Miguel Ángel López se raduje, vyhrál 11. etapu Vuelty.

Miguel Ángel López se raduje, vyhrál 11. etapu Vuelty. | foto: Unipublic/Photogomez

Černý den Oriky a BMC na Vueltě. Froomův náskok je rázem dvojnásobný

  • 52
MIguel Angel Lopéz z týmu Astana si v 11. etapě Vuelty šlapal pro životní vítězství. Nedaleko za ním dojížděl druhý Chris Froome a pozoroval, kolik jeho protivníků z první desítky pořadí musí řešit velké a ještě větší problémy. V dosud nejtěžší etapě letošního ročníku navýšil Brit svůj náskok v celkové klasifikaci na více než dvojnásobek, z 36 vteřin na 1:19 minuty.

Nejbližším Froomovým pronásledovatelem v honbě za červeným trikotem šampiona španělské Grand Tour se nyní stal Vincenzo Nibali z týmu Bahrain Merida. Na třetí příčku naopak sestoupil Estéban Chaves z Oriky, který už ztrácí 2:33 minuty.

Taková je situace po etapě, okořeněné v samém závěru dvěma vrchařskými prémiemi první kategorie, v jejímž průběhu jezdci nastoupali 3490 výškových metrů, ještě o 500 více než v pyrenejském dějství Vuelty v Andoře.

„Jsem moc spokojený s tím, jak se dnešní etapa odrazila v celkové klasifikaci. Víc jsem si snad ani nemohl přát,“ svěřoval se Froome. Tentokrát jej etapové prvenství zase až tolik nezajímalo.

„Když nám Lopéz odjel, byl velmi silný. Raději jsem tedy zůstal s Vincenzem a hlídal si největší soupeře v celkovém pořadí.“

Třiadvacetiletý Lopéz, který dostal od stáje Astana překvapivě volnou ruku a směl opustit svého lídra Fabia Arua, zaútočil na všechny protivníky 1500 metrů před cílovou metou. Tedy na nejprudší stěně výšlapu k observatoři Calar Alto, v závěru patnáctikilometrového stoupání do nadmořské výšky 2120 metrů.

Lopéz se prosmýkl kolem Nibaliho i Frooma, a ti nejevili velký zájem ho stíhat, vždyť v celkovém pořadí ztrácel přes čtyři minuty.

A tak se mladý Kolumbijec hnal za štěstím.

Loni se stal překvapivým vítězem závodu Kolem Švýcarska, na třítýdenním podniku Grand Tour však startuje teprve podruhé. Před rokem se z Vuelty kvůli pádu v úvodní týmové časovce musel rychle pakovat domů. Teď prožívá úplně jiný příběh.

Čtrnáct sekund za ním proťalo cílovou čáru na úzké silničce trio Chris Froome (Sky), Vincenzo Nibali (Bahrain), Wilco Kelderman (Sunweb).

30.srpna 2017 v 18:53, příspěvek archivován: 30.srpna 2017 v 19:21

REPORT: @chrisfroome extends his race lead in tough conditions at #LV2017 following a wet 11th stage > https://t.co/MlpTnyD0aM https://t.co/Q6dhcIR9ct

Potom se trousili ostatní.

Ztráta 31 vteřin pro Alberta Contadora (Trek) a Ilnura Zakarina (Kaťuša) byla ještě přijatelná, mnozí další cyklisté však odevzdali na oltář hory podstatně víc času.

Minutu čtrnáct ztratil Davide De La Cruz z Quick-Stepu, který sice měl velmi dobré nohy, zato defekt v tu nejhorší možnou chvíli. S ním přijel také Michael Woods v zeleném trikotu Cannondalu.

Minutu a půl činilo manko Fabia Arua, předloňského vítěze a lídra Astany, která tak zažila sladkohořký den.

Doslova černý byl však tento den pro stáj Orica. Nejprve jí Simon Yates odpadl z úniku, ovšem co bylo mnohem horší, Estéban Chaves v posledních kilometrech trpěl a dojel až dvě minuty za Froomovou skupinou - a další z lídrů stáje Adam Yates ztratil dokonce minut devět!

Temnou etapu prožila rovněž stáj BMC. Nicolas Roche odpadl hned v úvodu závěrečného stoupání a zaostal o čtyři minuty, zatímco Tejay van Garderen o tři a půl. Oba se tak vytratili z Top 10 celkové klasifikace.

To vše jen hrálo do karet Chrise Frooma.

30.srpna 2017 v 19:26, příspěvek archivován: 30.srpna 2017 v 19:45

I need a cuddle after today's Vuelta stage #brutal #LV2017 https://t.co/L3bttpivZi

Jak se vše odehrálo

Únik s Woodsem? Zapomeňte. Po 17 kilometrech etapy se zrodil první vážnější pokus o únik. Ve skupině uprchlíků jel i Romain Bardet z AG2R, třetí cyklista na letošní Tour, který už ztratil ambice v celkové klasifikaci. Ten by pro favority problémem nebyl. Jenže tu šlapal i Michael Woods z Cannondalu, celkově osmý. Což pochopitelně nešlo. Za deset minut bylo po úniku.

Takhle by to už šlo. Trvalo nakonec 49 kilometrů, než se únik dne konečně zformoval. Skupina byla čtrnáctičlenná, ale tentokrát se v ní nencházel žádný Woods. Zato opět Bardet a s ním například i Jungels (Quick-Step), De Marchi (BMC), Clarke (Cannondale), Visconti (Bahrain), Mohorič (Emirates) - a také Igor Anton (Dimension Data), který na Calar Alto triumfoval při zatím poslední návštěvě Vuelty v roce 2006.

Tak si jeďte. Zatím... Náskok uprchlíků plynule narůstal až na čtyři a půl minuty. Naděje, že by mohli své snažení dotáhnout až k etapovému prvenství, však začaly pohasínat, když si dánské duo Oriky Cort a Juul-Jensen vzalo na starost tempo pelotonu. Pětačtyřicet kilometrů před cílem už měli k dobru jen minutu a půl.

30.srpna 2017 v 15:59, příspěvek archivován: 30.srpna 2017 v 19:47

#LV2017: The efforts of Chris Juul-Jensen & @MagnusCort has the gap quickly under 1'30" with 43km to go. Climbing starting. @TDWsport https://t.co/3Z4vqeykJ6

Režíruje Orica. A už se před nimi tyčila dvě dlouhá a úmorná stoupání první kategorie v závěrečně čtvrtině etapy. Nejprve přišlo na řadu 13kilometrové Velefique s 8,6 procenty. Orika na jeho úpatí dál určovala dění na špici stále skromnějšího hlavního pole a 40 kilometrů před cílem vyslala vpřed Simona Yatese. Jelikož už nefiguruje v popředí celkového pořadí, ostatní jej pustili.

A už režíruje Sky. Jezdci britské stáje se vzápětí poskládali v pelotonu do úhledné formace a zamířili na své nejoblíbenější pozice, takže se vrátil tradiční obrázek z předchozích etap - aneb parta Sky uhání na špici balíku. Pět černomodrých dresů + lídr Froome. Oproti všem ostatním stájím měli v okleštěném hlavním poli jasnou početnou převahu.

Poslední z uprchlíků. Na čele závodu už z uprchlíků zbyla jen čtveřice: Anton, Bardet, Reyes (Manzana), Armee (Lotto Soudal). K nim se podařilo doskočit Simonu Yatesovi a vrátil se také Visconti. Tři kilometry pod vrcholem Velefique pozbyli soudržnosti, odpadli Anton a Reyes, naopak zezadu se dotáhl Atapuma z Emirates.

Bardet o puntíky? Romain Bardet vyrazil pro prémiové body na Velefique a naznačil, co bude jeho zájmem ve zbytku Vuelty. Puntíkatý dres z této Grand Tour ještě doma nemá. Náskok uprchlíků vystoupal na minutu a tři čtvrtě.

Pozor na to mokro. Mokrý sjezd z Velefique velel k opatrnosti. Z čelní skupiny odpadli Armee a Visconti, hlavní pole vedl do údolí Puccio ze Sky a s rychlostí to nepřeháněl, najednou totiž ztráceli dvě a půl minuty.

Vzhůru k observatoři. Zbývalo patnáct kilometrů mlhou a chladem na Calar Alto a hned zkraje stoupání nepříjemných 12 procent. Simon Yates se brzy začal propadat hluboko zpět, zcela vyšťavený takřka zastavil. V čele zůstali sami Bardet a Atapuma.

Problémy De La Cruze. Dvanáct kilometrů před cílem postihl defekt De La Cruze z Quick-Stepu, ztrácel na favority půl minuty a musel se sám probíjet zpět, což byl problém, protože tempo začalo navyšovat trio Bahrainu Merida. Beznadějně odpadal třetí muž pořadí Nicolas Roche.

Budeme útočit. Ve skupině favoritů nejprve zkusil odskočit Contador sám a pak s Nibalim. Dva pomocníci v barvách Sky, Moscon a Nieve, k nim přivezli Frooma, s nimi dorazili i Kelderman, Zakarin, Pelizzotti a kupodivu také Lopéz z Astany, zatímco jeho lídr Aru v další skupině ztrácel. Ještě víc zaostával ve čtvrté skupině Chaves z Oriky, tažený vzhůru pomocníkem Haigem.

Dojeti. Sedm kilometrů před vrcholem dostihla Froomova skupina Bardeta a Atapumu. Svoji práci opět skvěle odvedl a vystoupil si Moscon ze Sky, kterému Froome nezapomněl poděkovat.

Ještě to nevzdám. De La Cruz se nejprve osamoceně a potom se společníky pokusil dojet Froomovu skupinu, jenže ta už byla příliš daleko. Rozhodně však vypadal lídr Quick-Stepu mnohem čerstvěji než utrápený Aru, o Chávesovi ani nemluvě.

30.srpna 2017 v 19:39, příspěvek archivován: 30.srpna 2017 v 19:43

#LV2017 ST11 - Like yesterday's stage #BAHRAINMERIDA riders have been protagonists. Breakaway, forcing, team work and attack. Well done! https://t.co/lcQtH6uP4L

Nenasytný Žralok. Dva kilometry pod vrcholem atakoval opět Nibali, zatímco Froome se na chvilku zasekl na konci skupinky, aby se vzápětí odtud za pomoci Nieveho vystřelil k Nibalimu. Přehnal se kolem nich Lopéz, letící za svým velkým vítězstvím, a dojel si je stále lepší Kelderman. Za nimi pak bylo pole dalších soupeřů na cucky.

Cyklistický etapový závod Vuelta

11. etapa: Lorca - Calar Alto (188 km): 1. López (Kol./Astana) 5:05:09, 2. Froome (Brit./Sky), 3. Nibali (It./Bahrajn-Merida), 4. Kelderman (Niz./Sunweb) všichni -14, 5. Bardet (Fr./AG2R), 6. Contador (šp./Trek-Segafredo), 7. Zakarin (Rus./Kaťuša-Alpecin), 8. Nieve (Šp./Sky) všichni -31, 9. Atapuma (Kol./SAE Team Emirates) -1:02, 10. De La Cruz (Šp./Quick-Step Floors) -1:14.

Průběžné pořadí: 1. Froome 45:18:01, 2. Nibali -1:19, 3. Chaves (Kol./Orica-Scott) -2:33, 4. De La Cruz -2:36, 5. Kelderman -2:37, 6. Zakarin -2:38, 7. Aru (It./Astana) -2:57, 8. Woods (Kan./Cannondale-Drapac) -3:01, 9. Contador -3:55, 10. López -4:11.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa