Španělský cyklista Alejandro Valverde ovládl 17. etapu Tour de France.

Španělský cyklista Alejandro Valverde ovládl 17. etapu Tour de France. | foto: AP

Poslední horu Tour dobyl Valverde, Wiggins má celkový triumf na dosah

  • 455
Cyklistický dlouhán Bradley Wiggins udělal na posledních vrcholcích tohoto ročníku Tour de France velký krok k tomu, aby se stal prvním britským šampionem závodu. V sedmnácté pyrenejské etapě sice dojel jen třetí za vítězným Španělem Valverdem a týmovým kolegou Froomem, jenže všichni, kdo mohli lídra ještě ohrozit, nabrali ztrátu a žlutý dres se jim tak znovu vzdálil.

Až do závěrečného stoupání Peyragudes, vrchařské prémie první kategorie s vrcholem 1 605 metrů nad mořem, zůstávali favorité v klidu. V čele se o slávu přetahovali uprchlíci, Valverde navyšoval odstup a Francouz Voeckler si jistil puntíkatý dres nejlepšího vrchaře.

Když zbývalo 7,5 kilometru do cíle, poslední pokus ke zvratu vývoje Tour udělal Belgičan Van de Broeck. Žlutého lídra ani jeho věrného domestika Frooma však odpárat nedokázal, místo toho jen stvrdil konec loňského krále Evanse, který znovu nedokázal držet tempo nejlepších a odpadl.

Van den Broeckovu snahu znovu Wigginsův bodyguard zlikvidoval a hned oba zaveleli k nástupu. Nestačil nikdo, utrápený obličej a těžké nohy měli Van Garderen, Rolland, v největších potížích byl Ital Nibali, třetí muž průběžných výsledků.

A Froome na něj nečekal, dál stupňoval tempo, aby si pojistil svůj náskok do sobotní časovky. Jenže jeho pekelná frekvence byla i nad síly lídra formace Sky. Froome se na Wigginse co chvíli otáčel, až ho muselo bolet za krkem, mával na něj rukou a naznačoval: Pojeď.

Nakonec do cíle dojeli pohromadě, na Valverdeho ztratili 19 sekund, na zbylé pronásledovatele v honbě za žlutým dresem však další bonusové sekundy vydělali. Pátý Rolland i šestý Van den Broeck jich ztratili 26, Nibali dojel za nimi o jedenáct sekund zpět, Američan Van Garderen ztratil bezmála minutu.

Cavendish upadl kvůli divákovi

Cyklistický mistr světa Mark Cavendish upadl zhruba tři kilometry před cílem 17. etapy Tour de France poté, co se mu do řídítek zamotala vlajka v rukou jednoho z diváků. Jeden z hlavních favoritů olympijského závodu s hromadným startem, který se v Londýně uskuteční za devět dní, z karambolu vyvázl s oteklou nohou.

ČTK

"V momentu, kdy jsme přejeli vrchol Peyresourde, tak jsem věděl, že jsem Tour vyhrál," říkal Wiggins o předposledním vrcholu etapy. "A bylo to fantastické. Hlavou mi proběhlo mnoho věcí."

A vzhledem k časovkářským schopnostem obou britských závodníků a výsledku první dlouhé časovky v Besançonu (1. Wiggins, 2. Froome o 35 sekund zpět) se zdá, že pořadí letošní Tour už nic nezmění.

"Můžete vsadit svůj dům na to, že tolik času neztratím," ujistil při pohledu na náskok 2 minuty a 5 sekund na Frooma a 2:41 na Nibaliho. "Stačí, když Tour vyhraju o jedinou sekundu."

V pátek je na programu etapa s přízviskem rovinatá, z Blagnacu se vine na 222,5 kilometru do cílového Brive-la-Gaillarde. Poté už následuje poslední cyklistický víkend s chronometrem a závěrečnou etapou s cílem na pařížských Champs-Élysées.

VÝSLEDKY

Cyklistický etapový závod Tour de France - 17. etapa: Bagneres-de-Luchon - Peyragudes (144 km): 1. Valverde (Šp./Movistar) 4:12:11, 2. Froome, 3. Wiggins (oba Brit./Sky) oba -19, 4. Pinot (Fr./FDJ) -22, 5. Rolland (Fr./Europcar), 6. Van den Broeck (Belg./Lotto) oba -26, 7. Nibali (It./Liquigas) -37, 8. Van Garderen (USA/BMC) -54, 9. Horner (USA/RadioShack) -1:02, 10. Martin (Ir./Garmin) -1:11.

Průběžné pořadí: 1. Wiggins 78:28:02, 2. Froome -2:05, 3. Nibali -2:41, 4. Van den Broeck -5:53, 5. Van Garderen -8:30, 6. Evans (Austr./BMC) -9:57, 7. Zubeldia (Šp./RadioShack) -10:11, 8. Rolland -10:17, 9. Brajkovič (Slovin./Astana) -11:00, 10. Pinot -11:46.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa