Davidová musela na trestné kolo, štafeta biatlonistek skončila šestá

  14:17
Ani ve druhém štafetovém závodě tohoto ročníku Světového poháru české biatlonistky na stupně vítězů nevystoupily. Po čtvrtém místě v prosincové Pokljuce tentokrát kvarteto Puskarčíková, Davidová, Vítková a Koukalová skončilo šesté.
Eva Puskarčíková předává štafetu Markétě Davidové

Eva Puskarčíková předává štafetu Markétě Davidové | foto: Český biatlon/Petr Slavík

Výměna Lucie Charvátové za debutantku Markétu Davidovou nezabránila tomu, aby česká štafeta opět jednou nekroužila po trestném kole.

Dvacetiletá Češka nezvládla položku vstoje.

Eva Puskarčíková jí předala štafetu na čtvrté příčce a v dosahu na čelo, ale po druhém úseku Davidové následoval propad na patnáctou pozici s takřka dvouminutovou ztrátou.

„Markéta se výborně poprala s ležkou, ale na stojce asi zapracovaly nervy. Nestála tam, jak měla, dlouho střílela,“ komentoval pro Českou televizi kouč Zdeněk Vítek. „Škoda sedmé rány při dobíjení, tu měla opravdu těsnou. Kdyby ji dala, byli bychom na tom líp. Osmá rána pak už byla hodně dole.“

Velký talent zaplatil i nováčkovskou daň.

On-line

závod jsme sledovali v podrobné reportáži

Veronika Vítková potom na třetím úseku, navzdory své předchozí nemoci, vylepšila umístění českého týmu o sedm míst na průběžně osmou příčku, když po bezchybné ležce dvakrát dobíjela vstoje.

„Verča mě mile překvapila, zajela super úsek. Jak běžecky, tak střelecky,“ hodnotil kouč. „Bál jsem se jejího běhu, přece jen byla po nemoci. Měl jsem obavy, že to nebude ono, ale dopadlo to nad mé očekávání.“

Trenérova slova potvrzuje třetí nejlepší běžecký čas Vítkové na úseku.

Ztráta od první pětky však už v tu chvíli byla propastná, za čelem závodu zaostávaly Češky o 1:52 minuty.

Finišmanka Gabriela Koukalová vzápětí rychle předstihla Švédsko i Bělorusko, jenže potom před ní zela více než minutová propast, dělící ji od páté Italky Gontierové.

První dáma Světového poháru přesto svůj boj nevzdala, neustále se k Italce přibližovala, byť ji dočasně přibrzdila dvě dobíjení vstoje. Po mohutném a dechberoucím finiši dělily bojovnici Koukalovou od Gontierové na konci závodu pouhopouhé dvě desetiny vteřiny.

„Gabi se snažila, co mohla,“ říkal Vítek. „Škoda, že nám to nedalo na páté místo.
Vzhledem k tomu, jak se závod vyvíjel, ale musíme být spokojení. Je to maximum, čeho jsme dnes mohli dosáhnout.“

O 1:51 minuty před Koukalovou dorazila do cíle k velké radosti fanoušků v Chiemgau Areně vítězná Laura Dahlmeierová. V posledním kole smazala desetivteřinové manko na vedoucí Norsko a jeho finišmanku Olsbuovou.

Famózně střílející Norky za celý závod jen jedinkrát dobíjely! Přesto na posledním kilometru klesly z první na třetí příčku za Německo a druhou Francii.

Ovšem nejrychleji běžící ženou posledního úseku se stala Gabriela Koukalová, o osm vteřin lepší než Dahlmeierová.

Vyčerpaná Gabriela Koukalová v cíli štafety v Ruhpoldingu.

ZE VŠECH SIL O PÁTÉ MÍSTO. Gabriela Koukalová za cílem.

Jak se vše odehrálo

Letící Finka. Kaisa Mäkaräinenová okamžitě po startu vypálí vpřed. Za ní se Puskarčíková neschovává, ale ani přehnaně netlačí dopředu. Při ležce předvede Češka za 22 sekund superrychlou položku a odjíždí ze střelnice první před Rakušankou Hauserovou a Němkou Hinzovou. Jednou dobíjí Mäkäräinenová, ale ta se vzápětí opět probíjí do čela - a znovu ujíždí ostatním.

Start závodu biatlonových štafet mužů v Ruhpoldingu.
Momentka ze závodu štafet biatlonistek v Ruhpoldingu.

Spolehlivá Puskarčíková. Na stojku dorazí Finka s 20metrovým náskokem, dá si sice na čas - ale zasáhne všechny terče. Puskarčíková druhý terč míjí, rychle dobije a takřka netratí. Vede Finsko před Rakouskem a Francií (Chevalierová), čtvrtá Češka ztrácí jen šest vteřin, naopak Rusky s debutantkou Slivkovou už půl minuty.

Ruský propad. Mäkaräinenová předává bezpečně první, za ní jsou o 18 vteřin Švédsko a Francie a s odstupem 22 vteřin čtvrtá Puskarčíková. Na 16. místě zaostává ruská hvězda IBU Cupu Slivková o celou minutu.

Davidová drží krok. Začíná velká štafetová premiéra Markéty Davidové, v této sezoně rovněž vítězky závodu IBU Cupu. V čele závodu Francouzka Braisazová předstihuje finskou sokyni Toivanenovou, za nimi patří Davidová do sedmičlenného vláčku. Vleže mine Češka hned první ránu, všechny další už jdou do černého, včetně té dobíjené. Vede nyní Norka Fenneová před Braisazovou, devátá Davidová ztrácí 22 vteřin.

Proklatá stojka. Fenneová ujíždí v čele i po stojce, za ní domácí Hammerschmidtová. Braisazová se zachrání až poslední ranou před trestným kolem. Naopak Davidová nejprve dvakrát míjí a když jí ani po třech dobíjených ranách jeden terč nezbělá, musí na trestné kolo. Češky se propadají se ztrátou 1:44 minuty na 15. místo.

Kolize. Ve sjezdu se Němka snaží předjet Norku a srazí ji na zem, padá i sama. Hned se na ně dotahuje Italka Sanfilippová a předává jen o 1,3 za Německem. Patnáctá Davidová přijíždí s mankem 1:51 minuty.

Vítková vylepšuje pozici. Po páté položce nadále bojuje v čele duo Německo (Preussová) - Itálie (Runggaldierová) a Veronika Vítková je s čistou ležkou s odstupem 1:47 minuty třináctá. Preussová vestoje dobíjí, do čela jde dočasně Ukrajinka Merkušinová před Norku Eckhoffovou. Za nimi se hodně chybuje, i Běloruska Domračevová třikrát dobíjí, Ruska Kajševová jde na trestné kolo. Vítková po dvojnásobném dobíjení odjíždí desátá se ztrátou 1:58.

Pět štafet o vítězství. V čele je na poslední předávce Norsko, ale v 11 vteřinách za ním jsou srovnány Ukrajina, Itálie, Francie a Německo. Vítková ve svém posledním kole předstihuje Kanadu a Slovensko a předává Gabriele Koukalové osmá, Češky ztrácí 1:52 minuty.

Norské ostrostřelkyně drží vedení. Pět štafet dorazí pohromadě na sedmou položku. Po ní se vyřítí vpřed nechybující Norka Olsbuová těsně před domácí Dahlmeierovou, ostatní mírně zaostávají. Koukalová po průniku na šestou pozici zůstává šestá i po jedné dobíjené ráně vleže.

A Německo jásá. Olsbuová zvládne za 22 vteřin čistě i stojku, Dahlmeierová musí dobíjet, a tak v posledním kole nahání Norku a likviduje ztrátu 10 vteřin. Ale to pro místní hrdinku není žádný problém, Němky mohou navzdory absence Hildebrandové jásat.

Německá biatlonistka Laura Dahlmeierová se raduje z vítězství ve štafetě v...
USMĚVAVÉ VÍTĚZKY. Německá štafeta ovládla závod v Ruhpoldingu. Zleva: Vanessa...

A NĚMECKO SLAVÍ. Laura Dahlmeierová vítězí, s ní se radují Hinzová, Preussová a Hammerschmidtová.

Absolutorium Koukalové. Česká finišmanka Koukalová v posledním kole po trati letí, už se zdá, že na cílové rovince udolá dokonce i pátou Italku Gontierovou, na kterou při odjezdu ze střelnice ztrácela 36 vteřin. Ale zázrak se nakonec nekoná, chybějí k němu dvě desetiny. Koukalová se za cílem zřítí na sníh, vydala ze sebe naprosto vše

Světový pohár v biatlonu

Ruhpolding

Ženy - štafeta (4x6 km): 1. Německo (Hinzová, Hammerschmidtová, Preussová, Dahlmeierová) 1:09:53,0 (0 trest. okruhů + 6 dobíjení), 2. Francie (Chevalierová, Braisazová, Bescondová, Aymonierová) -3,5 (0+7), 3. Norsko (Nicolaisenová, Fenneová, Eckhoffová, Olsbuová) -4,5 (0+1), 4. Ukrajina -8,8 (0+3), 5. Itálie -1:51,5 (0+6), 6. Česko (Puskarčíková, Davidová, Vítková, Koukalová) -1:51,7 (1+10).

Autor:

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Šotnara podržel tým i fanoušci: Aférky se v basketu po týdnu už neřeší

28. března 2024  14:29

Půjde do Pardubic! znějí nejhlasitější tamtamy o basketbalovém trenérovi Jan Šotnarovi, který dá po...

Extraligový unikát na úkor mistra? Play off obrat z 0:3 nepamatuje, baráž ano

28. března 2024  13:48

Ani po třech porážkách se nevzdali. Dokázali se vzchopit, vyrovnali nepříznivý stav. To vše proti...

Nabrala fazónu, přesto skončí. Musím to ospravedlňovat, diví se Collinsová

28. března 2024  13:47

Svůj záměr předeslala poměrně brzy, už při lednovém Australian Open. „Letošní sezona bude mou...

Hokejisté Olomouce hlásí první posilu, získali vítkovického útočníka Fridricha

28. března 2024  13:31

První posilou hokejistů Olomouce pro příští extraligovou sezonu se stal útočník Petr Fridrich....

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...