Nairo Quintana (na archivní fotografii) ovládl s týmem Movistar zahajovací časovku

Nairo Quintana (na archivní fotografii) ovládl s týmem Movistar zahajovací časovku | foto: AP

Saganův tým dlouho doufal. Ale úvodní časovku Vuelty ovládl Movistar

  • 9
Vyrazili na trať až jako úplně poslední, ale když projeli cílem, byli naopak první. Domácí stáj Movistar ovládla týmovou časovku, kterou ve španělském Jerezu odstartovala cyklistická Vuleta. Do červeného dresu lídra poslední Grand Tour sezony se tak oblékl Jonathan Castroviejo, který jako první z vítězného týmu proťal cíl.

Jen 12,6 kilometru po rovině čekalo na cyklisty v Jerezu, jenže městská trať s dlážděnými pasážemi, mnoha zatáčkami a s kruhovými objezdy byla i tak dost náročná. Zvlášť když v osm večer rtuť teploměru stále ještě šplhala v Andalusii nad 20 stupňů.

Movistar v čele s Nairem Quintanou, šampionem Gira, a Alejandrem Valverdem, čtvrtým mužem Tour, ztrácel sice na mezičase pět sekund, koncovku však měl skvostnou. Pohromadě se udrželo osm z jeho devíti jezdců a cíl proťali s šestivteřinovou převahou. Španělský tým zopakoval vítězství v zahajovací týmové časovce Vuelty z roku 2012.

Červený trikot si jako první z jeho formace oblékl po etapě Jonathan Castroviejo. Sedmadvacetiletý jezdec je loňským mistrem Španělska v časovce a devátým časovkářem z olympiády v Londýně.

"Technicky to byla velmi těžká etapa. Tolik jsme si na vítězství nevěřili, takže jsme z výsledku sami trochu překvapeni," říkal Castroviejo.

Ještě větším překvapením byl ovšem výkon stáje Cannondale. Italský tým, který před ukončením činnosti ve stávající podobě startuje na své rozlučkové Grand Tour, vyrazil na trať už jako devátý z 22 stájí a v cíli se takřka až do úplného konce držel na vedoucí pozici.

Parta kolem Petera Sagana byla o vteřinu rychlejší než skvělí časovkáři z australské Oriky a odolala pak i útoku Treku. Americká stáj, vedená Fabianem Cancellarou, zaostala za Cannondalem o tři vteřiny. A mistři světa z Omegy v čele s Tony Martinem a Rigobertem Uranem měli čas ještě o dvě vteřiny pomalejší.

Loni skončil Cannondale v týmové časovce na Vueltě až sedmnáctý, tentokrát druhý!

Solidních devatenáct vteřin ztratilo komando Tinkoff-Saxo s Albertem Contadorem, což vzhledem k absenci Micka Rogerse i některých dalších kvalitních časovkářů z této stáje je vysvědčením více než uspokojivým. Se stejným odstupem dorazil také Belkin s Keldermanem a Ten Damem.

Zato v týmu Sky patrně nepanovala dobrá nálada. Jedenácté místo a 27 vteřin ztráty, na to nebývala britská stáj v týmových časovkách zvyklá. Chris Froome měl předtím při pátečním tréninku pád, ale vyšel z něj nezraněn. Podobně se pak padalo i při sobotním projíždění trati, na zemi se najednou ocitlo pro změnu hned šest z devíti jezdců Treku, všichni však stáli večer na startu.

Ještě hůře než Froome dopadli v úvodní etapě další kandidáti pódia v celkové klasifikaci:

- 38 vteřin zaostal Joaquim Rodríguez s Kaťušou,

- 41 vteřin ztratilo trio Ryder Hesjedal, Andrew Talansky a Dan Martin v barvách Garminu

- a dokonce 45 vteřin manka nabral Thibaut Pinot, třetí cyklista Tour, se svým týmem FdJ. Ten však byl už předtím limitován horečkou, kvůli které nemohl trénovat.

V neděli pokračuje Vuelta druhou, sprinterskou etapou. Peter Sagan je průběžně na 11. místě individuální klasifikace se ztrátou šesti vteřin. Jelikož za vítěznou etapu je na Vueltě desetivteřinový bonus, mohl by se slovenský spurtér v případě triumfu obléknout v neděli večer do červeného.

Cyklistický etapový závod Vuelta

1. etapa:

Časovka družstev (12,6 km): 1. Movistar 14:13, 2. Cannondale -6, 3. Orica -7, 4. Trek -9, 5. Omega Pharma-Quick Step -11, 6. Giant -16, 7. Belkin, 8. Tinkoff-Saxo obě -19, 9. BMC Racing -21, 10. Lampre -25.

Průběžné pořadí: 1. Castroviejo 14:13, 2. Valverde (oba Šp./Movistar), 3. Amador (Kost./Movistar), 4. Erviti, 5. Moreno (oba Šp./Movistar), 6. Quintana (Kol./Movistar), 7. Izagirre (Šp./Movistar) všichni stejný čas, 8. Malori (It./Movistar) -4, 9. Herrada (Šp./Movistar), 10. Caruso (It./Cannondale) oba -6.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa