Caleb Ewan se raduje, ovládl 11. etapu Tour de France.

Caleb Ewan se raduje, ovládl 11. etapu Tour de France. | foto: AP

Tak těsný dojezd. Ewan porazil Bennetta, Sagan diskvalifikován

  • 301
Caleb Ewan slaví druhé etapové prvenství na letošní Tour. V zatím nejtěsnějším dojezdu tohoto ročníku porazil Australan ze stáje Lotto na pásce Petra Sagana i úterního vítěze Sama Bennetta. Až za nimi spurtoval vítěz dvou etap Wout van Aert. Po etapě však rozhodčí Sagana diskvalifikovali za sprint v rozporu s pravidly.

Beznadějný únik jednoho muže hned po startu.

Pak dlouho, ale opravdu velmi dlouho nezáživný průběh.

A až ke konci strategické hrátky sprinterů. Taková byla 11. etapa Tour. S dramatickým závěrečným spurtem. I s dohrou v podobě diskvalifikace sedminásobného majitele zeleného trikotu Petra Sagana za nepovolený způsob boje při snaze předstihnout Van Aerta.

Šestadvacetiletý, jen 165 centimetrů vysoký Australan Caleb Ewan se stal králem této etapy. „Loni jsem na své první vítězství na Tour dosáhl právě až v 11. etapě, letos už mám dvě, to je nad plán,“ radoval se. „Chtěl bych určitě i další na Champs-Elysées.“

Pro kované sprintery představovla středeční koncovka v Poitiers jednu z posledních šancí na hromadný dojezd, než dojde k tomu úplně poslednímu v 21. dějství závodu na slavném pařížském bulváru.

11. etapa Tour de France

Podrobná online reportáž

Jeden a půl kilometru dlouhá cílová rovinka na třídě J. F. Kennedyho byla sprinterským eldorádem. Jako první z velkých jmen se zde odhodlal ke spurtu Wout Van Aert. Tentokrát dostal od týmu Jumbo zelenou.

Jenže v protivětru začal příliš brzy. 

Ze strany od bariéry se k Belgičanovi přibližoval Peter Sagan a měl zjevně vyšší rychlost. Levým loktem o Van Aerta viditelně zavadil a vyvedl ho z rovnováhy. Což se mu později stalo osudným.

Zprava pro změnu letěli Sam Bennett v zeleném dresu a Caleb Ewan.

Koncovka byla nesmírně těsná. Čtyři muže dělilo půl kola. Ten v dresu stáje Lotto jásal. Caleb Ewan proťal pásku jako první před Saganem, Bennettem a Van Aertem.

Rozčilený Belgičan vzápětí pronesl směrem k Saganovi několik nepublikovatelných slov a ukázal mu vztyčený prostředník. 

Mnohem horší byl pro slovenského cyklistu verdikt rozhodčích. Po etapě jej z původního druhého místa diskvalifikovali a penalizovali za vražení ramenem do Van Aerta. V souladu s pravidly ho odsunuli na poslední, 85. místo v hlavním poli. Navíc mu byl vynulován bodový zisk z etapy. 

Pro úsilí slovenské hvězdy o opětovný zisk zeleného dresu to znamenalo obrovskou ránu. Na Bennetta nyní ztrácí 68 bodů.

„Vyděsil mě tím pohybem. Tohle se nedělá,“ říkal k incidentu Van Aert.

Enrico Poitschke, sportovní ředitel Bory, podotkl: „Peter měl dobrou pozici, ale trochu ho zablokovali. Na poslední chvíli viděl místo u hrazení a Van Aerta se dotkl silněji, než by chtěl.“ 

Vítězný Ewan naopak za cílem nadšeně vyprávěl: „Ocitl jsem se tři kilometry před cílem příliš vepředu, tak jsem raději zase trochu vycouval. Závěr byl pak obtížný, proti větru, ale mě pořádně namotivovala i včerejší těsná porážka se Samem Bennettem. Dnes se mi podařilo vrátit mu ji.“

POHROMADĚ. Peloton Tour de France během 11. etapy

Všichni favorité celkové klasifikace dokončili etapu v hlavním poli, první desítka pořadí nedoznala žádných změn. Žlutý dres nadále drží Primož Roglič z Jumba s náskokem 21 sekund před obhájcem titulu Eganem Bernalem.

Jak se vše odehrálo

Bez Formola. Dalším cyklistou, který ukončil své působení na Tour, se stal Davide Formolo. Vrchař týmu UAE Emirates sice i se zlomenou klíční kostí dokončil úterní etapu, ale do té další už pochopitelně nastoupit nemůže. Tadej Pogačar tak po Fabiovi Aruovi přichází o svého dalšího domestika do hor.

Pád v předstihu. Ještě než cyklisté dojedou z neutrálního startu k ostrému, leží po pádu na kruhovém objezdu na zemi Cyril Gautier (Vital Concept), Ilnur Zakarin (CCC) a vítěz 6. etapy Alexej Lucenko (Astana). A tak se na ně čeká.

Start a únik. Jakmile se skutečně odstartuje, okamžitě vypálí vpřed do úniku Matthieu Ladagnous ze stáje Groupama-FdJ.

Nikdo další. Pokud Ladagnous doufal, že se k němu připojí další jezdci, doufal marně. Peloton si šlape rychlostí 32 km/h a Francouz má po 15 kilometrech převahu čtyř minut.

Tak co bude? Když pasivita pelotonu pokračuje, vyjede asi o 10 metrů před hlavní pole Tim Declercq z Quick-Stepu. Ne, nepokouší se ostatním ujet, je to jen jakýsi budíček.

Že by pronásledovatelé? Konečně se cosi začíná dít, za Ladagnousem se vydává skupina šesti jezdců, ve které jsou i kvalitní cyklisté Naesen (AG2R), Stuyven (Trek) či Küng (FdJ).

Vy ne, chlapci. Kdepak, až tak silná sestava před pelotonem se sprinterskému komandu Quick-Stepu nezamlouvá, navýší tedy tempo a zase je sjedou.

Nuda. Dlouhé desítky minut šlape Ladagnous před ostatními - a ti se nikam neženou.

SÁM. Matthieu Ladagnous se občerstvuje v průběhu etapy.

Bennett navyšuje náskok. Až rychlostní prémie 58,5 kilometru před cílem rozčeří stojaté vody. Za stále vedoucím Francouzem se bojuje o body do soutěže o zelený dres. Duo Quick-Stepu Bennett - Morköv je nejrychlejší, za nimi projíždějí páskou Sagana a Trentin.

Jak se ti jelo? Zbývá 43 kilometrů do cíle, když je po třech hodinách samoty Ladagnous dojet. Útěchou mu bude cena pro nejbojovnějšího jezdce dne.

Bora o muže slabší. Gregor Mühlberger už dříve dával najevo, že se necítí dobře, kroutil se v sedle, nohy se mu netočily. Teď vzdává, nasedá do týmového auta Bory. Na Tour měl pomáhat loni čtvrtému Buchmannovi, jenže ten v prvních deseti etapách ztratil 10 minut.

Špatný den Astany. Na uličkách města Lavausseau se 30 kilometrů před cílem peloton ucpe a dochází k pádu, jehož největší obětí se stává Ion Izagirre z Astany. Důležitý horský domestik Migeula Ángela Lópeze se celý zakrvácený opírá vsedě o zeď domu. Také on odstupuje.

Pomocník útočí. Šest kilometrů před cílem vyráží před hlavní pole Lukas Pöstelberger z Bory a za ním se vydávají Jungels a Asgreen z Quick-Stepu. Pomocníci dvou velkých favoritů závěrečného spurtu najednou ujíždějí společně před pelotonem.

Nic z toho nebude. Na krátkém městském stoupání tři kilometry před cílem zůstávají spolu už jen Jungels a Pöstelberger. Za další kilometr jsou sjeti.

CÍLOVÁ FOTOGRAFIE. Caleb Ewan porážíl v 11. etapě Tour Sagana, Bennetta a Van Aerta. Sagan však bude diskvalifikován.

A jde se do finále. Na samém konci etapy se odehrává nefalšovaná sprinterská bitva. Caleb Ewan si v ní řekne o celkově deváté vítězství kariéry na závodech Grand Tour (Tour 5, Giro 3, Vuelta 1).

Tour de France - 11. etapa

Chatelaillon-Plage - Poitiers (167,5 km)

1. Ewan (Austr./Lotto-Soudal) 4:00:01, 2. Bennett (Ir./Deceuninck-Quick Step), 3. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma), 4. Coquard (Fr./B&B Hotels-Vital Concept), 5. Venturini (Fr./AG2R La Mondiale), 6. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo), 7. Mezgec (Slovin./Mitchelton-Scott), 8. Hofstetter (Fr./Israel Start-Up Nation), 9. Naesen (Belg./AG2R La Mondiale), 10. Gibbons (JAR/NTT) všichni stejný čas, ...106. Kreuziger (ČR/NTT) -1:23, 135. Hirt (ČR/CCC) -4:25.

Průběžné pořadí: 1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 46:15:24, 2. Bernal Kol./Ineos) -21, 3. Martin (Fr./Cofidis) -28, 4. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) -30, 5. Quintana (Kol./Arkea-Samsic), 6. Urán (Kol./EF Pro Cycling) oba -32, 7. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -44, 8. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -1:02, 9. López (Kol./Astana) -1:15, 10. Landa (Šp./Bahrajn) -1:42, ...89. Hirt -1:50:43, 115. Kreuziger -2:12:04.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa