Martin Fourcade slaví výhru v stíhačce v Kontiolahti.

Martin Fourcade slaví výhru v stíhačce v Kontiolahti. | foto: AP

Fourcade se rozloučil triumfem ve stíhačce, Světový pohár vyhrál Bö

  • 109
Praporky v silném větru pořádně vlály, na střelnici ve finském Kontiolahti panovaly obtížné podmínky. Nejlépe se s nimi popasoval Francouz Martin Fourcade, který v posledním závodu své kariéry ovládl stíhačku. Na vítězství ve Světovém poháru to ale nestačilo, z velkého křišťálového glóbu se raduje Nor Johannes Bö.

Během své kariéry získal celkem pět zlatých olympijských medailí, ze světových šampionátů si přivezl třináct nejcennějších kovů, sedmkrát po sobě ovládl Světový pohár.

Další velké úspěchy už ale Francouz Martin Fourcade nepřidá.

ONLINE

Závod jsme sledovali podrobně

V pátek na své sociální sítě umístil strohý, ale všeříkající vzkaz. „Díky za tuhle jízdu. Je čas se rozloučit,“ napsal.

Rozloučil se skvělým výsledkem.

Do závodu startoval jako druhý, na svého norského soka Johannese Böa měl manko 21 sekund. Díky riskantní první položce ale svou ztrátu smazal a dotáhl se na čelo závodu.

Ba co víc, po druhé položce, po níž Johannes Bö zamířil na jedno trestné kolo, se společně se svým týmovým kolegou Emilienem Jacquelinem dostali na vedoucí pozice.

Rozhodující střeleckou položku zvládl lépe než Jacquelin. Zatímco Fourcade musel na dvě trestná kola, Jacquelin kroužil celkem třikrát. Když z poslední zastávky odjížděl, měl náskok 14 sekund.

A ten už s přehledem udržel.

Fourcade tak ve svém posledním závodu kariéry oslavil 83. pohárové vítězství.

„Takhle nějak jsem chtěl zakončit svou kariéru. Jsem pyšný na to, co jsem dosáhl. Samozřejmě mě ale mrzí, že to nebylo před fanoušky,“ říkal Fourcade v televizním rozhovoru.

Simon Desthieux (vlevo) sprchuje Martina Fourcada šampaňským. Ten se s biatlonovou kariérou rozloučil vítězstvím v Kontiolahti.

Na druhém místě nakonec skončil jiný Francouz Quentin Fillon Maillet, třetí byl Jacquelin, který zároveň získal malý glóbus za stíhačku.

Johannes Bö dokončil závod na čtvrtém místě, což mu v celkovém součtu stačilo na zisk velkého křišťálového glóbu. V celkovém pořadí Světové poháru nakonec Fourcada porazil o pouhé dva body.

Nejlepší z Čechů byl Ondřej Moravec, který celkem musel na dvě trestná kola a skončil 29. Adam Václavík byl po čtyřech střeleckých chybách na 30. místě.

Michal Krčmář obsadil po šesti střeleckých minelách 36. pozici.

„Byl to fofr, navíc jak ještě přes noc přimrzl sníh. Nedokázal jsem se ale popasovat se stojkami,“ mrzelo Krčmáře v rozhovoru pro ČT.

A přemýšlel o návratu zpět do Česka. „Až se vrátím z Finska, tak dobrovolně půjdu do karantény. Apeluju na lidi, ať jsou ohleduplní, čím dřív se toho zbavíme, tím dřív budeme žít normálním životem,“ dodal.

Jak se vše odehrálo

Těžké podmínky. Když vedoucí závodník Johannes Bö přijížděl na první střeleckou zastávku, praporky v silném větru pořádně vlály. Nor si dával se střelbou záležet, nechtěl riskovat, na své rány dlouho čekal. Trpělivost se mu ale vyplatila, trefil všechny terče a odjížděl na prvním místě.

Francouzský risk. To jeho francouzští pronásledovatelé zvolili odlišnou taktiku. Jak Fourcade, tak i Jacquelin zariskovali, bez vyčkávání zahájili palbu… A byli přesní. Francouzi tak stáhli své manko na čelo na pouhých sedm vteřin.

Nor chybuje. Na druhou položku přijeli Johannes Bö, Fourcade a Jacquelin společně. Zatímco Francouzi zvládli střelbu bez chyb, Nor musel na jedno trestné kolo a čelo závodu se mu vzdálilo. Po druhé střelbě ztrácel 21 sekund.

Bezchybný Moravec. Navzdory větrným poryvům Moravec zvládl první položku čistě. A stejně si počínal i na té druhé. Český reprezentant se tak posunul na 27. místo. Krčmář byl po druhé zastávce se dvěma chybami 31., Václavík byl rovněž se dvěma minelami 37.

Tribuny na biatlonovém Světovém poháru v Kontiolahti zejí prázdnotou, vylidnil je koronavirus.

Drama na střelnici. Na třetí střelecké zastávce jak Fourcade, tak i Jacquelin chybovali. Šance pro Johannese Böa? Kdepak. Nor musel dokonce na tři trestná kola, propadl se na páté místo a velký křišťálový glóbus byl najednou v ohrožení.

Boj o první místo. I na poslední položce Francouzi chybovali. Fourcade musel na dvě trestná kola, Jacquelin dokonce na tři. Jedno trestné kolo navíc tak zpečetilo triumf loučícího se Fourcada. Před Jacquelina se ještě v posledním okruhu dostal krajan Fillon Maillet.

Johannes to zvládl. Na poslední střelbě byl pod velkým tlakem. Další chyby by pravděpodobně znamenaly konec nadějí na vítězství ve Světovém poháru. Johannes Bö to ale zvládl. Poslední položku zastřílel čistě, do cíle dorazil na čtvrtém místě a mohl se radovat z vítězství ve Světovém poháru.

Johannes Thingnes Bö jako vítěz Světového poháru biatlonistů

Nejlepší Moravec. Z českých závodníků si nakonec nejlépe počínal Moravec. Na poslední položce sice ještě jednou minul, celkově tak zapsal dvě chyby, a skončil 29. Václavík byl 30., Krčmář 36.

Závěrečný závod SP v biatlonu v Kontiolahti

stíhací závod - Muži (12,5 km)

1. M. Fourcade 31:25,4 (3), 2. Fillon Maillet -2,9 (2), 3. Jacquelin (všichni Fr.) -4,5 (4), 4. J. T. Bö (Nor.) -8,3 (4), 5. Peiffer (Něm.) -14,1 (2), 6. Bjöntegard (Nor.) -15,6 (0), 7. Loginov (Rus.) -24,0 (2), 8. Ponsiluoma (Švéd.) -29,8 (2), 9. Christiansen (Nor.) -36,5 (3), 10. Hofer (It.) -42,0 (3), ...29. Moravec -2:33,2 (2), 30. Václavík -2:51,7 (4), 36. Krčmář (všichni ČR) -3:22,8 (6).

Konečné pořadí SP (po 21 závodech): 1. J. T. Bö 913, 2. M. Fourcade 911, 3. Fillon Maillet 843, 4. T. Bö 740, 5. Jacquelin 726, 6. Desthieux (Fr.) 672, ...21. Krčmář 308, 26. Moravec 258, 54. Štvrtecký 68, 70. Václavík 30, 84. Šlesingr 12, 87. Krupčík (všichni ČR) 7.

Konečné pořadí stíhacích závodů (po 5 závodech): 1. Jacquelin 232, 2. M. Fourcade 230, 3. Fillon Maillet 230, 4. J.T. Bö 217, 5. Loginov 197, 6. T. Bö 178, ...21. Krčmář 78, 29. Moravec 54, 60. Václavík 11.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)