Moravcův návrat. S opravenou zbraní dojel hromadný závod čtvrtý

  • 164
V sobotu si ve stíhacím závodě vybral kopec smůly, když po pádu zlomil pažbu své malorážky a přišel o šanci bojovat o umístění v nejlepší desítce. O den později bylo všechno jinak. Ondřej Moravec v hromadném závodu Světového poháru v Novém Městě na Moravě dlouho bojoval o pódium, nakonec dorazil do cíle na čtvrtém místě. Vítězný hattrick slaví Martin Fourcade.

Na sobotní stíhací závod chtěl co nejrychleji zapomenout. Ve druhém kole totiž spadl a zlomil pažbu své malorážky.

„Ale stihneme ji opravit,“ ujišťoval už v průběhu závodu šéftrenér Ondřej Rybář.

ON-LINE

Závod jsme sledovali v podrobné reportáži

Povedlo se, český tým na zbrani pracoval do půl druhé hodiny ranní a Moravec tak do nedělního hromadného závodu opravdu vyrazil se svou teď už poslepovanou zbraní.

A od samotného startu se dral vzhůru.

První střelba s jednou chybou Moravcův posun malinko přibrzdila, dvěma čistými položkami se ale dostal zpátky do souboje o stupně vítězů. Zbývalo pět posledních ran. Ty z vedoucí skupiny zvládl sestřelit jen Martin Fourcade a spěchal do cíle pro novoměstský vítězný hattrick a 56. individuální výhru kariéry.

Všichni biatlonisté za ním ale na střelnici chybovali a tak Moravec do posledního kola vyjížděl na třetím místě v osmičlenné skupině.

Dlouho se držel na dohled stupňům vítězů, ale ani závěrečný finiš nakonec na ruského biatlonistu Babikova nestačil. Na druhém místě dojel Simon Schempp.

„Tu poslední stojku jsem zkusil zariskovat a vyšlo to tak na padesát procent. Ale se dvěma chybami být čtvrtý, s tím musím být spokojený, je to můj nejlepší výsledek sezony,“ povídal dvaatřicetiletý biatlonista. „V posledním kole jsem slyšel maximálně svůj dech,“ pochválil i atmosféru podél trati.

Poprvé v historii měla Česká republika v hromadném závodu mužů ve Světovém poháru v biatlonu na startu čtyři sportovce. Kromě čtvrtého Ondřeje Moravce se v něm představili i Michalové Šlesingr s Krčmářem a Jaroslav Soukup, který si místo vybojoval skvělými výkony ve sprintu i stíhačce. Oba závody dokončil v nejlepší dvacítce.

A byl to právě Soukup, kdo dlouho společně s Moravcem bojoval o stupně vítězů. Ještě na poslední střeleckou položku přijížděl jako jedenáctý, tři chyby ho ale odsunuly na sedmadvacátou příčku.

Třemi chybami si závod odstřelil už na začátku Michal Šlesingr. Třiatřicetiletý biatlonista se sice z posledního místa snažil dotahovat biatlonisty před sebou, tři další chyby mu zlomily vaz a Šlesingr dojel třicátý.

Michal Krčmář udělal na střelnici během závodu tři chyby a v cíli byl devatenáctý.

Michal Krčmář udělal na střelnici během závodu tři chyby a v cíli byl devatenáctý.

Vedení ve Světovém poháru si sedmou výhrou v sezoně pojistil Martin Fourcade. Seriál aktuálně vede před Antonem Šipulinem o 158 bodů. Krčmář je čtrnáctý, Moravec patnáctý a Michal Šlesingr čtyřiadvacátý.

Jak se vše odehrálo

Vzhůru na jinou trať. Ještě před startem jury rozhodla, že se hromadný závod odehraje na jiných tratích, než bylo plánováno. Vyřazen byl totiž nebezpečný úsek, ve kterém kromě Ondřeje Moravce v sobotu spadl třeba i Ukrajinec Semenov. „Muži poběží upravený tříkilometrový okruh,“ rozhodlo ředitelství závodu.

TO JE ATMOSFÉRA. Hromadný závod biatlonistů v Novém Městě na Moravě před nadšeným publikem.

Češi se sunou kupředu. Už po pár set metrech se čeští biatlonisté drali kupředu. Do elitní desítky se na trati posunuli Michalové Šlesingr s Krčmářem, Ondřej Moravec jel jedenáctý. O tempo se mezitím starali Johannes Thingnes Bö s Erikem Lesserem.

Úvodní ležka Šlesingrovi nevyšla. Třiatřicetiletý biatlonista s přezdívkou Boušek nezahájil hromadný dobře. Jako jediný z celé plejády biatlonistů udělal tři chyby a ze střelnice odjížděl poslední se ztrátou minuty a šestnácti vteřin. Moravec chyboval jednou, Krčmář se Soukupem zůstávali čistí, stejně jako dalších třináct biatlonistů včetně Martina Fourcada.

Jaroslav Soukup v hromadném závodě v Novém Městě na Moravě.

Krčmář na zádech Fourcada. Čistou střelbou se na čtvrté místo za žlutého muže dostal Michal Krmář, který se Fourcada držel i na trati. Kontakt se skupinou favoritů držel i devátý Jaroslav Soukup.

Favorité s Krčmářem chybují. Na jedno trestné kolo po druhé střelbě spolu zamířili Martin Fourcade, Anton Šipulin, Simon Schempp, ale také Michal Krčmář. Čistou střelbu dál naopak držel Jaroslav Soukup, který už byl čtvrtý. Do elitní desítky se posunul Ondřej Moravec.

Moravec nahání Soukupa. V úplném čele závodu se kromě Soukupa držela taková jména jako Birkeland, Pidhrušný, nebo Windisch. Moravec se naopak podílel na stíhací jízdě a těsně před stadionem se obě skupiny spojily.

První stojka pole nadělila. Rychlostřelec Simon Eder udělal na první střelbě vestoje tři chyby a z vedoucí skupiny se propadl na šestadvacáté místo. I další favorité chybovali, první minelu si připsal Jaroslav Soukup. Opravená malorážka naopak sloužila Ondřeji Moravcovi, který znovu nechyboval a posunul se na čtvrté místo za Martina Fourcada.

Martin Fourcade si užívá třetí triumf v Novém Městě na Moravě. Byl nejlepší i v závodě s hromadným startem.

Fourcade ujíždí. Okamžitě po odjezdu ze střelnice francouzský biatlonista zapnul turbo pohon a čtyřčlenné skupině za sebou, ve které jel i Moravec, začal sekundu za sekundou ujíždět. Famózní závod jel do té doby i Jaroslav Soukup, který na šestém místě táhl další skupinu pronásledovatelů.

Chybují všichni kromě fenoména. Ne, tentokrát neoslavoval jako v sobotní stíhačce hned po poslední střelbě. Martin Fourcade totiž netušil, že všichni jeho pronásledovatelé udělali na střelnici alespoň jednou chybu. Byl mezi nimi i Ondřej Moravec, který do posledního kola vyjížděl třetí v osmičlenné skupině.

Francouzská radost a marný boj Moravce. Poslední kolo už si vítěz pěti velkých křišťálových glóbů s přehledem pohlídal, cílovou rovinkou projel s mávající hůlkou nad hlavou. Za ním o třešničku na dortu v podobě stupňů vítězů bojoval Ondřej Moravec. Marně, Rusa Babikova v posledních metrech nedohnal.

Výsledky

Světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě

Muži - závod s hromadným startem na 15 km:
1. M. Fourcade (Fr.) 36:18,9 (1 tr. okruh), 2. Schempp (Něm.) -8,3 (2), 3. Babikov (Rus.) -9,4 (1), 4. Moravec (ČR) -9,7 (2), 5. Pidručnyj (Ukr.) -10,2 (1), 6. Jelisejev (Rus.) -11,0 (2), 7. Björndalen (Nor.) -11,3 (2), 8. Fillon Maillet (Fr.) -13,7 (2), 9. J. Bö (Nor.) -19,8 (3), 10. Desthieux (Fr.) -28,8 (2), ...19. Krčmář -1:06,9 (3), 27. Soukup -2:00,3 (4), 30. Šlesingr (všichni ČR) -2:31,0 (6).
Průběžné pořadí SP (po 8 z 26 závodů): 1. M. Fourcade 468 b., 2. Šipulin (Rus.) 310, 3. J. Bö 308, 4. Björndalen 258, 5. Schempp 251, 6. Cvetkov (Rus.) 240, ...14. Krčmář 168, 15. Moravec 167, 24. Šlesingr 131, 41. Soukup 51, 69. Krupčík (ČR) 3.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)