Norský biatlonista Sturla Holm Lägreid se raduje z vítězství ve stíhacím závodě.

Norský biatlonista Sturla Holm Lägreid se raduje z vítězství ve stíhacím závodě. | foto: AP

Stíhačku ovládl Lägreid, bratři Böové selhali. Štvrtecký poprvé bodoval

  • 16
Kvarteto individuálních klání při zastávce biatlonového Světového poháru v Oberhofu uzavřel stíhací závod mužů. Stejně jako ve sprintu v něm první tři místa uzmuli Norové, pro vítězství si doběhl Sturla Holm Lägreid, stříbrný stupínek zabral Johannes Dale, třetí skončil Tarjei Bö. Z dvojice českých reprezentantů si lépe počínal Jakub Štvrtecký, který obsadil 35. pozici a poprvé v sezoně bodoval. Milan Žemlička byl 49.

S výjimkou krátké pasáže uprostřed závodu okupovali po celou dobu stíhacího klání v Oberhofu první tři místa norští biatlonisté.

Na závěrečnou položku přijížděl s náskokem 15 vteřin dosud bezchybný Tarjei Bö, vítězství si však odstřelil třemi minelami. Rovněž druhý Dale se nevyvaroval zaváhání a musel na dvě trestná kola.

ONLINE

Závod jsme podrobně sledovali.

Cesta se tak otevřela pro dosud třetího Lägreida, který chyboval jen jednou a rázem se ocitl v čele s polštářem deseti vteřin.

A norská kometa sezony tento náskok udržela až do konce a připsala si už čtvrté prvenství v aktuálním ročníku Světového poháru. Nikdo jiný tolikrát na vítězství nedosáhl.

Také na dalších příčkách pódia se od poslední střelby nic nezměnilo, Norové tak stejně jako v pátečním sprintu obsadili první tři místa.

Z vítězství ve stíhačce se raduje Lägreid (uprostřed), druhý skončil Dale (vlevo), třetí místo obsadil Bö.

Ovšem jeden rozdíl se přeci jen objevil. A to velmi překvapivý.

Závod zbabral Johannes Bö.

V polovině závodu sice vedoucí muž SP figuroval na první pozici, čtyřmi chybami na úvodní položce vestoje si však medailové ambice odstřelil a do cíle doběhl na osmém místě s odstupem 46 vteřin.

Z koronavirem zasaženého českého týmu se do stíhacího klání probojovali dva biatlonisté. 

Jakub Štvrtecký udělal na střelnici tři chyby, přesto si proti sprintu polepšil o šest příček a na 35. místě poprvé v sezoně bodoval. Milan Žemlička, který nepřesně zamířil dvakrát, poskočil o osm pozic na 49. místo.

„Kuba odjel pěkný závod,“ pochválil svého svěřence Ondřej Rybář v rozhovoru pro ČT. „Dvě chyby na poslední položce určitě mrzí, protože mohl nahlídnout skoro i do dvacítky. Ale popral se s tím, myslím, že žádnou ránu zbytečně nezahodil a i ve sprintu ukázal, že přes Vánoce udělal velký kus práce a v neděli si zaslouží důvěru ve štafetě.“

Jak se vše odehrálo

Norské trio. Z prvních tří pozic vyrazili do stíhacího závodu Norové, o jedenáct vteřin za vítězem sprintu Johannesem Bö startoval jeho starší bratr Tarjei Bö, 22 vteřin ztrácel Sturla Holm Lägreid.

Tarjei v čele. Díky jednomu zaváhání Johannese Bö se do vedení posunul bezchybně pálící Tarjei Bö. Oba sourozenci vyjížděli ze střelnice pospolu, Lägreid ze třetího místa ztrácel 10 vteřin.

Češi váhají. Shodně jedno zaváhání na úvodní položce předvedli oba čeští biatlonisté. Jakub Štvrtecký se přesto posunul na 39. místo se ztrátou dvou minut a 15 vteřin, Milan Žemlička figuroval na 56. příčce.

Hofer třetí. Norskou dominanci na předních příčkách narušil před druhou střelbou Ital Lukas Hofer, který se vklínil na bronzový stupínek. V těsném závěsu za ním však následovali Johannes Dale i Lägreid.

Johannes klesá. Znovu jeden terč po sobě na střelnici zanechal Johannes Bö, který se propadl na třetí pozici. Náskok 20 sekund si na prvním místě vypracoval znovu bezchybný Tarjei Bö. Bezchybně zvládl druhou položku také Štvrtecký, který poskočil na 36. pozici se ztrátou dvou a půl minuty. Žemlička znovu musel na jedno trestné kolo a figuroval na 54. místě.

Výbuch Johannese. Celá čtyři trestná kola musel po zpackané stojce obkroužit Johannes Bö, vítěz sprintu se propadl na desáté místo s odstupem minuty a půl. Náskok 17 vteřin si v čele díky přesné palbě vypracoval Tarjei Bö, nejbližšími pronásledovateli byli Dale a Lägreid.

Nor Johannes Bö (v popředí) střílí vleže při stíhacím závodě v Oberhofu.

Solidní Štvrtecký. I při první zastávce vestoje Štvrtecký zabílil všech pět terčů a vystoupal na 30. pozici, Žemlička mířil rovněž přesně a odjížděl na 55. pozici.

Nečekaný zvrat. Stejně jako Johannes o položku dříve, neustál situaci při čtvrté střelbě ani Tarjei. Po třech chybách se z prvního místa propadl na třetí, do vedení se tak náhle propracoval Lägreid, který chyboval jednou. Druhé místo udržel Dale, který však dvakrát chyboval. Toto pořadí v čele se až do cíle nezměnilo.

První body. I přes dvě chyby při závěrečné položce dorazil Štvrtecký do cíle na 35. místě s odstupem dvou minut a 43 vteřin a připsal si první body v aktuální sezoně. Milan Žemlička si proti sprintu také polepšil a skončil 49. s mankem čtyř minut a 38 vteřin.

Skokanem Peiffer. Se startovním číslem 47 se na skvělé desáté místo prodral bezchybně střílející Arnd Peiffer, posun z 18. místa na sedmé slavil Sebastian Samuelsson, z osmičky na čtyřku poskočil Fabien Claude, z dvanácté pozice ukrojil šest příček Jakov Fak.

SP v biatlonu v Oberhofu (Německo)

Stíhací závod

Muži (15 km): 1. Lägreid 36:01,8 (2 trest. okruhy), 2. Dale -15,6 (2), 3. T. Bö (všichni Nor.) -25,4 (3), 4. Claude (Fr.) -30,7 (2), 5. Hofer (It.) -36,4 (4), 6. Fak (Slovin.) -41,2 (1), 7. Samuelsson (Švéd.) -45,4 (2), 8. J. T. Bö (Nor.) -46,1 (7), 9. Desthieux (Fr.) -46,5 (3), 10. Peiffer (Něm.) -51,4 (0), ...35. Štvrtecký -2:43,3 (3), 49. Žemlička (oba ČR) -4:38,3 (2)

Průběžné pořadí SP (po 11 z 26 závodů): 1. J. T. Bö 522 b., 2. Laegreid 481, 3. Dale 434, 4. T. Bö 423, 5. Samuelsson 403, 6. Jacquelin (Fr.) 379, ...22. Krčmář 169, 29. Moravec 109, 68. Štvrtecký 6, 76. Krupčík (ČR) 1


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)