biatlon, muži, střelba, ilustrační foto

biatlon, muži, střelba, ilustrační foto | foto: Reuters

Švédští biatlonisté čelí na světovém šampionátu výhrůžkám smrtí

  • 13
Švédští biatlonisté neprožívají světový šampionát v Koreji zrovna v poklidu. Dnes jem bylo vyhrožováno smrtí prostřednictvím e-mailových zpráv pocházejících z Ruska. Incident zřejmě souvisí s prokázaným dopingem tří ruských biatlonistů, které právě Švédové veřejně odsoudili.

Informaci potvrdil šéftrenér Seveřanů Wolfgang Pichler.

"Naši sportovci mají strach," uvedl Pichler s tím, že již požádal Mezinárodní biatlonovou unii (IBU) o bezpečnostní záruky pro švédskou výpravu během závěrečného závodu Světového poháru, který se koná na ruském území v Chanty Mansijsku.

"Jinak bychom tam ani nemohli odletět. A my chceme, neboť máme v hodnocení v SP několik nadějných biatlonistů. Ale bezpečnost je přednější," dodal s tím, že jej v neděli dokonce napadl jeden z ruských funkcionářů.

Prezident IBU Anders Besseberg litoval nastalé situace a slíbil, že vedení IBU bude kauzu řešit na svém pátečním zasedání. "Bereme to velmi vážně," upozornil norský funkcionář.

Světový šampionát v Pchjongčchangu tak zasáhla další ze série špatných zpráv. Vše odstartoval dopingový skandál tří ruských reprezentantů, kteří byli suspendováni a už se vrátili domů. Organizátory trápí problémy s oblevou a akutním nedostatkem sněhu, nedělní stíhačka mužů navíc skončila fiaskem jury a trojnásobnou změnou konečných výsledků.

,

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)