VE ŽLUTÉM. Peter Sagan vyhrál 2. etapu Tour a dostal se do čela průběžného...

VE ŽLUTÉM. Peter Sagan vyhrál 2. etapu Tour a dostal se do čela průběžného pořadí. | foto: Reuters

Kreuziger rozjel Saganovi koncovku. A mistr světa spurtoval pro žlutý dres

  • 238
Obdivuhodnou česko-slovenskou spolupráci viděl francouzský Cherbourg v cíli 2. etapy Tour de France. Roman Kreuziger táhl skupinu favoritů do strmého kopce za Belgičanem Stuyvenem, posledním z uprchlíků, a za svými zády vyvážel i Petera Sagana. Pak vyslal Kreuziger svého slovenského týmového parťáka vpřed a mistr světa si spurtoval pro vítězství i žlutý dres.

Tři roky čekal Peter Sagan, než opět vyhraje etapu na Tour. Naposledy se mu to podařilo 5. července 2013 v Albi - a nyní tedy opět, popáté v kariéře, po zdánlivě nekonečném seriálu druhých míst.

Po obtížném, až čtrnáctiprocentním stoupání, které prověřilo jezdce těsně před cílem, porazil Slovák ve spurtu Juliana Alaphillipa z Etixxu, pro kterého pro změnu v koncovce skvěle pracoval Petr Vakoč. Třetí za nimi dojel Alejandro Valverde z Movistaru.

Sagan přitom nejprve ani nevěděl, že je první. Proto i jeho radost nebyla zprvu vůbec patrná.

„Jsem velmi překvapen, že jsem vyhrál. Myslel jsem si, že jsou před námi stále ještě dva jezdci z úniku,“ přiznal.

Vzápětí neopomněl ocenit Romana Kreuzigera.

„Tým pro mě odvedl skvělou práci a na posledním kopci mě Roman stále táhl, byl až neuvěřitelný. Pak už to bylo na mých nohách. Začal spurtovat Alaphillipe, ale já byl stále velmi blízko a dokázal jsem si s ním poradit.“

Sagan nyní vévodí celkovému pořadí Tour s náskokem 8 vteřin před Alaphillipem a 10 vteřin před Valverdem, Kreuziger je s odstupem 14 vteřin osmý.

„Už teď mám moc hezký dres,“ ukázal slovenský jezdec na svůj duhový trikot pro mistra světa. “A teď mám i ten žlutý, to je úžasné.“

Navrch mu nyní patří i ten zelený pro lídra bodovací soutěže.

Přesto to byl pro stáj Tinkoff poněkud sladko-hořký den.

ZE VŠECH SIL. Peter Sagan (vlevo) spurtuje pro své první vítězství na letošní Tour de France.

Alberto Contador se druhý den po sobě ocitl po pádu na zemi, tentokrát 120 kilometrů před cílem s dalšími čtrnácti jezdci. Bez větších potíží se všichni dotáhli do záměrně zpomalujícího pelotonu, ale na závěrečném stoupání dne st nad Contadorem zvítězila a Španěl přijel do cíle se zaťatými zuby a se ztrátou 48 vteřin.

Ještě větší manko 1:45 minuty nabral v závěru Mark Cavendish a podle očekávání tak přišel o žlutý trikot.

Smolařem dne byl Richie Porte, lídr BMC. Defekt jej 4,5 kilometru před cílem odstavil od hlavního pole, přijel poté v Cavendishově skupině a také on má nyní manko v celkové klasifikaci.

Koncovka etapy se stala honičkou prořídlého pelotonu za třemi uprchlíky, kteří si ještě do posledních 10 kilometrů přivezli náskok 2:20 minuty.

Osm a půl kilometru před cílem vyrazil z jejich středu vpřed Jasper Stuyven z Treku a samostatně usiloval o triumf v etapě. Jenže hlavní pole už letělo a především za přispění Kreuzigera nebylo Belgičanovi dopřáno, aby v cíli slavil.

Jak se vše odehrálo

Všech 198 jezdců na startu. Kompletní startovní pole se vydalo do 2. etapy, tedy i včetně zle potlučených jezdců ze soboty, Michaela Morkova a Sama Benetta. Irský sprinter Bory měl stehy na ruce a pohmožděné zápěstí. Velmi brzy oba odpadli z pelotonu.

Opět dvakrát Bora. V úniku, jenž se zrodil opět vzápětí po startu, měl znovu dvojnásobné zastoupení tým Bora, s puntíkatým Vossem tentokrát šlapal Ital Benedetti a dále Stuyven z Treku a Breen z týmu Fortuneo. Po sedmi kilometrech měli k dobru už 3:40 minuty, potom čtyři, pět, pět a půl minuty.

Ztráta puntíků. Paul Voss ani na jedné ze tří vrchařských prémií 4. kategorie bodovat nedokázal, vyhráli je nejprve Breen a pak dvakrát Stuyven, a to pro Němce znamenalo loučení s výsostným dresem.

Cyklisté ve 2. etapě Tour de France

Déšť a pády. Voda z nebes se spustila na peloton po 50 kilometrech, jezdci se přioblékli, mrzli. Když chybělo do cíle ještě 123 kilometrů, došlo pak na mokru k hromadnému pádu, který postihl 15 cyklistů.

Další trable Contadora. A byl to opět Albeto Contador, kdo se ocitl mezi postiženými, společně s Rodríguezem, Costou, Barguilem či Matthewsem. Polský pomocník Bodnar na Španěla čekal, peloton vedený týmem Dimension Data zpomalil, Contador a spol. se dostali zpět.

Klídek. Dlouho pak nikdo z hlavního pole nikam nespěchal, tempo natolik opadlo, že někdejší týmoví kolegové Porte a Froome vesele klábosili v pelotonu. Náskok uprchlíků vystoupal až na 6:20 minuty.

Muž defektů. Co etapa, to defekt, platí zatím pro Gerainta Thomase ze Sky. Teď ho postihl 25 kilometrů před cílem, ale stihl se vrátit.

Dojedou je, nebo ne? Z kvarteta uprchlíků odpadl Benedetti, zbylé trio však mělo pět kilometrů před cílem stále k dobru 1:30 minuty.

Stuyven útočí. Mohlo by mi to vyjít, řekl si Jasper Stuyven a vyrazil sám vpřed. Vítěz semiklasiky Kuurne-Brusel-Kuurne unikl kolegům a po tříletém půstu mohl ukončit čekání své stáje Trek na etapový primát na Tour.

Honička. Tony Martin a pak tým BMC táhli pole favoritů, z nějž odpadali další a další jezdci, včetně žlutého Cavendishe.

Smolař Porte. Defekt zadního kola 4,5 kilometru před cílem, to už je vážně pech. Zvlášť když Richie Porte neměl po ruce svůj mechanický vůz, zdlouhavě mu měnili kolo mechanici z toho neutrálního a nikdo z pomocníků z BMC na něj nečekal.

Kopec před cílem. Côte de La Glacerie. 1900 metrů dlouhé stoupání s průměrem 6,5 procent a nejprudšími pasážemi 14 procent prověřilo jezdce těsně před cílem. Stuyven na něj vjel s náskokem 1:16 minuty.

Česká stopa I. Petr Vakoč vyvezl vpřed své kolegy Alaphillipa a Dana Martina, odpracoval si svůj díl práce a vystoupil si dva kilometry před cílem.

Česká stopa II. Po epizodě o nástup Slagtera z Cannondalu, se ocitl na čele hlavního pole Roman Kreuziger a jeho vystoupení bylo ohromující. S nezměrnou energií táhl za sebou Sagana a celou skupinu. Stuyven uhájil dva body na vrchařské prémii 3. kategorie 1200 metrů před cílem a získal tím puntíkatý dres, ale pak se už přes něj převalila mohutná vlna Tinkoffu i dalších jezdců.

Alaphilippův nástup, Saganův triumf. Už se zdálo, že by Francie mohla slavit hned ve 2. etapě, přesto útok Juliana Alaphillipa úspěšný nebyl. Byla to v Cherbourgu slovensko-česká koncovka.

Cyklistický etapový závod Tour de France

2. etapa:

Saint-Lo - Cherbourg-en-Cotentin (183 km): 1. P. Sagan (SR/Tinkoff) 4:20:51, 2. Alaphilippe (Fr./Etixx-Quick-Step), 3. Valverde (Šp./Movistar), 4. D. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step), 5. Matthews (Austr./Orica), 6. Kelderman (Niz./LottoNL), 7. Gallopin (Fr./Lotto), 8. Van Avermaet (Belg./BMC), 9. Mollema (Niz./Trek), 10. Froome (Brit./Sky), ...23. Kreuziger (ČR/Tinkoff) všichni stejný čas, 114. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) -3:30, 159. Bárta (ČR/Bora-Argon) -6:51.

Průběžné pořadí: 1. P. Sagan 8:34:42, 2. Alaphilippe -8, 3. Valverde -10, 4. Barguil (Fr./Giant), 5. Froome (Brit./Sky), 6. Van Avermaet, 7. Quintana (Kol./Movistar), 8. Kreuziger, 9. Gerrans (Austr./Orica), 10. D. Martin všichni -14, ...107. Vakoč -3:44, 159. Bárta -7:05.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa