Reportáž skončila 5. 3. 2021 16:45

Štafeta mužů na 4x7,5 kilometru - SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě

Závod komentuje Tomáš Kazda

Český biatlonista

První je Němec Lesser a druhý Nor Lägreid. Krčmář je ale v kontaktu.

Český biatlonista

Michal Kčmář se na první položce nemýlil. I po první střelbě drží třetí pozici.

Závodníci už přijíždějí na první střeleckou položku.

Český biatlonista

Norsko, Francie, Česko - tyto tři týmy teď táhnou balík.

Český biatlonista

Michal Krčmář se hned od začátku drží v popředí, na prvním mezičase je třetí.

Sníh přes noc přemrzl a trať je tvrdá.

Český biatlonista

Jak se Čechům povede v netradičním rozestavení?

Závod právě začal.

Český biatlonista

Vítr je oproti včerejší štafetě žen silnější. Čeští závodníci museli při nástřelu upravit mířidla.

Závod odstartuje za deset minut.

Do Nového Města se vrací zimní počasí. Teploměr ukazuje mínus jeden stupeň.

Český biatlonista

Českou štafetu překvapivě rozjede prozkoušený finišman Michal Krčmář. Krčmář vyjížděl jako první naposledy v roce 2016 na MS v Oslu, s jedním dobíjením a minimální ztrátou se mu tehdy dařilo skvěle. Na druhý úsek trenéři nominovali Ondřeje Moravce, pro které ho to bude derniéra v tomto typu závodu v jeho kařiéře. Moravec předá Milanovi Žemličkovi, který pojede ve štafetě teprve podruhé. Do cíle českou štafetu dopraví Adam Václavík.

Český biatlonista

Na začátku sezony na sebe česká mužská štafeta upozorňovala v tom nejlepším slova smyslu. Sedmé místo v Kontilohti a pak hlavně páté v Hochfilzenu byly nad očekávání. Pak ale přišel propad z velké částí zapříčiněný koronavirovou absencí Michala Krčmáře. Výsledkem bylo osmnácté místo Oberhofu a stažení ze závodu po předjetí o kolo v Anterselvě. Na MS v Pokljuce, už s Krčmářem v sestavě, Češi sahali po lepším umístnění, ale Jakub Štvrtecký musel na třetím úseku na trestné kolo. Nakonec z toho byla třináctá příčka.

Francouzi nastupují v identické sestavě a totožném rozložení jako při posledním vítězství v Anterselvě. Rozjede Antonin Guigonnat, druhý úsek je doménou Quentina FIllona Mailleta, který předá Simonu Desthieuxovi. Finišovat bude Emilien Jacquelin.

Norové na MS překvapivě nenasadili na poslední úsek Johannese Böho - výsledkem bylo zlato. Lídr Světového poháru se ale v Novém Městě možná trochu překvapivě na závěrečný úsek vrací. Klasicky rozjede Sturla Lägreid, následovat bude Johannes Dale a třetí úsek bude mít na starost Tarjei Bö.

Dva štafetové závody letos vyhráli Norové a dva Francouzi, naposledy se radovali na MS v Pokljuce právě Norové.  Největší favority na vítězství tedy musíme hledat tady.

Závod začíná v pátek 5. března v 15.20 hodin.