Hart vítězem thrilleru, Giro je jeho. Opět skvělý Černý byl v časovce šestý

  13:24aktualizováno  17:57
Sekundové drama Gira zná svého vítěze. Pětadvacetiletý Tao Geoghegan Hart ze stáje Ineos je šampionem italské Grand Tour. V závěrečné časovce vysvlékl z růžového trikotu další velké překvapení závodu Jaie Hindleyho ze Sunwebu a porazil ho o 39 sekund. Etapovým vítězem se v Miláně stal Filippo Ganna z Ineosu. Josef Černý obsadil opět vynikající 6. místo.
Tao Geoghegan Hart, vítěz letošního Gira

Tao Geoghegan Hart, vítěz letošního Gira | foto: AP

Obrovské nadšení nastalo v cíli u milánského Dómu v táboře Ineosu.

Britská stáj ovládla (podle očekávání) s mistrem světa Gannou závěrečnou časovku. Ale co bylo mnohem významnější, vyhrála s Tao Geogheganem Hartem celé Giro. 

ONLINE: závěrečná 21. etapa Gira

Podrobná reportáž

Kdo by to byl čekal?

Geoghegan Hart dal zapomenout na dosud tak bolestivý rok nejbohatšího týmu světa.

Po selhání Egana Bernala na Tour a zranění a odstoupení Gerainta Thomase v úvodu Gira se Hart postavil veškerým prognózám a zařídil, že ani šestou sezonu v řadě nezůstane Ineos bez titulu na Grand Tour.

Od srpna se připravoval, že bude v Itálii superdomestikem Thomase. Zkušenému Velšanovi tu měl razit cestu k titulu.

Ale najednou byl Thomas pryč a Geoghegan Hart se zničehonic propracoval na přední příčky celkové klasifikace.

Po předposlední etapě, horské zkoušce do Sestriere, držel druhé místo za další senzací závodu Jaiem Hindleym ze Sunwebu, také původně „jen“ pomocníkem lídra své stáje Keldermana.

Po 20 etapách a 3 346 kilometrech nebyla mezi nimi ani sekunda. Patnáctikilometrová rovinatá časovka do Milána musela rozhodnout.

Tao Geoghegan Hart

Jai Hindley

Po dvou kilometrech na její trati stále platila remíza, oba je zvládli stejně rychle. 

Pak se růžové váhy začaly stále silněji naklánět na Hartovu stranu. Po čtyřech kilometrech získával na Hindleyho pět sekund, po šesti kilometrech už deset. A Australanova ztráta dál narůstala.

Bylo jasné, že pouze fatální chyba nebo technická závada by mohly Brita o titul připravit.

A nic takového se nestalo.

V časovce obsadil 13. místo a porazil v ní svého největšího konkurenta o 39 sekund. Stal se zaslouženým a nezpochybnitelným šampionem Gira. 

Chytl se za hlavu, zaťal triumfálně pěst. Utápěl se v hloučku Ineosu. A pak si kráčel na pódium pro trofej pro vítěze, takzvaný Nekonečný pohár.

Cyklista z Londýna, jehož mentorem je slavný Bradley Wiggins, při své čtvrté Grand Tour kariéry výrazně vylepšil své dosavadní maximum ze závodů Velké trojky, jímž bylo 20. místo z loňské Vuelty.

„Nikdy jsem si nemyslel, že takový výsledek může být v mých silách,“ přiznával šampion. „Věřil jsem, že bych mohl dojíždět v první pětce nebo první desítce na Grand Tour, ale tohle?“

Popisoval, že po většinu trati se především soustředil na vlastní výkon. „Až na posledním kilometru, když mi hlásili mezičasy, mi začínalo docházet, pro co si jedu, a snažil jsem se přehnaně neriskovat, abych si to na kostkách u cíle ještě nepokazil.“

Je prvním vítězem v historii závodu, který růžový dres oblékl poprvé až po závěrečné etapě.

Za cílem se objal se i s jeho předchozím majitelem Jaiem Hindleyem, svým velkým kamarádem. „Byla to úžasná bitva,“ řekl mu.

„Nikdy není pěkné ztratit dres lídra,“ vykládal Australan. „Ale mohu být na sebe hrdý. Tohle Giro bylo pro mě obrovským krokem dopředu.“

Filippo Ganna dojíždí do cíle individuální časovky.

Suverénně nejrychlejším mužem časovky byl v neděli Hartův týmový kolega Felippe Ganna, dominoval jí s převahou 32 sekund před dvojnásobným mistrem Evropy Viktorem Campenaertsem ze stáje NTT.

Tři časovky = tři vítězství, platilo v podání Ganny na Giru. Takovou bilancí se mohl naposledy na Giru pochlubit Švýcar Tony Rominger v ročníku 1995.

Gannova a Hartova stáj Ineos ovládla letos se třemi různými jezdci celkem 7 z 21 etap.

Skvělý výkon znovu podal Josef Černý. Po 6. místě v úvodní časovce do Palerma a 5. příčce v té druhé do Valdobbiadene dojel český jezdec stáje CCC tentokrát opět jednou šestý.

Na vítězného Gannu ztratil 44 sekund, od třetího Rohana Dennise jej dělilo pouhých 12 sekund.

Společně se senzačním triumfem v 19. etapě do Asti tak má Černý na tomto Giru na kontě čtyři etapová umístění v první šestce. 

Takovou bilancí se z českých cyklistů naposledy mohl pochlubit Roman Kreuziger před devíti lety na Giru 2011. 

„Dnes to byla opravdu rychlá časovka,“ říkal v Miláně. „Jelo se mi docela dobře, i když jsem už přece jen postrádal něco navíc ve svých nohách a připadal jsem si trochu unavený, ale šesté místo je pořád dost dobrý výsledek.“

Jak se vše odehrálo

Rovinatá trať, vedoucí povětšinou ulicemi Milána až na slavné náměstí Piazza del Duomo, měla určit vítěze Gira i časovky.

Renomovaná sázková kancelář William Hill viděla před nedělním startem jasného favorita na triumf v závěrečné etapě v Gannovi (kurz 1,2), následovali Dennis (4,75), Černý (9,0), Campenaerts (13,0), Bjerg (21,0) a Almeida (29,0).

Za největšího kandidáta na celkové vítězství bookmakeři rovněž jednoznačně považovali Geoghegana Harta (kurz 1,1) před Hindleym (7,0) a Keldermanem (41,0).

Nedlouho poté, co do časovky vyrazil Josef Černý, proťal její cíl Victor Campenaerts a usadil se časem 17:48 na první příčce. 

Josef Černý 

Victor Campenaerts 

Filippo Ganna 

Černý poté projížděl oficiálním mezičasem na metě 10,3 kilometru na průběžném čtvrtém místě se ztrátou devíti sekund na Belgičana. 

V cíli za ním zaostal o 12 sekund a těsně, o 2,77 sekundy podlehl i Milesi Scottsonovi z týmu FdJ. Naopak, v závěrečné pasáži se v pořadí vměstnal před týmového kolegu a zároveň polského mistra Kamila Gradeka. 

„Jsem rád, že Giro končí, mám toho plné zuby,“ svěřoval se mezitím vedoucí Campenaerts. „Musím být spokojený, dostal jsem se na své maximum, ale už mám před sebou jen pár minut v křesle pro vedoucího muže, protože do cíle se blíží Pippo Ganna.“

Ital po trati od startu doslova letěl, už na mezičasu najížděl neuvěřitelných 20 sekund na Campenaertse, který jen užasle kroutil hlavou. A když se Ganna blížil do cíle, jeho sok uznale smekl kšiltovku.

Jezdec Ineosu tu byl o 32 sekund rychleji! O vítězi časovky v tu chvíli prakticky nebylo pochyb. 

Tao Geoghegan Hart pózuje s trofejí po závěrečné etapě Gira v Miláně.

Nic na tom nezměnil ani jeho týmový kolega, bývalý mistr světa Rohan Dennis, pro nějž bylo po tuhé práci v horách i třetí místo vynikajícím výsledkem.

„Poslední týden si vybírá svoji daň, jsem mrtvý, jsem unavený,“ svěřoval se Dennis. „Nechal jsem na trati všechno, není to špatný výsledek v časovce, ale mám toho vážně dost.“

Zatímco v ulicích Milána fandily aktérům Gira husté zástupy diváků, cílové Piazza del Duomo zůstalo kvůli proticovidovým opatřením bez fanoušků a podivně ztichlé.

„Loni jsme tu byli o Vánocích s přítelkyní a na náměstí bylo plno lidí. Snad se svět brzy zase vrátí do normálu,“ říkal Ganna - a čekal. 

Pozornost se už přenášela na muže, bojující o první desítku celkové klasifikace.

Ganna si dopoledne projížděl trať právě s Geogheganem Hartem.

„Tao je klidný a moc dobře ví, co má dělat. Ode mě ani moc rad nepotřeboval,“ ujistil.

Hart potvrdil jeho slova. Stal se teprve druhým britským cyklistou po Chrisi Froomovi v roce 2018, který vyhrál Giro.

„A já jsem teď mnohem šťastnější za něj než kvůli mému vítězství,“ povídal Ganna. „Už když jsem na Taa ráno pohlédl, uvěřil jsem tomu, že z Gira odjedeme se sedmi etapovými vítězstvími a růžovým trikotem.“ 

Giro d'Italia - závěrečná 21. etapa

- časovka Cernusco sul Naviglio - Milán

15,7 km: 1. Ganna (It./Ineos Grenadiers) 17:16, 2. Campenaerts (Belg./NTT), 3. Dennis (Austr./Ineos Grenadiers) oba -32, 4. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick Step), 5. Scotson (Austr./Groupama-FDJ) oba -41, 6. Černý (ČR/CCC), 7. Haga (USA/Sunweb) oba -44, 8. McNulty (USA/SAE Team Emirates) -46, 9. Gradek (Pol./CCC), 10. Tratnik (Slovin./Bahrajn-McLaren) oba -47.

Konečné pořadí: 1. Geoghegan Hart (Brit./Ineos Grenadiers) 85:40:21, 2. Hindley (Austr./Sunweb) -39, 3. Kelderman (Niz./Sunweb) -1:29, 4. Almeida -2:57, 5. Bilbao (Šp./Bahrajn-McLaren) -3:09, 6. Fuglsang (Dán./Astana) -7:02, 7. Nibali (It./Trek-Segafredo) -8:15, 8. Konrad (Rak./Bora-hansgrohe) -8:42, 9. Masnada (It./Deceuninck-Quick Step) -9:57, 10. Pernsteiner (Rak./Bahrajn-McLaren) -11:05, ...86. Černý -4:04:57.

Bodovací soutěž: 1. Démare (Fr./Groupama-FDJ) 233, 2. Sagan (SR/Bora-hansgrohe) 184, 3. Almeida 108, ...5. Černý 78.

Vrchařská soutěž: 1. Guerreiro (Portug./EF) 234, 2. Geoghegan Hart 157, 3. De Gendt (Belg./Lotto-Soudal) 122.

Mladí jezdci: 1. Geoghegan Hart 85:40:21, 2. Hindley -39, 3. Almeida -2:57.

Týmy: 1. Ineos Grenadiers 257:15:58, 2. Deceuninck-Quick Step -22:32, 3. Sunweb -28:50.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Třinec - Budějovice 2:0. Obhájce titulu obstál a odvrátil historickou prohru

28. března 2024  16:45,  aktualizováno  19:46

Aktualizujeme Třinečtí hokejisté vyhráli 14. sérii play off v řadě a zamezili historickému obratu Českých...

Vytížení proti odpočatým. Sparta čelí v semifinále Třinci, Pardubice čeká Litvínov

28. března 2024  19:37

Dva nejlepší celky základní části hokejové extraligy si dopřály pauzu na přípravu a od víkendu už...

Zámoří zase řeší: Chybují rozhodčí více? Emoce ve Philadelphii hasila omluva

28. března 2024  17:35

Roli padoucha měl na palubovce Philadelphia 76ers zastávat jednoznačně James Harden v dresu LA...

Lakatoš bude hostovat v Boleslavi. Bruslaři s ním počítají na dva roky

28. března 2024  17:26

Dominik Lakatoš bude v nadcházejících dvou sezonách hostovat z hokejových Vítkovic v Mladé...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...