Michal Šlesingr

Michal Šlesingr | foto: Michal Sváček, MAFRA

Biatlonista Šlesingr vynechá i Oslo, nahradí ho junior Štvrtecký

  • 28
Nemocný biatlonista Michal Šlesingr, který kvůli zdravotním problémům nezávodil minulý týden v Kontiolahti, vynechá i závody v Oslu. Sezona tak pro něj skončila, protože finálový díl Světového poháru v ruské Ťumeni český tým bojkotuje. V sestavě ho nahradí devatenáctiletý junior Jakub Štvrtecký, kterého čeká premiéra mezi elitou.

Nemocný je totiž i další talentovaný biatlonista Michal Žemlička a reprezentační béčko závodí na IBU Cupu v Rusku. „Naše volba tak jednoznačně padla na Jakuba Štvrteckého.

Kuba, přestože mezi juniory závodí teprve prvním rokem, patří na trati k těm absolutně nejrychlejším. Světový pohár zkouší i řada dalších juniorů, a tak budeme mít alespoň porovnání,“ uvedl na svazovém webu reprezentační šéftrenér Ondřej Rybář.

Štvrtecký se o nominaci dozvěděl při víkendovém republikovém šampionátu v Novém Městě na Moravě. Považoval to nejprve za předčasný aprílový žert. „Je mi líto, že ‚Boušek‘ onemocněl. Vím, že jinak bych nikam neletěl. Na druhou stranu si té šance velmi vážím a jsem za ni rád,“ řekl závodník z Letohradu, který byl na juniorském mistrovství světa šestý ve vytrvalostním závodě.

Podle očekávání se do ženské sestavy vrátí Markéta Davidová, která na juniorském šampionátu v Estonsku vyhrála stíhačku a získala stříbro ve sprintu.

Při Světovém poháru na Holmenkollenu v Oslu jsou od čtvrtka do neděle na programu sprinty, stíhací závody a štafety mužů a žen.

Čeští biatlonisté mají poslední šanci získat body do Poháru národů. Především muži budou hájit umístění v první desítce, které zaručuje možnost nasazení pěti závodníků. Aktuálně jim patří devátá příčka, ale dotírají na ně Švýcaři a Slovinci. Ženy jsou rovněž deváté, ale s výraznějším náskokem před jedenáctým Švýcarskem.

,

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)