Dramatický finiš závodu štafet v Pchjongčchangu, uprostřed Gabriela Koukalová.

Dramatický finiš závodu štafet v Pchjongčchangu, uprostřed Gabriela Koukalová. | foto: Petr Slavík, Český biatlon

I s trestným kolem dojely Češky ve štafetě třetí. Zvítězily Němky

  • 496
Znovu šla Lucie Charvátová ve štafetě na trestné kolo, znovu musela Gabriela Koukalová dohánět v posledním okruhu velkou ztrátu. A poprvé v této sezoně to stačilo na stupně vítězů. Česká štafeta dojela po dramatickém finiši se štafetami Norska a Švédska na třetím místě. Zvítězily suverénní Němky i bez Laury Dahlmeierové.

Po prvním úseku patnácté, po druhém páté, po tom třetím s trestným kolem Lucie Charvátové osmé a nakonec v cíli třetí. „Bylo to hodně divoké, nahoru dolů. Na dnešní podmínky se hodně chybovalo,“ komentoval pro Českou televizi trenér Zdeněk Vítek.

Zatímco Němky znovu potvrdily svou dominanci a v poklidu si dojely pro páté vítězství v letošní sezoně, a to i bez odpočívající Laury Dahlmeierové, za nimi se odehrávala velká bitva o dvě zbývající místa na stupních vítězů.

ON-LINE:

Závod jsme sledovali v podrobné reportáži

Při poslední střelecké položce totiž ze druhého místa putovala dvakrát kroužit po trestném kole Francouzka Aymonierová. A to byla šance pro soupeřky za ní.

Ze střelnice spolu odjížděly štafety Švédska, Norska, Itálie a Česka.

Norka Olsbuová se snažila poodjet v nejtěžším stoupání v areálu, ale stíhat se ji vydala druhá žena Světového poháru Gabriela Koukalová. Před stadionem ji dostihla, ale stále si na zádech vezla neúnavnou Švédku Magnussonovou.

Koukalová vjížděla do cílové rovinky na prvním místě. Zleva se před ni tlačila Norka, zprava Švédka. A Češka napůl odolala, Olsbuová byla nad její síly.

Start závodu štafet v Pchjongčchangu.
Gabriela Koukalová na střelnici při závodu štafet v Pchjongčchangu.

Praštila hůlkou o zem, ale smutná být nemusela. Češky, ve složení Jislová, Puskarčíková, Charvátová a Koukalová, se poprvé v sezoně dostaly ve štafetě na stupně vítězů. I proto se česká jednička už při vyhlašování znovu vesele smála.

Malý křišťálový glóbus za štafetu s přehledem získaly Němky. Češky skončily v disciplíně páté.

Očima Jessiky Jislové

„Po svém úseku jsem byla taková docela smutná, že jsem to pokazila. Spoléhala jsem na ležku, která mi letos docela jde a pak mě mrzelo, že jsem musela dvakrát dobíjet. V posledním kole jsem se snažila makat co nejvíc, abych nepřivezla moc velkou ztrátu. A když jsem viděla, že to Evka dotáhla rychle na páté místo, doufala jsem, že by z toho mohl nakonec být dobrý výsledek. Jsem ráda, že to tak dopadlo.

Čtyři dobíjení a patnáctá příčka

Podobně jako na světovém šampionátu v Hochfilzenu, i tentokrát závod rozběhla Jessica Jislová.

Zatímco v Rakousku střílela dvaadvacetiletá biatlonistka bezchybně, tentokrát musela při každé zastávce dvakrát dobíjet. A to ji stálo drahocenné vteřiny.

Do posledního okruhu tak vyjížděla na sedmnáctém místě se ztrátou dvaačtyřiceti vteřin. S podobnou ztrátou Jislová i štafetu předávala Evě Puskarčíkové nakonec na patnáctém místě.

„A to nebyl až tak velký odstup na vedoucí štafety,“ povídal Vítek. Ve vedení v tu chvíli jela kvarteta Francie, Kanady, Německa nebo Itálie.

Výtah o deset míst

Druhou českou biatlonistku čekalo podobně jako v Hochfilzenu nahánění vedoucích týmů. A svou roli Puskarčíková při úvodní střelbě zvládla. Ani jednou nechybovala, střílela za 28 vteřin a Češky už byly dvanácté.

Očima Lucie Charvátové

„Jsem ráda, že jsme to takhle zvládly a poprvé to se štafetou dotáhly na stupně vítězů, je to zásluha všech. Moje štafetová střelba ještě nikdy nebyla dobrá, z toho jsem zklamaná, že jsem musela zase na trestné kolo. Ale na druhou stranu, dost jsem tam s tím bojovala. Dvě rány vestoje jsem dobila, což je taky posun a trestné kolo pak bylo relativně rychlé, takže jsem na svém úseku zase neudělala tak propastnou díru, která by se nedala dojet. A že to pak Gabča dojela, to bylo naprosto skvělé.“

Ztráta na vedoucí trio Německo, Kanada, Francie ale nadále zůstávalo stejné - třičtvrtě minuty. A to i ve druhém běžeckém okruhu.

Pak ale přišla střelba vestoje. Norky šly na trestné kolo, připojily se k nim Slovenky, dobíjely i další štafety, kdežto desátá žena Světového poháru Puskarčíková pokračovala v čistém závodu a posunula Češky na páté místo.

V čele nadále zůstávaly Němky, které měly čtvrt minutu k dobru před Francií a Kanadou. Čtvrtá jela Ukrajina a s odstupem 42 vteřin už do svého úseku vybíhala Lucie Charvátová. „Eva nás hezky vrátila do závodu,“ věděl i kouč Vítek.

Znovu trestné kolo

V čele v tu chvíli na trati upalovala Denise Hermannová, bývalá běžkyně na lyžích. Před střelnici Charvátové ujela o dalších deset vteřin, navíc zastřílela čistě a Němky vedly už o půlminuty.

Ale ani Češka neměla s úvodní střeleckou položkou větší problémy. Jednou dobila a dotáhla se na čtvrtou Ukrajinku Valju Semerenkovou.

Česko-ukrajinské duo pak spolupracovalo a udržovalo víceméně stejný odstup na vedoucí Hermannovou a přibližovalo se třetí Kanaďance Tandyové.

Momentka biatlonového areálu při závodu štafet v Pchjongčchangu.

Druhá položka vestoje pak ale pořadím zamíchala. Hermannová svou úlohu nezvládla, musela na trestné kolo a do čela se dostaly Francouzky. Tři terče pak minula i Charvátová. Dva ještě zvládla s dobitím skolit, ten poslední už nikoliv a znovu tak putovala na trestné kolo.

„Lucka zvládla pěknou ležku. A ta stojka? Hrozně se toho bojí, má z toho psychické trauma. Věřil jsem, že i tu třetí ránu dostřelí, ale ono to jednou přijde a Lucka bude platnou součástí štafety,“ věří Vítek.

I přes trestné kolo ztráta na vedoucí Francouzku Braisazovou nebyla nijak propastná - 58 vteřin. Charvátová pak v posledním kole nabrala další čtyři vteřiny a Gabriele Koukalové předávala na osmém místě.

Dramatický finiš a třetí místo

Druhá žena Světového poháru v tu chvíli ztrácela na třetí Marte Olsbuovou necelou půlminutu. A to by při čisté střelbě mohlo být v jejich silách.

V čele znovu došlo ke změně, když Francouzka Aymonierová musela dvakrát dobíjet, zatímco Němka Hildebrandová jen jednou a německá štafeta tak znovu vedla.

Odstřílet čistě zvládla Gabriela Koukalová, která tak české kvarteto posunula už na šesté místo, šestnáct vteřin od třetího místa Italky Dorothey Wiererové.

Zatímco Hildebrandová si pod dohledem Laury Dahlmeierové s poslední střeleckou položkou poradila a s vlajkou pak dojela na prvním místě do cíle, za ní se odehrávalo drama.

Franziska Hildebrandová si bere německou vlajku a jede vstříc vítězství v...
Gabriela Koukalová v cíli závodu štafet v Pchjongčchangu.
Eva Puskarčíková, Jessica Jislová, Lucie Charvátová a Gabriela Koukalová po...

Aymonierová totiž třikrát chybovala, jednu ránu ještě s dobitím sestřelila, ale to bylo vše. Dvě trestná kola, propad na šesté místo a šance dalších čtyř štafet.

A všechny toho využily. O dvě místa na stupních vítězů si to tak v posledním kole rozdaly finišmanky Švédska, Norska, Itálie a Česka. Nakonec to byla Norka Olsbuová s českou biatlonovou královnou, kdo měl v cíli nejvíc sil.

„Přitom se Gábina před závodem necítila úplně dobře. Přesto ukázala, že je silný závodník. Dotáhla to tam, kam mohla a pomohly nám i Francouzky, které šly na dvě trestná kola. Ale to je biatlonová štafeta, člověk nikdy neví,“ hodnotil závod Vítek.

SP v biatlonu v Pchjongčchangu

Štafety:

Ženy - 4x6 km: 1. Německo (Horchlerová, Hammerschmidtová, Herrmannová, Hildebrandová) 1:07:35,6, 2. Norsko (Nicolaisenová, Fenneová, Eckhoffová, Olsbuová) -22,8, 3. ČR (Jislová, Puskarčíková, Charvátová, Koukalová) -22,9, 4. Švédsko -23,0, 5. Itálie -25,9, 6. Francie -1:18,8.

Konečné pořadí SP (po 5 závodech): 1. Německo 300, 2. Francie 248, 3. Ukrajina 224, 4. Norsko 202, 5. ČR 197.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)