Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konec norské dominance. Štafetu vyhrály Švédky, Češky zradila střelba

  15:10aktualizováno  16:40
V úvodu závodu se pohybovaly na předních pozicích, pak ale Češky zradila střelba. Po celkem sedmi trestných kolech se propadly pořadím a nakonec skončily jedenácté. Z vítězství se ve finském Kontiolahti radovala švédská štafeta, která ukončila norskou sérii sedmi vítězných závodů v řadě.
Markéta Davidová předává štafetu Evě Puskarčíkové v Kontiolahti.

Markéta Davidová předává štafetu Evě Puskarčíkové v Kontiolahti. | foto: Petr Slavík / Český biatlon

V loňské sezoně neměly ve štafetách konkurenci. Norky opanovaly všech šest závodů a v součtu s předminulým ročníkem nepoznaly porážku už sedm klání v řadě.

ONLINE

Závod jsme sledovali podrobně

V Kontiolahti však jejich série skončila.

Karoline Knottenová se prvním úsekem protrápila – nejprve upadla, pak měla problémy s dobíjením. Štafetu odevzdala s velkou ztrátou a bylo jasné: o vítězství si to rozdají jiné.

Na předposlední položku přijížděla s desetisekundovým náskokem na Francii Švédka Hanna Öberová. Vedoucí žena seriálu střelbu zvládla, dařilo se ale i Braisazové-Bouchetové.

Že by drama?

Nakonec ne.

Při další položce Francouzka potřebovala o dva náboje víc než Švédka. Hanna Öbergová tak zvýšila svůj náskok 20 sekund, což jí bohatě stačilo.

Švédka do cíle dorazila v poklidném tempu s náskokem 10 sekund na Francii a po devíti letech se mohla se svými kolegyněmi radovat ze štafetového vítězství ve Světovém poháru.

Třetí Německo mělo ztrátu 43 sekund.

Do souboje o čelní příčky nezasáhly vedle Norska ani Češky. Lucie Charvátová totiž na druhém úseku zamířila na čtyři trestná kola, což pro štafetu znamenalo sesun do druhé desítky.

„Snažila jsem se být odvážná, ale nepovedlo se mi to,“ vyčítala si Charvátová v rozhovoru pro Českou televizi. „Neskutečně špatný úvod sezony, stojka je horší a horší.“

Střelecky se nedařilo ani Markétě Davidové s finišmankou Evou Puskarčíkovou. První jmenovaná zamířila na jedno trestné kolo, Puskarčíková na dvě.

Celkově Češky skončily na 11. místě.

Jak se vše odehrálo

Dobrý start. Do závodu se Češky pustily s číslem osm, Jessica Jislová však dobře odstartovala a ihned štafetu posunula dopředu. Prvními mezičasy projížděla na pátém místě, v těsném závěsu za vedoucím Švédskem.

Pád. Švédka Skottheimová rozjela ostré tempo, ostatní závodnice se jí ale držely. Zatím. Těsně před úvodní zastávkou upadla Norka Knottenová, na střelnici se poté trápila a odjížděla z ní se ztrátou 1:12 minuty.

KONEC NADĚJÍ. Norka Karoline Knottenová padá během štafety ve finském Kontiolahti.

Stále v kontaktu. Jislová první položku zvládla bezchybně, na trati poté smazala malé manko a dotáhla se opět na čelo závodu. Na „stojku“ Češka dorazila jako pátá, jen tři sekundy za vedoucí Francouzkou Bescondovou.

Posun. Některé závodnice se na druhé položce trápily. Ne tak Jislová. Češka k vybílení všech terčů potřebovala jen jeden náboj navíc a posunula se na druhé místo, na vedoucí Bělorusku ztrácela 2 sekundy.

PROGRAM: Přehled závodů Světového poháru v biatlonové sezoně 2020/21

První předávka. V posledním okruhu se před Jislovou dostaly tři biatlonistky, Češka ale byla v těsném kontaktu. Když předávala štafetu Lucii Charvátové, z páté příčky ztrácela na první Bělorusko jen 11 sekund.

Hrozba odvrácena. Charvátová po trati letěla a dostala se na třetí příčku se ztrátou 5 sekund na čelo. Poté ale přišla na řadu střelba. Češka se trápila, jen tak tak odvrátila hrozbu trestného kola a propadla se na šestou pozici.

Čtyři trestná kola. Vleže se Charvátová ještě na poslední chvíli zachránila, vestoje už ale ne. Češka zamířila hned na čtyři trestná kola a propadla se na 11. místo se ztrátou více než dvě minuty.

Davidová na trať. Druhou předávku absolvovaly jako první Francouzky, které o devět sekund později následovaly Švédky a o 36 Němky. Davidová vystřídala Charvátovou na 10. místě s mankem 2:17 minuty na čelo.

Dalekohled v hodnotě 4500 Kč zdarma!

Vyhrajte skvělé biatlonové dárky!

Švédky jsou zpět. Švédka Elvira Öbergová svou první položku zvládla s jedním dobíjením, i tak se ale díky rychlému běhu dotáhla k vedoucí Francouzce Chevalierové. Davidová se po střelbě posunula na deváté místo.

Změna na čele. Francouzka své úvodní rány rychle vypálila do terče, jenže pak se zadrhla. Toho využila Švédka, která se dostala před ni a z položky odjížděla s náskokem devíti sekund.

I Davidová krouží. Davidová se posunula na deváté místo, jenže pak Češky znovu zradila střelba. K předchozím čtyřem trestným kolům Davidová přidala na svém úseku jedno a propadla se na 12. příčku.

Nic se nemění. Na vedoucí pozicích se situace neměnila. Švédka Hanna Öbergová bezpečně zvládla svou první střelbu a dál jela na čele, za ní se pohybovala s odstupem 17 sekund Francouzka Braisazová-Bouchetová.

Další trestná kola. Svou první střelbu Puskarčíková zvládla na výbornou, při té druhé se jí ale nedařilo. I ona musela zamířit na dvě trestná kola a naděje na první desítku byly pryč. Celkově Češky skončily 11.

Triumf Švédska. Více než rok nepoznala štafeta v rámci Světového poháru jiné vítězky než Norky. Tentokrát už výjimečná série skončila. Švédka Hanna Öbergová zvládla poslední položku a bez problémů si dojela před Francií pro první místo.

SP v biatlonu v Kontiolahti (Finsko)

Ženy - štafeta (4x6 km)

1. Švédsko (Skottheimová, Brorssonová, E. Öbergová, H. Öbergová) 1:12:44,5 (0 trest. kol + 8 dobíjení), 2. Francie (Bescondová, Chevalierová-Bouchetová, Chevalierová, Braisazová-Bouchetová) -9,6 (0+9), 3. Německo (Herrmannová, Hinzová, Hammerschmidtová, Preussová) -43,9 (0+12), 4. Rusko -2:31,3 (2+9), 5. Ukrajina -2:39,9 (2+11), 6. Itálie -2:46,4 (0+14), ...11. ČR (Jislová, Charvátová, Davidová, Puskarčíková) -4:02,8 (7+14).

Autor:

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Z Arizony bude Utah něco. Coyotes se mohou do pěti let vrátit

19. dubna 2024  20:57

Hokejový klub Arizona Coyotes bude mít v NHL po změně majitele a stěhování do Salt Lake City i nové...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...