Smíšená štafeta českých biatlonistů si vychutnává bronzové umístění na domácím...

Smíšená štafeta českých biatlonistů si vychutnává bronzové umístění na domácím mistrovství světa. Zleva: Jaroslav Soukup, Veronika Vítková, Gabriela Soukalová a Ondřej Moravec. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Skvělý úvod. Biatlonisté vybojovali ve smíšené štafetě světový bronz

  • 126
Stačilo 73 minut. Pak čeští biatlonisté věděli: Tento světový šampionát už nemůže být neúspěšný. Hned první den mají v Novém Městě medaili, o které tolik snili. Smíšená štafeta Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec vydřela světový bronz.

Vlna nadšeného řevu se valila po vyprodaných tribunách Vysočina Arény. Pod nimi právě projížděl Ondřej Moravec, daleko před čtvrtým Italem Hoferem. Dál nebylo co řešit. Bronzová naděje se stávala realitou.

Už po položce vleže předstihl finišman české štafety italského soka. Zbývala poslední střelba. Ta, kterou Moravec vždy tak uměl, položka vstoje. Stačilo předvést rychlopalbu, jakou umí na tréninku. Jenže zvládne to s tím obrovským balvanem zodpovědnosti, visícím z malorážky?

Závod jsme sledovali on-line

První rána - a oslavný řev. Druhá, třetí, čtvrtá, pátá, všechny čisté, všechny rychlé, všechny bouřlivě oslavované. "Věřil jsem si totálně, byla to naprostá jistota."

"Češi, Češi," skandovalo publikum, zatímco uháněl na trať před chybujícím Italem. "Ještě to není hotové," nechtěl stále věřit šéftrenér Ondřej Rybář, ale náskok narůstal. Dokáže to.

Pesimismus útočil o den dříve na český tábor, když se nemocný Michal Šlesingr kvůli nemoci musel štafety vzdát. Teď naopak přichází euforie.

Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec, to je sestava medailistů. Jediný Moravec z nich před šampionátem nebyl nemocný nebo zraněný. A přece tlak ustáli.

Gabriela Soukalová
Jaroslav Soukup při střelbě v závodě smíšených štafet na mistrovství světa v

Daleko vpředu si pro zlato běžel norský finišman Svendsen, za ním francouzský lídr sezony Martin Fourcade. Jen tyto dvě velmoci pustili Češi před sebe. V poli poražených skončili tolik sebevědomí Rusové, kteří obsadili celý hotel Ski, až na 13. místě se krčili Němci, velmoc největší.

Celkem 27 tisíc diváků se mačkalo na tribunách i podél trati. Stačilo, aby před startem videostěny ukázaly kohokoliv z Čechů, a tribuny zahučely jásotem. Veronika Vítková se do kamer usmívala, jako kdyby slovo nervozita ani neznala, a ze stadionu vypálila na trať první. "Až mi běhal mráz po zádech," říkala. Při střelbě musela třikrát dobíjet, předávala osmá, ale v dosahu za medailovými posty.

"Ty chyby na střelnici nebyly z nervozity. Byly to chyby na spoušti, které občas dělám i v tréninku. Mrzí mě to," říkala.

Přišla řada na Gabrielu Soukalovou. Velký otazník. O své formě se po další nemoci vyjadřovala s obavami. Po všem, čím prošla, bylo 6. místo po jejím úseku výborné.

Jaroslav Soukup, náhradník zaskakující za Šlesingra, se své role zhostil bravurně.

V létě mu hrozil konec kariéry, nyní prožíval úchvatný návrat. Předstihl Slováka i Poláka, střílel až na jediné dobíjení čistě a Češi rázem jeli čtvrtí.

Potom už přišel Moravec a jeho úprk za medailí. "Tohle je úspěch jak hovado," jásal šéftrenér Ondřej Rybář.

"Je to velikánská paráda, radost. I slzičky jsem uronil," tvrdil jeho kolega Jindřich Šikola, trenér žen.

"Veronika v tréninku střílela fantasticky, když se jí v závodě střelba nepovedla, trošku jsem přestal věřit," přiznával. "Gábina si ale udržela vysoký standard a potom... klobouk dolů před klukama."

Michal Šlesingr jim hned přes Facebook vzkázal: "Obrovská gratulace a respekt."

Všem se jim teď bude lépe dýchat. "I kdyby se nám už nic nepodařilo, tuhle medaili nám nikdo neodpáře," řekl za celý tým Šikola.

Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě

Smíšená štafeta (2x6 km a 2x7,5 km):
1. Norsko (Bergerová, Solemdalová, Bö, Svendsen) 1:12:04,9 (0 trestných okruhů + 4 dobíjení), 2. Francie (Brunetová, Dorinová Habertová, Boeuf, M. Fourcade) -20,0 (0+8), 3. ČR (Vítková, Soukalová, Soukup, Moravec) -32,3 (0+5), 4. Itálie -58,4 (0+4), 5. Slovinsko -1:07,1 (0+6), 6. Rusko -1:26,5 (1+9).

,

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)