, atakoval i Rui Costa, trojnásobný vítěz závodu Kolem Švýcarska. Ale závěrečný part patřil výrazným osobnostem z klasikářské sféry.

Tým Sunweb připravil výbornou výchozí pozici Michaelu Matthewsovi a ten se svým kolegům odvděčil triumfem před Peterem Saganem z Bory a Johnem Degenkolbem z Treku, který po opakované strkanici se Saganem v cíli rozčileně rozhazoval rukama.

12.června 2017 v 18:41, příspěvek archivován: 12.června 2017 v 18:46

Victorious at stage 3 of #TourdeSuisse, @blingmatthews takes over the lead in the GC + leads the race by 10". https://t.co/oYaBRZVD2h https://t.co/1u23nRKS6h

Mezi prvními gratulanty dorazil k Matthewsovi také Tom Dumoulin, šampion Gira. Nádherné jarní dny stáje Sunweb pokračují.

Dvojblok jezdců Sunwebu teď dominuje ve Švýcarsku i celkové klasifikaci. Matthews vede o 10 vteřin před Dumoulinem a 11 vteřin před Saganem.

Z trikotu lídra byl naopak v Bernu vysvlečen domácí Stefan Küng ze stáje BMC, jenž v závěrečném stoupání neudržel kontakt s popředím pole.

A jméno lídra se s velkou pravděpodobností bude měnit rovněž v úterý, kdy na scénu závodu vstoupí švýcarské hory.

Z kvarteta českých jezdců dorazil do cíle v Bernu nejprve Zdeněk Štybar z Quick-Stepu na 59. místě se ztrátou 26 vteřin. Jedenašedesátý byl o dvanáct vteřin později Jan Hirt z CCC. Celkově jim patří 43. a 50. místo.

Dva muži v úniku, obhájce na zemi

Pondělní třetí etapa mezi Menzikenem a Bernem patřila mezi ty zvlněné se třemi vrchařskými prémiemi nižších kategorií na 159 kilometrech.

Hned po startu odskočili z pelotonu dva jezdci druhodivizních týmů, Elmar Reinders z Roompotu a Lasse Norman Hansen z Aqua Blue, jejichž náskok utěšeně narůstal až do chvíle, kdy přední týmy řekly „dost“ a začaly jej plánovitě likvidovat.

Na čele pelotonu se střídaly Trek či Bahrain Merida, pracoval zde tým BMC a pořádný kus práce odvedli v barvách Bory i Jan Bárta a Juraj Sagan.

Zcela jiné problémy naopak řešil 56 kilometrů před cílem obhájce titulu Miguel Angel Lopéz z Astany. Po soukromém „souboji“ s obrubníkem odletěl s kolem do trávy vedle trati a za pomoci týmových parťáků se musel vracet do pelotonu.

Čtyřiadvacet kilometrů před cílem odpadl z úniku Reinders. Dán Hansen měl stále dvě minuty k dobru, ale také jeho osud se začal naplňovat. Ještě na prémii Gümlingen si 14 kilometrů před cílem dojel pro body a pro dres nejlepšího vrchaře, ale nedlouho poté byl pohlcen.

Začala závěrečná přetahovaná mocných. Matthews ji proměnil ve své druhé letošní vítězství, navázal na etapové prvenství v závodě Kolem Baskicka.

12.června 2017 v 17:43, příspěvek archivován: 12.června 2017 v 18:50

#TourdeSuisse: Sagan and @johndegenkolb discuss their contact in the last meters. #Respect between sprinters. https://t.co/0EKw3N4HiE

„Na cílovém stoupání jsem trochu trpěl, ale Nikias Arndt mě tu podržel,“ děkoval 26letý Australan svému pomocníkovi a kráčel si na pódium pro dres lídra závodu. „Tým, který tak dlouho hlídal vedoucí pozici Toma Dumoulina na Giru, má dost zkušeností jak jezdit s lídrem na špici, ne?“ usmíval se.

Cyklistický závod Kolem Švýcarska (WorldTour)

3. etapa (159,3 km): 1. Matthews (Austr./Sunweb) 3:49:48, 2. P. Sagan (SR/Bora), 3. Degenkolb (Něm./Trek-Segafredo), 4. Wellens (Belg./Lotto), 5. Albasini (Švýc./Orica), 6. Bevin (N. Zél./Cannondale) všichni stejný čas, ...59. Štybar (ČR/Quick-Step) -26, 61. Hirt (ČR/CCC) -38, 69. Cink (ČR/Bahrajn-Merida) -53, 85. Bárta (ČR/Bora) -1:14.

Průběžné pořadí: 1. Matthews 8:18:47, 2. Dumoulin (Niz./Sunweb) -10, 3. P. Sagan -11, 4. Caruso (It./BMC) -19, 5. Albasini -20, 6. Bevin -22, ...43. Štybar -1:01, 50. Hirt -1:33, 54. Bárta -1:54, 60. Cink -5:14.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa