Chaos. Ve větru a dešti se trhal peloton. Zvítězil Greipel, ztratil Nibali

  17:24
Teprve dva dny je stará Tour de France 2015, ale o vzrušení rozhodně není nouze. Hned 2. etapa, vedoucí podél atlantického pobřeží do provincie Zeeland, dokonale roztrhala peloton. Ve spurtu vedoucí skupiny triumfoval Němec André Greipel z týmu Lotto Soudal, žlutý trikot vybojoval Fabian Cancellara a na 12. místo pořadí pronikl Zdeněk Štybar.
TĚSNÝ FINIŠ. 2. etapu Tour de France vyhrál v závěrečném spurtu Andre Greipel...

TĚSNÝ FINIŠ. 2. etapu Tour de France vyhrál v závěrečném spurtu Andre Greipel (uprostřed) těsně před Peterem Saganem (vlevo). Mark Cavendish (vpravo) dojel čtvrtý. | foto: AP

Ta etapa sice byla rovná jako placka a její nejvyšší bod „čněl“ pouhých šest metrů nad mořem, přesto naplnila na větru a v dešti obavy mnoha stájí. Peloton se nadělil na několik skupin a vzadu zůstali mnozí favorité, včetně obhájce titulu Vincenza Nibaliho, Naira Quintany a rovněž muže ve žlutém Rohana Dennise.

„CHAOS,“ oznámil v průběhu etapy oficiální twitterový účet Tour.

André Greipel z Lotta si poté na mostu nad mořem spurtoval pro etapové prvenství před Peterem Saganem, opět jednou druhým, a před Fabianem Cancellarou, který si tím opět jednou řekl na Tour o žlutý dres.

Tým Etixx-Quick Step se navzdory své početní převaze ve vedoucí 26členné skupině v koncovce neprosadil: Mark Cavendish dojel čtvrtý a daroval tím bonifikační vteřiny třetímu Cancellarovi, čímž Tony Martin přišel o šanci obléci si žlutý dres.

Ve vedoucí skupině, kde byly nejaktivnější stáje Etixx, Tinkoff a Lotto, šlapali a velkou porci práce odváděli i dva čeští jezdci Zdeněk Štybar a Roman Kreuziger.

A byli zde také dva z kvarteta největších favoritů závodu Alberto Contador z Tinkoff-Saxo a Chris Froome ze Sky, stejně jako další vrchaři van Garderen z BMC, Barguil z Giantu a Urán z Etixxu.

Minutu a 28 vteřin naopak ztratili ve druhé skupině Nibali, Quintana, Dennis, ale i Valverde, Péraud, Pinot, Bardet, Mollema, Costa, Talansky, D. Martin, Gesink, Rodríguez a další velká jména. S nimi přijel ve druhé skupině také Leopold König.

Ještě větší, pětiminutovou ztrátu nabrali další cyklisté, kteří měli usilovat o Top 10 celkové klasifikace: Kelderman a Rolland, s nimi dorazil i loni osmý Ten Dam. Pro stáj Lotto NL - Jumbo to byl černý den.

Zdeněk Štybar se po něm naopak v celkovém pořadí posunul ze třetí desítky na 12. místo. Roman Kreuziger je šestnáctý a Leopold König dvaatřicátý.

Videa ze startu

Nasajte atmosféru

Obří cykloparkoviště, žluté stromy. Tady startuje Tour de France

Podívejte se na videa z Utrechtu plného kol, kde letos slavný cyklistický závod startoval. více.

Ještě předtím, v první fázi etapy, usiloval o cenu, určenou největšímu bojovníkovi dne, nezmar Jan Bárta. Nakonec ji nezískal, připadla velmi aktivnímu Michalu Kwiatkowskému, ale vidět Bárta byl více než dost.

Sobotní čtrnáctikilometrová časovka byla pro cyklistu týmu Bora ve znamení zmaru a vzteku, a tak si v neděli uspořádal 103kilometrovou „náhradní“. Nejprve v úniku se třemi spolubojovníky, později nějaký čas zcela sám. Pochlubit se mohl i vyhranou rychlostní prémií v Rotterdamu.

Bárta unikl hned po startu

Okamžitě, jak Christian Prudhomme odmávl v Utrechtu ostrý start etapy, vyrazil do úniku právě Bárta, společně s triem Quémeneur (Europcar), Clement (IAM) a Fonseca (Bretagne). Vypracovali si náskok 2:45 minuty, ale peloton je do většího odstupu nepustil. Na jeho čele se hned srovnala formace Etixx-Quick Step včetně Štybara, kontrolující etapu pro Cavendishe.

Uprchlíci proletěli první hodinu rychlostí 46 km/h, zatímco obloha ztmavla a přišly boční vítr a dešťové kapky. Na čelo „balíku“ se posunuly týmy jezdců pro celkovou klasifikaci, v čele s Tinkoff-Saxo a Sky, dle hesla „v takovém počasí se může dít cokoliv“.

Diváci sledují projíždějící cyklisty v 2. etapě Tour de France.
Diváci sledují projíždějící peloton z oken a střech domů v centru Utrechtu.
Peloton projíždí v 2. etapě Tour de France centrem Utrechtu.

A skutečně se dělo, peloton se po 70 kilometrech poprvé rozdělil na dvě poloviny, v té druhé zůstali například Valverde, Talansky či Mollema. Ale před vjezdem do Rotterdamu se obě části sjely.

V tu chvíli, 98 kilometrů před cílem, byli uprchlíci takřka sjeti a zůstávalo jim k dobru jen 15 vteřin. Bárta sólově nastoupil a osamoceně letěl vstříc vítězství na rychlostní prémii, pro 20 spurtérských bodů. Sám pak jel i po prémii, než jej zezadu dostihlo duo Clement-Fonseca a pokračovali s minutovým náskokem.

Další zrychlení pelotonu jejich únik definitivně ukončilo, 62 kilometrů před cílem byli sjeti.

Podívejte se, o co se jede. Tak vypadají trofeje

Dlouhý průjezd Rotterdamem poznamenala série pádů i defektů, ztrátu museli dotahovat Rodríguez či Kelderman. Hromadný karambol jezdců Lotto NL - Jumbo pak zdržel Keldermana i jeho kolegu Ten Dama podruhé a ničil jejich ambice v celkovém pořadí. Na silném větru se zmáčený peloton několikrát dělil, nastal opravdový chaos.

Čelo vedoucí skupiny tahaly stáje Etixx a Tinkoff, v té druhé šlapali především takřka celý tým Movistar s Quintanou, žlutý Rohan Dennis, ale i další muži, kteří před rokem skončili v Top Ten konečného pořadí: Péraud, Bardet, König. S ním zde byl z jezdců Sky kromě jiných i Australan Porte.

Po dalším dělení vedoucí skupiny už zůstalo vpředu jen 26 mužů, z toho šest z Etixxu a BMC, pět z Tinkoffu, tři ze Sky a Lotta Soudal, dva z Giantu a jeden z Treku. Už mezi nimi nebyli ani obhájce titulu Nibali, ani loni druhý Pinot. Pád zdržel i duo Garminu Talansky - D. Martin. 

Vincenzo Nibali se snažil ztrátu likvidovat z týmu Astana takřka sám, s jediným zbylým domestikem Fuglsangem. Aby toho nebylo málo, postihl jej 24 kilometrů před cílem defekt a zaostal i za druhou skupinou. Přesto se alespoň do ní dokázal vrátit.

Smůla postihla zhruba 15 kilometrů před cílem také tým Tinkoff, defekty vyřadily z vedoucí skupiny Bennatiho a Sagana, Ital rezignoval, ale slovenský spurtér se dotáhl zpět.

Cyklisté na trati 2. etapy Tour de France.
Cyklisté projíždějí v 2. etapě Tour de France okolo typického nizozemského...
Cyklisty zastihl v 2. etapě Tour de France i déšť.

S blížícím se cílem skupinu táhl stále častěji energií nabitý Zdeněk Štybar (se zaťatými zuby a občas i s vyplazeným jazykem), za pomoci mistra světa Michaela Kwiatkowského a dalších jezdců Etixxu, kteří se snažili dirigovat koncovku pro Cavendishe. Tři kilometry před cílem pro změnu už poněkolikáté tvrdě pracoval na čele Roman Kreuziger, snažící se pomoci Saganovi i Contadorovi.

Práce českých jezdců se odrazila také v narůstající ztrátě druhé skupiny, která činila už půldruhé minuty.

A pak byl konec. Cavendish si chtěl dospurtovat pro 26. vítězství na Tour, ale André Greipel měl jiný názor. Německý spurtér slavil sedmý etapový triumf na Tour ve své kariéře. Druhý Peter Sagan zaostal snad o deset centimetrů. Cavendish příliš brzy před cílem svěsil nohy, tím pustil před sebe i Cancellaru...

...a starý mazák Fabian Cancellara se mohl znovu těšit na žlutý trikot...

Cyklistický etapový závod Tour de France - 2. etapa

Utrecht - Zeeland (166 km)

1. Greipel (Něm./Lotto) 3:29:03, 2. Sagan (SR/Tinkoff-Saxo), 3. Cancellara (Švýc./Trek), 4. Cavendish (Brit./Etixx-Quick-Step), 5. Oss (It./BMC), 6. Van Avermaet (Belg./BMC), 7. Froome (Brit./Sky), 8. Dumoulin (Niz./Giant), 9. Martin (Něm./Etixx-Quick-Step), 10. Barguil (Fr./Giant) všichni stejný čas, ...18. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) -4, 22. Štybar (ČR/Etixx-Quick Step) -11, 52. Bárta (ČR/Bora-Argon 18), 57. König (ČR/Sky) oba -1:28.

Průběžné pořadí: 1. Cancellara 3:44:01, 2. Martin -3, 3. Dumoulin -6, 4. Sagan -33, 5. Thomas (Brit./Sky) -35, 6. Oss, 7. Urán (Kol./Etixx-Quick-Step) oba -42, 8. Van Garderen (USA/BMC) -44, 9. Van Avermaet, 10. Froome oba -48, ...12. Štybar -54, 16. Kreuziger -1:08, 32. König -2:09, 80. Bárta -3:01.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

Hvězdy NHL ozáří MS v Česku. Přijedou Bedard, Karlsson, Tkachuk i Hischier

25. dubna 2024  13:52

Hokejové mistrovství světa v Praze a Ostravě láká. Zatímco Sidney Crosby rozhodnutí stále zvažuje,...

Macháč je na tenisovém turnaji v Madridu ve druhém kole. Čeká ho Shelton

25. dubna 2024  13:19,  aktualizováno  13:38

Český tenista Tomáš Macháč v prvním kole turnaje v Madridu porazil 6:4, 1:6 a 6:2 Emila...

Klopp se omlouval, Van Dijk si rýpnul do spoluhráčů: Chtějí vůbec získat titul?

25. dubna 2024  12:56

Ještě před dvěma týdny měli všechno ve svých rukou. Jenže od té doby dvakrát padli, naposledy ve...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...