Momentka ze střelby ve stíhacím závodu v Östersundu.

Momentka ze střelby ve stíhacím závodu v Östersundu. | foto: Petr Slavík, Český biatlon

Supersprint, MS v Pokljuce i Nové Město. Biatlon zveřejnil kalendář SP

  • 3
Novou disciplínu avizuje právě zveřejněný kalendář nové sezony Světového poháru biatlonistů. Supersprint, který se skládá z kvalifikace a finále, zažije premiéru v elitním seriálu během březnového finále v Oslu. Termínová listina obsahuje jedenáct podniků včetně MS v Pokljuce, nově zavítá v rámci předolympijského testu do Pekingu a opětovným dějištěm bude i Nové Město na Moravě.

Mezinárodní biatlonová unie vychází z toho, že sezona po konci koronavirové pandemie začne 28. listopadu ve finském Kontiolahti. Poslední ročník byl kvůli nemoci covid-19 ukončen předčasně bez finále v Oslu, předtím v Kontiolahti i ve Vysočina areně se závody konaly bez diváků.

Biatlon v létě

Pandemie nemoci covid-19 velmi pravděpodobně ovlivní letní mistrovství světa. Ruhpolding ho měl uspořádat od 20. do 23. srpna, ale v Německu platí až do konce srpna zákaz pořádat velké veřejné akce. Organizátoři chtějí závody odložit, nový termín by IBU ráda měla začátkem května.

„Samozřejmě nemůžeme přehlédnout současné výzvy, kterým čelí biatlonová rodina v důsledku koronaviru. Ale i v těchto nejistých časech se musíme dívat dopředu a plánovat, jak nejlépe umíme,“ uvedl generální sekretář IBU Niklas Carlsson. „Víme ale, že musíme zůstat flexibilní a možná budeme muset upravit plány založené na globální zdravotní situaci a vládních nařízeních.“

Po Kontiolahti budou následovat tradiční zastávky v Östersundu, Hochfilzenu, těsně před Vánoci v Le Grand-Bornand, po Novém roce pak v Oberhofu, Ruhpoldingu a Anterselvě. Světový šampionát v Pokljuce, počítaný do SP, se uskuteční od 10. do 21. února. Z Pokljuky hned zamíří biatlonisté do Číny otestovat olympijský stadion, poté bude následovat Nové Město a finále v Oslu.

Na Holmenkollenu se bude premiérově v rámci SP bojovat o medaile v supersprintu, tedy již osmé disciplíně. Dosud byl součástí „druholigového“ IBU Cupu nebo mistrovství Evropy. Z kvalifikace (na 3 km se dvěma střeleckými položkami) postoupí 30 závodníků do finále. Během pěti kilometrů budou střílet čtyřikrát s možností jednoho dobíjení, trestný okruh měří jen polovinu, tedy 75 metrů.

,

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)