Evik to musí zkusit, musí! Jak se české ženy rvaly o medaili pro Jislovou

  8:49
Anterselva (Od našeho zpravodaje) - Opět jednou snili čeští fanoušci medailový sen. Čtyři ženy předvedly v sobotní Anterselvě strhující štafetové představení, kterému chyběl medailový happy end, ale na které přesto mohou být hrdé. Jaká byla za oponou jejich velká „bramborová“ jízda, přibližuje naše reportáž.
Markéta Davidová na druhém úseku ženské štafety.

Markéta Davidová na druhém úseku ženské štafety. | foto: Petr Slavík, Český biatlon

Servisman Vojtěch Prášil v pátečním večeru prohlásí: „Vsadím všechno, že zítra Lůca na kolo nepůjde.“

Štafetová bilance Lucie Charvátové mnohé straší, absolvovat 13 ze 14 štafet s trestným kolem není právě výstavní statistika. Přesto se českým táborem  nese víra: Jednou ta temná série přece musí skončit.

A ještě jeden motiv očekávání startu ženské štafety doprovází. „Chceme medaili pro Jess,“ shodují se Puskarčíková, Davidová a Charvátová. 

Ty tři už své medaile z Anterselvy mají. Teď chtějí společně jednu vybojovat také pro Jessicu Jislovou.

MS v biatlonu 2020 v Anterselvě

Speciální příloha iDNES.cz

Tahle 25letá jablonecká dáma působí navenek docela nenápadně. Ale je to právě Jislová, kdo pro celý tým vymýšlí tematické společné večery, kdo jim cestou z hotelu pouští v autě písničky, sestavuje playlisty. Byla to ona, která se po debatě s koučem Egilem Gjellandem rozhodla vzdát se startu ve vytrvalostním závodě, jen aby byla v maximální možné síle na štafetu.

Nemá ze závodů tak pronikavé výsledky jako její kolegyně, ale bez ní by tahle parta nikdy nebyla tak moc soudržná a nabuzená.

Platí totiž: Jessica Jislová = stmelovací prvek.

„Jo, to jsem já,“ zasměje se.

A už jede. První úsek je v plném proudu, 24 ženských štafet na trati, mezi nimi i Žislova, jak hlasatel vyslovuje její jméno, když neomylně vybílí ležku.

„Jess čtvrtá,“ spokojeně hlásí šéftrenér Ondřej Rybář do vysílačky.

Stojka už tak dokonalá není. Dvě dobití a rázem 14. místo s mankem 45 sekund. „Ale jen 15 sekund za osmou,“ říká na střelnici šéf svazu Jiří Hamza.

„Má před sebou Francouzku (Simonovou), uvidíme, jak jí to poběží,“ pronese  do vysílačky Zdeněk Vítek, kouč mužů, stojící u trati za stadionem.

Běží jí to náramně. Stahuje. Předstihuje soupeřky. 

PRVNÍ ÚSEK. Teprve se rozdávají karty. 

„Měla jsem naprosto bezkonkurenční lyže,“ ocení Jislová servismany. „I když jsem trochu ztrácela na kopci, z kopce jsem všechny zase dojela. Vůbec jsem se dneska cítila hodně dobře.“

Ze čtrnáctého místa se do předávky vytahuje na desáté. S druhým nejrychlejším časem třetího kola!

„No vidíte, jak je dobrá,“ ocení Rybář.

Domácí Lisa Vittozziová vysílá z prvního místa do boje Dorotheu Wiererovou. Zato Němka Karolina Horchlerová je až devatenáctá.

Český part přebírá Markéta Davidová. Její šestý start na tomto mistrovství. Fungují nohy? Zatím ano. 

Štafeta žen v Anterselvě

Podrobné zpravodajství

V čele závodu si vychutnává rozhledy sama pro sebe Wiererová, daleko za ní supí vláček štafet bojujících na 2. až 10. místě. Na ležce se trápí Selina Gasparinová ze švýcarského kvarteta, černého koně sezony. Naopak Davidová se po čisté ležce vydává na trať na 4. až 5. místě s Norkou Ingrid Tandrevoldovou.

„Už jde Makula před Norku, hezky,“ pozoruje Hamza. Rybář zklidňuje nadšení: „Ještě není čas, aby se do toho opřela, až v posledním kole.“

Wiererová předvádí vstoje drtivou rychlopalbu. Rybář do vysílačky odpočítává zdařilé rány Davidové: „První... druhá... třetí... čtvrtou minula... pátá.“

Jedinou dobíjenou ranou vzápětí vyčistí poslední terč.

„Je třetí, jen čtyři sekundy za druhou Polkou,“ oznamuje Rybář. Z trati se po chvíli ozve Vítek: „A čtyři vteřiny za námi jsou Džimová a pak Ruska.“

To poslední kolo mě fest bolí, pomyslí si Davidová na trati. Hned se však uklidňuje: Na konci mistrovství to musí bolet každého. Předává čtvrtá.

Wiererová jela ve své vlastní lize, na konci úseku navýšila převahu před druhými Polkami dokonce na 1:02 minuty. „Italky si chtěly udělat náskok. Včera si daly špagety k večeři a vymyslely strategii,“ zlehčuje napětí Rybář.

Problémem Italek však je, že oba své trumfy už spotřebovaly. Na třetím úseku nastává čas Federiky Sanfilippové - a také Lucie Charvátové. 

„Lucka je deset sekund za druhou Polkou a za námi jsou o tři vteřiny Norky,“ říká Rybář. Hamza ukazuje: „Pořád je tam strašně moc štafet dohromady.“

Dopředu letí jako roznícená saň Tiril Eckhoffová, odhodlaná zapomenout na svůj zatím nepříliš povedený šampionát, teď předbíhá také Charvátovou.

„To vše je zatím nepodstatné. Podstatné bude až to, co vám za chvíli řekne Jiřík od dalekohledu,“ tvrdí na střelnici Rybář.

Charvátová konečně bez kola! Utekla jsem hrobníkovi z lopaty, ulevila si

Jiří Holubec, asistent kouče žen, už je u dalekohledu nachystán na ležku Charvátové. Trne a my všichni trneme s ním. Po první chybě se česká biatlonistka vrtí na podložce. A není to chyba jediná. 

„Těsné rány mimo na 1, 2, a 7 hodin,“ vypočte Holubec. Navíc se Charvátové na podložce rozsypaly náhradní náboje.

Má tři dobíjené rány na tři stále svítící terče. Copak půjde už zase na kolo?

Nepůjde!

Předvede nervy z oceli a zúročí speciální páteční trénink dobíjení. „Centrové rány,“ ocení její tři záchranné pokusy Holubec. Hrozba trestného kola je zažehnána. Zatím. Protože tohle byla ta lehčí položka.

„Odjíždí sedmá, 34 sekund na medaili,“ zní éterem. Co by za to dala Celia Aymonierová, jejíž dvě trestná kola likvidují ambice Francouzek.

„Egile, zeptej se Lucky, jestli má na stojku všechny náhradní náboje,“ vyzývá Rybář vysílačkou kouče Egila Gjellanda, který je tradičně během závodu na trati. Po předchozím „sbírání tik-taku“ v podobě nábojů na podložce však Charvátové naštěstí žádný neschází.

Po zachráněné ležce si sama v duchu říká: No dobrý, tak jsem si ty nervy snad odbyla a stojku dám krásně, bez nervů.

Bohužel, nedá. Je to bláznivá stojka. Co bláznivá, přímo vražedná. Vedoucí Sanfilippová netrefí čtyři z pěti úvodních ran, italská pohádka drsně končí, míří na dvě trestná kola. A není zdaleka sama, kdo se na trestný okruh vydá.

České oči hypnotizují Charvátovou. Ta začíná katastrofálně, první rána je sedm centimetrů mimo terč.

Znovu musí na tři zbylé černě svítící terče třikrát dobíjet. Znovu balancuje na samém okraji strmého útesu nad rozbouřeným biatlonovým mořem. Ale nespadne z něj dolů. 

„Zase jsem utekla hrobníkovi z lopaty,“ poví po závodě. Málokdo si umíme představit, pod jak ohromným psychickým tlakem musela být.

KONEČNĚ. Lucie Charvátová se vyvarovala trestného kola.

Když je i třetí dobíjená rána úspěšná, trenéři se neudrží a zařvou radostí. Konečně! Lucie Charvátová nemusí ve štafetě ani jednou na trestné kolo.

„Rusko i Tiril (Eckhoffová) jsou na kole, ale my ne! Lůca odjíždí šestá,“ nadšeně Rybář zahlásí.

„A přijede na předávku druhá, uvidíte,“ věští Vítek, když pozoruje energický projev Češky v porovnání se závodnicemi před ní.

„Ty vole, to jsou věci,“ uleví si Rybář.

“Lůca jde do toho, už je čtvrtá,“ pozoruje na videostěně Hamza. „Ani Tiril ji není schopná docvaknout.“

„Teď je jen čtyři sekundy za druhým místem,“ informuje Rybář. Před Charvátovou se zrovna drápe do kopce Němka Franziska Preussová, vicemistryně světa v singl mixu.

Hromadný závod žen v Anterselvě

Sledujte od 12.30 hodin online.

„Pojď do toho,“ vybízí Hamza na dálku Češku. A Charvátová letí na vlně úlevy i euforie. Preussová? Jaká Preussová? Jde před ní.

Rybář kolegům vartujícím u trati zvěstuje ze stadionu radostnou zprávu: „Vede Polsko, Lůca předává druhá, jsou tam s ní Němka a Norka.“ 

Charvátová vyšle na závěrečný úsek Evu Kristejn Puskarčíkovou a zřítí se na sníh. „Dlouho jsem tam jen ležela a jen hekala, fakt nahlas hekala. Vydala jsem ze sebe naprosto všechno,“ poví.

V pouhopouhých 12 sekundách se žene šest štafet na 2. až 7. místě. Skvostný závod. Polské vedení zatím hájí se 40 sekundami k dobru 40letá Magdalena Gwizdonová, nejstarší účastníce šampionátu.

„Dnes je snad všechno možné,“ vykřikuje hlasatel na stadionu.

„Evik tam má kolem sebe dobré koně,“ připomíná ve vysílačce Vítek. Dobré? Slabé slovo. Excelentní. Jede zde výkvět Světového poháru. Marte Olsbuová-Röiselandová, norská medailová královna šampionátu. Denise Herrmannová, německý běžecký šinkanzen. A zezadu útočící Švédka Hanna Öbergová.

„Evička pátá ve skupině pronásledovatelek Gwizdonové,“ sděluje Vítek.

„Jsou tam s ní fakt dost těžké kalibry,“ zdůrazní Hamza.

„Evik ztrácí kontakt, dělá se díra,“ odezírá Rybář z videostěny, hned však uklidňuje: „Když zastřílí pět na pět, srovná se s nima.“

Zůstane jen u přání, Puskarčíková vyrobí vleže jednu chybu.

„Ta rána byla na čtyřech hodinách, i když ne moc,“ sleduje dalekohledem Holubec. „Střílela pomalu, bála se.“

„Byla zadýchaná,“ usoudí Rybář.

Veteránka Gwizdonová se dle očekávání začíná propadat, je druhá, pak třetí. „Evik jede pátá, sedm sekund za Pidhrušnou,“ zmíní Rybář Ukrajinku. 

DO POSLEDNÍCH SIL. Eva Kristejn Puskarčíková na čtvrtém úseku.

Davidová s Jislovou zrovna kráčí od buňky k cíli, věří, doufají. Radši ani nic neříkají. „Nechtěly jsme nic zakřiknout,“ poví Davidová.

Stojka. Vrcholí bitva o zlato. Röiselandová hájí zlatý náskok před tvrdě dotírajícím duem Öbergová, Herrmannová. Čtyřikrát je Norka úspěšná. Vystřelí popáté a pomyslí si: To bude chyba, strhla jsem tu ránu. Chystá se dobíjet, ale pak pohlédne na terč: Já ho trefila.

„V tu chvíli jsem byla superšťastná.“

Öbergová si zoufá, musí na kolo, Herrmannové se třesou nohy, přesto s dvojitým dobíjením krizi ustojí, i Pidhrušná jednou zdařile dobíjí.

A Puskarčíková? Pane jo! Famózní bezchybná položka za 24 sekund, krásně v rytmu. Kde nechala nervy? „Já nebyla nervózní,“ řekne po závodě.

Zase se pořadí přesýpá. „Jsme třetí, čtyři vteřiny za Ukrajinou, čtyři před Německem.“

Tohle bude strašně bolet! „Evik to musí zkusit, musí,“ křičí Rybář do vysílačky. Všichni z realizačního týmu na trati ženou ženu v české kombinéze. 

Herrmannová jde rychle před ní. Což se samozřejmě čekalo. „Denise není člověk, ona je mašina, dračice,“ pronese Puskarčíková.

„Ale třeba to přepálila Pidhrušná a skape,“ doufá u cíle Charvátová. V totéž doufá i česká finišmanka.

Bohužel, 33letá ukrajinská matadorka Olena Pidhrušná skapat nechce. Na šampionátu v Hochfilzenu 2017 sebrala na posledním úseku štafety medaili české finišmance Gabriele Koukalové. Teď si jede pro další. 

Puskarčíková je čtvrtá, díra je zjevná. Navíc za ní se už zase žene Öbergová. Když Vítek pozoruje, jakou rychlost Švédka zařadila, pomyslí si: Ta dojede Evu za pár metrů.

Jenže ta se rve statečně. Medailová vidina se sice rozplývá, Öbergovou však před sebe nepustí, ne a ne. „I když posledních 500 metrů jsem měla pocit, že nedojedu,“ přizná.

NORSKÝ TRIUMF. Marte Olsbuová Röiselandová (vlevo) se raduje z vítězství v ženské štafetě.

Je tu stadion, plné tribuny a cíl. Röiselandová slaví štafetové zlato norské a čtvrté zlato své. Herrmannová se vypořádá s Pidhrušnou. Pak přijíždí Puskarčíková. Olympijská vítězka Öbergová neměla proti ní nárok. 

V cíli se Švédka zhroutí na sníh, sedí tam a pláče. Proč jen musela na to trestné kolo? Přicházejí k ní norské soupeřky Eckhoffová s Tandrevoldovou, obejmou ji, zvedají na nohy. Krásné gesto.

Česko je čtvrté. Jen 13 sekund od bronzu.

„Kdybychom to řekly před závodem, bereme to všemi deseti,“ uzná Puskarčíková. Přicházejí její kolegyně, gratulují si. Jasně, i čtvrté místo přece může být krásné. Vždyť i v éře Gabriely Koukalové se v podání ženské štafety zrodilo na mistrovství světa v českém podání pouze jednou.

„Já ale tak moc chtěla vybojovat tu medaili pro Jessiku,“ povídá finišmanka. „Mrzí mě, že jsem v sobě nevydolovala víc sil, ale už jsem v sobě vážně žádné další neměla.“

Dosáhly druhého nejlepšího běžeckého času ze všech, jen Norky byly na trati rychlejší. Prožily jednu z nejnapínavějších a nejvyrovnanějších štafet posledních let. Hrály v ní stěžejní roli. Vymačkaly se do maxima. Odtáhly české fanoušky od oběda a přitáhly je k televizím.

Mají důvod si gratulovat.

TRIO NEJLEPŠÍCH. Norsko udrželo letošní štafetovou neporazitelnost. Češky zůstaly těsně pod stupni.

„Výsledek je super, jsem jen smutná, že to není ta medaile,“ povídá Jislová. „Zasloužily bychom si ji. Pracujeme celý rok tak tvrdě. I když to asi i ostatní.“

Davidová se zasměje a zavtipkuje: „Ale my tvrději.“

Jislová souhlasí: „Jo, my tvrdějc. A letos je i celkově skvělá nálada v týmu.“

Načež vymyslí řešení svého medailového problému: „Makula mi na chvíli tu její z mix štafety půjčí, takže budu taky spokojená. Holky pro mě dělaly, co mohly. A já budu vždycky dělat pro ně. Jsme čtyři.“

„Jasně, jsme na to čtyři,“ odkýve Davidová.

Takže za dva týdny, při pohárové štafetě v Novém Městě, si dají odvetu.

Autor:

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Součkův rok na houpačce. Saúdská Arábie? Radši Slavia. Vyhlíží novou repre i Haalanda

19. března 2024  3:03

Už žádná děkovná zdravice přes mobil. Tomáš Souček převzal své třetí ocenění pro Fotbalistu roku...

Ukaž, jestli umíš běhat po vodě. Elitní střelec Šulc má táhnout reprezentaci

19. března 2024

Premium Na jednatřicítku může zapomenout, protože v reprezentaci se tak vysoká čísla nevedou. Ale není to...

Fotbalistou roku se stal Souček, předčil Krejčího. Mezi trenéry vyhrál Trpišovský

18. března 2024  22:29

Nejlepším českým fotbalistou za rok 2023 se stal Tomáš Souček. V souboji s druhým sparťanem...

Zemřel dlouholetý šéf ČSTV a českého plavání Vladimír Srb, bylo mu 79 let

18. března 2024  22:16

Ve věku 79 let dnes zemřel někdejší předseda Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Vladimír Srb. O...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...