Nor Tarjei Bö ve štafetě biatlonistů v Anterselvě.

Nor Tarjei Bö ve štafetě biatlonistů v Anterselvě. | foto: AP

Norští biatlonisté vyhráli v Anterselvě o dvě minuty. Usoužení Češi patnáctí

  • 139
Hůř už to ani začít nemohlo. Po prvním úseku byla česká štafeta po trestném kole Mikuláše Karlíka úplně poslední a pořadím mohla jen stoupat. Což se při úsecích Milana Žemličky, Jakuba Štvrteckého a Adama Václavíka dělo. Zlepšený výkon nakonec stačil i přes trestné kolo Václavíka na patnáctou příčku. V Anterselvě triumfovali suverénní Norové.

Triumfovali v Östersundu a pak i v Hochfilzenu.

Před týdnem v německém Ruhpoldingu si norská štafeta od stupňů vítězů dala pauzu, ale jen na chvíli.

V posledním předolympijském závodě už znovu byla bezkonkurenční.

ONLINE: Štafetu mužů jsme sledovali podrobně

Sturla Holm Lägreid předával po prvním úseku na druhém místě. Jenže pak přišla dvojka Bö & Bö. Tedy nejprve starší Tarjei a po něm mladší Johannes. A tenhle bratrský norský vlak jednoduše neměl konkurenci.

Oba skvěle stříleli, a navíc velmi rychle běželi. I proto do posledního úseku Vetle Christiansen vjížděl s více než minutovým náskokem na další štafety.

O ten už snad ani nemohl přijít a taky nepřišel. I on pálil téměř bezchybně a při odjezdu ze střelnice po stojce už mával prázdným tribunám.

Norové tak suverénně ovládli štafetu v Anterselvě a na olympijské hry v Pekingu se naladili nejlépe, jak mohli.

Na druhém místě přijeli do cíle s velkou ztrátou po skvělém finiši Rusové, třetí dojeli Němci.

Nejrychlejší střelba

Po sečtení všech úseků

1. Kanada 3:57,0
2. Německo +5,1
3. Slovinsko +7,5
4. Norsko +12,3
5. Francie +19,1

12. ČR +1:26,6

Pro české kvarteto začala štafeta strašidelně.

Mikuláš Karlík si měl vyzkoušet roli prvního muže, rozjížděče. A úplně mu nesedla. Těsně před první střelbou závodu si totiž sám zlomil lyži a na střelnici se pak nedokázal zkoncentrovat.

„Vybočoval jsem do strany a ukopl jsem si sám hůl. Na ležce jsem pak neudělal nic, jak jsem měl. Ve druhém kole jsem se to snažil dojet, takže jsem se zatáhnul. Hrozné,“ hodnotil to pak v cíli.

Do něj dorazil jako úplně poslední se ztrátou minuty a půl.

A tak na Česko zbyl jen souboj s Moldavskem, Rumunskem, Japonskem nebo Kazachstánem. Se zeměmi, se kterými by se Češi vůbec měřit neměli.

Na druhém úseku sice Milan Žemlička střílel čistě, ale běžecky tempu nejlepších vůbec nestačil. Štafeta se sice posunula na 19. příčku, ale ztrácela už skoro tři minuty.

A lepší to nebylo ani po třetím úseku Jakuba Štvrteckého, který se sice trestnému kolu vyhnul, ale celkově třikrát musel na střelnici opravovat.

Do závěrečného úseku tak Adama Václavíka pustil ze sedmnáctého místa se ztrátou čtyř minut a půl. Finišman české štafety pak sice musel vestoje na trestné kolo, i tak si co do ztráty na čelo vedl z Čechů nejlépe.

Ze sedmnáctého místa se díky velmi slušnému běhu posunul alespoň na patnácté.

Jak se vše odehrálo

Vyrážíme! S jedenáctkou na dresu vyrazil do posledního předolympijského závodu mužů český benjamínek Mikuláš Karlík. A v prvním běžeckém kole se bez problémů držel nejrychlejších štafet.

Ach ta střelba. Z prvních pěti ran netrefil Karlík dva terče. A jeden pak nedokázal sestřelit ani náhradními náboji. Jen on s Kazachem Muchinem museli na trestné kolo a Češi byli rázem poslední, čtyřiadvacátí s minutovou ztrátou.

V čele pětka. Francie, Norsko, Švýcarsko, Německo a Rusko. To byly štafety, které se po první střelbě oddělily od zbytku startovního pole. Po druhé střelbě už v čele zůstali jen Francouzi se Švýcary.

Nejrychlejší běh

Po sečtení všech úseků

1. Norsko 1:04:13,1
2. Rusko +47,1
3. Itálie +1:47,2
4. Ukrajina +2:03,6
5. Francie +2:11,5

14. ČR +3:42,9

Stále poslední. Vestoje už Karlík chyboval jen jednou, což mu ale k žádnému posunu nepomohlo. Naopak, dál jel poslední a ztráta na čelo závodu se ještě prohloubila, na předávce to bylo víc než minutu a půl. Velmi nepovedený start české štafety.

Norsko střídá Francii. Tarjei Bö jel na druhém úseku parádně. Už před první střelbou stáhl vepředu jedoucího Antonina Guigonnata a na střelnici byl přesnější. Norové tak šli do čela, naopak do té doby skvěle jedoucí Švýcaři šli na trestné kolo.

Nula vleže. Druhý český biatlonista Milan Žemlička zvládl svou úvodní položku bezchybně a posunul štafetu alespoň o dvě místa na 22. příčku.

Bö dál ujíždí. Pod dohledem kouče Siegfrieda Mazeta odstřílel starší z bratří Bö svou stojku v bezvětří naprosto bez problémů a Norové tak dál vládli pelotonu biatlonistů. S desetivteřinovou ztrátou je pronásledovali Němci s Francouzi, o něco víc pak ztráceli Rusové, Ukrajinci a Kanaďané.

Lazouski jako Charvátová. Na stejném místě jako v sobotu Lucie Charvátová upadl v neděli i Bělorus Lazouski. Ze sedmého místa se propadl na desáté a při pádu ztratil skoro minutu.

Střelba za 1. I druhou střelbu zvládl Milan Žemlička bezchybně a díky chybám dalších štafet polepšil českému kvartetu na 19. místo. V běhu ale ztrácel desítky vteřin, v posledním kole dokonce 40 (!), i proto Češi v polovině závodu měli skoro tříminutové manko na vedoucí Nory.

Mikuláš Karlík během mužské štafety v Anterselvě

Norský vlak ujíždí. Tarjei předal štafetu mladšímu sourozenci Johannesi , který byl na lyžích tradičně bleskurychlý, navíc zvládl čistě i ležku a Norové tak měli rázem k dobru půl minuty před Němci a Francouzi.

Ztráta se prohlubuje. Štvrtecký sice na trestné kolo nemusel, vleže dobíjel jednou, vestoje dvakrát, ale i tak se Češi příliš neposouvali. Rozdíly už byly mezi štafetami obrovské a česká čtyřka zůstávala daleko vzadu, nyní na 17. místě. A ztráta už byla víc než čtyřminutová.

Minuta k dobru. Lépe už si Johannes Thingnes Bö ani vést nemohl. I stojku zvládl bezchybně a ze střelnice odjel ještě dřív, než k ní vůbec dorazily další štafety. Norové tak měli před posledním úsekem minutový náskok, který ještě Vetle Christiansen na závěrečném úseku zdvojnásobil.

Dalších 150 metrů navíc. Běžecky zvládl svůj úsek Adam Václavík slušně, ale na stojce znovu musel na trestné kolo. I tak štafetu ze sedmnáctého místa posunul alespoň na patnácté. Češi ale na vítězné Nory ztratili pět a půl minuty.

Závod SP v biatlonu v Anterselvě

Muži - štafeta (4x7,5 km): 1. Norsko (Laegreid, T. Bö, J. T. Bö, Christiansen) 1:12:14,7 (0 trest. okruhů + 4 dobíjení), 2. Rusko (Babikov, Serochvostov, Loginov, Latypov) -1:57,2 (1+12), 3. Německo (Rees, Horn, Zobel, Fratzscher) -2:04,4 (0+4), 4. Francie -2:20,5 (0+7), 5. Kanada -2:31,5 (1+8), 6. Ukrajina -2:38,7 (0+11), 7. Švýcarsko -2:48,6 (1+7), 8. Itálie -3:03,6 (1+13), 9. Rakousko -3:08,6 (0+7), 10. Slovinsko -4:01,4 (1+8), …15. ČR (Karlík, Žemlička, Štvrtecký, Václavík) -5:36,1 (2+11).


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)